Näin elät satavuotiaaksi – katso ohjeet!

Keski-ikäisetkin ehtivät vielä mukaan matkalle kohti pitkää ja terveellistä elämää. Noudattamalla yhdysvaltalaisen sydänlääkäri Clyde Yancyn antamia ohjeita voit elää 90- tai jopa satavuotiaaksi.

1. Liiku

Liikkumattomuus voi lyhentää odotettua elinikää neljällä vuodella. Ihmisillä, jotka eivät harrasta liikuntaa, sydänsairauden tai aivohalvauksen riski kaksinkertaistuu.

Liikunnan suojaava vaikutus sydän- ja verisuonitauteihin tunnetaan hyvin. Vähemmän puhutaan kuitenkin siitä, että liikunta alentaa myös riskiä sairastua syöpään.

2. Pidä kolesteroli kurissa

Koholla oleva kolesteroli nostaa riskiä saada sydäninfarkti tai aivohalvaus. Virallisten suositusten mukaan aikuisella ihmisellä saa kolesterolin arvo olla korkeintaan 5,0.

Suomalaisten veren kolesterolipitoisuus on pienentynyt ravintotottumusten muutosten ansiosta. Silti se on edelleen keskimäärin suurempi kuin kyseinen tavoitearvo.

3. Syö terveellisesti

Oikea ruokavalio on yksi tärkeimmistä asioista, jolla voit huolehtia terveydestäsi. Ruokavaliossa tahtoo olla liikaa rasvaa, sokeria ja suolaa. Vastaavasti siinä ei ole tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia, jotka sisältävät kuituja, vitamiineja ja mineraaleja.

4. Tiedä verenpaineesi

Korkea verenpaine altistaa sydänkohtaukselle, aivohalvaukselle ja munuaissairaudelle. On myös joitakin todisteita siitä, että se edistää dementian syntyä.

Lähes kaikkien aikuisten verenpaine nousee iän myötä. Suomessa noin puolella 35–64-vuotiaista miehistä ja kolmanneksella naisista on kohonnut verenpaine. Vain noin puolet heistä tietää siitä.

5. Saavuta terveellinen paino

Ylipainoisilla on riski saada sydänsairaus ja aivohalvaus. Ylimääräiset kilot saattavat vähentää elinikää neljällä vuodella.

Suomalaisista aikuisista miehistä normaalipainon ylittää kaksi kolmasosaa ja naisista runsas puolet.

6. Pidä diabetes loitolla

Diabetes nostaa korkean verenpaineen, verisuonten kalkkeutumisen, sepelvaltimotaudin sekä aivohalvauksen riskiä. Riski suurenee, jos sokeritasosta ei pidetä huolta.

Suomessa tiedetään lähes 300 000 henkilön sairastavan diabetesta. Heistä 250 000:lla on tyypin 2 diabetes, jonka syntymiseen on vaikuttanut liiallinen herkuttelu ja liikunnan puute.

7. Älä tupakoi

Keuhkosyöpätapauksista 90 prosenttia johtuu tupakoinnista. Tupakka aiheuttaa myös keuhkoputkentulehdusta ja keuhkolaajentumaa. Tupakoinnin välitön lopettaminen alentaa sydänsairauden ja aivohalvauksen riskiä.

Lähteet: www.telegraph.co.uk, Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Terveyskirjasto

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat