Vinyylit pesivät CD-levyt myyntitilastoissa Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Helsingin levypuristamo aloitti vinyylien puristamisen liki 30 vuoden tauon jälkeen – katso, miten vinyylilevy valmistuu 3:13
Helsingin levypuristamo aloitti vinyylien puristamisen liki 30 vuoden tauon jälkeen – katso, miten vinyylilevy valmistuu. Juttu helmikuulta.

Suoratoistosta tulee kuitenkin leijonanosa alan tuotoista.Yhdysvalloissa ostettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin enemmän vinyyli- kuin CD-levyjä, kertoo Yhdysvaltojen levyteollisuusyhdistys.

Vinyylilevyjä ostettiin viime vuonna 41 miljoonaa kappaletta, kun CD-levyjä ostettiin 33 miljoonaa. Yhteensä levykauppa kasvoi viime vuonna neljä prosenttia 1,7 miljardiin dollariin eli 1,6 miljoonaan euroon.

Vinyylilevyjen suosio on kasvanut jo useamman vuoden ajan ja vuonna 2020 niiden tuotto nousi CD-levyjen ohi. Viime vuonna niitä myös myytiin enemmän. Edellisen kerran vastaava tilanne oli vuonna 1987. Erityisesti vinyylilevyjen kauppaa ovat vauhdittaneet keräilijät ja nostalgikot.

Suoratoisto silti yhä kuningas

Vaikka levykauppa kasvoi viime vuonna, alan kuningas on suoratoisto. Erilaiset maksulliset ja mainostuottoiset suoratoistoalustat kasvoivat seitsemän prosenttia 13,3 miljardiin dollariin eli 12,5 miljardiin euroon, mikä on 84 prosenttia koko alan liikevaihdosta.

Maksulliset alustat kattoivat tästä pääosan 77 prosenttia ja ylittivät ensimmäisen kerran 10 miljardin dollarin rajan.

Yhdysvaltojen levyteollisuusyhdistyksen mukaan 92 miljoonaa ihmistä maksaa nyt maksullisista suoratoistoalustoista, kun vuosi sitten maksavia tilaajia oli 84 miljoonaa. Yhdistys kertoo, että ala kasvoi viime vuonna seitsemäntenä peräkkäisenä vuonna ja kasvua oli kuusi prosenttia 15,9 miljardiin dollariin eli 15 miljardiin euroon.

Lue myös:

    Uusimmat