Näin ehkäiset rintasyövän – ohjeet tarkkailuun

Kun rintojaan tutkii syövän varalta, oleellisinta on kiinnittää huomiota kaikkiin muutoksiin. Oman tarkkailun lisäksi gynekologia tai omalääkäriä kannattaa pyytää tutkimaan myös rinnat tarkastuksen yhteydessä.

Rintojen omatarkkailussa kaikkein tärkeintä on tuntea omat rintansa. Rinnat ovat luontaisesti kyhmyiset ja niissä on eri onteloita, joten kyhmyisyys ei itsessään kerro rintasyövästä – muutokset sen sijaan voivat kertoa.

– Rintojen tunnustelu on hyvä aloittaa nuorella iällä, että oppii tuntemaan omat rintansa, kertoo Syöpäyhdistyksen ylilääkäri, dosentti Liisa Pylkkänen.

Kyhmy on rintasyövän yleisin oire ja jos omat rintansa ja niiden "luontaiset" kyhmyt tuntee läpikotaisin, uuden kyhmyn voi erottaa jo hyvin pienenä ja varhaisessa vaiheessa, ennen kuin syöpä on ehtinyt kasvaa. Pylkkänen muistuttaa, että kyhmy ei aina tarkoita rintasyöpää, mutta muutoksen ilmetessä on hyvä käydä lääkärissä.

– Jos jotakin itse tuntee tai toteaa, 90 prosenttia tai yli muutoksista on hyvälaatuisia. Mutta jos löytää jotain uutta ja poikkeavaa, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärissä.

Gynekologilla tai omalääkärillä käynnin yhteydessä kannattaa Pylkkäsen mukaan pyytää tunnustelemaan rinnat. Esimerkiksi solisluukuopan ja kainalon tarkastelu voi olla itselle vaikeaa.

– Tärkeää on myös osallistua seulontoihin, joita järjestetään 50–69-vuotiaille naisille. Erityisen tärkeää rintojen tutkiminen ja seulontoihin osallistuminen on niille, joilla on sukunsa puolesta rintasyövän riski. Rintasyöpää ei yleensä esiinny alle 40-vuotiailla, mutta niillä 5–10 prosentilla, joilla on perinnöllinen alttius, sitä saattaa esiintyä aiemminkin.

Käytännön vinkit rintojen tarkkailuun

Rinnan tiiviys vaihtelee riippuen siitä, missä vaiheessa kuukautiskierto on. Ja vaikka kuukautisia ei enää olisikaan, rinnat voivat näyttää erilaisilta eri päivinä. Siksi tarkkailla tulisi sen verran usein, että tietää, mitkä muutokset ovat omille rinnoille luonnollisia.

Kun rintansa tuntee, ne tulisi tarkastaa kerran kuukaudessa kuukautisten jälkeen, kun rinnat ovat pehmeimmillään. Jos kuukautisia ei enää ole, rinnat ovat yleensä kehittyneet pisteeseen, jossa ne ovat pehmeät vuoden ympäri. Tarkkailu olisi kuitenkin hyvä suorittaa suunnilleen samaan aikaan kuusta.

Tunnustelua harvemmin puhutaan siitä, että rintoja olisi hyvä tarkkailla myös katselemalla ja havainnoimalla, onko rintojen koossa tai värissä tapahtunut muutoksia. Esimerkiksi ihon sisäänpäin vetäytyminen voi olla rintasyövän oire.

Rinta tulisi tunnustella selin makuulla, jolloin se levittäytyy rintalastan päälle. Rintaa tulisi painaa koko kämmenellä, sormet suorana ja tarkkailla, tuntuuko rinta samanlaiselta kuin aiemmin. Rinnan tarkastelu tulisi tehdä vapaa käsi suorana pään yläpuolella, suoraan sivulla ja vartalon myötäisesti ojennettuna.

Lähteenä käytetty lääkärin haastattelun lisäksi Promama.fi-sivustoa

Lue myös:

    Uusimmat