Näillä lennoilla katoaa eniten laukkuja – osaatko toimia, jos matkatavara häviää?

Kadonnut matkatavara on varmasti jokaisen matkustajan painajainen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kadonneiden matkatavaroiden määrä on ollut laskussa, vaikka lentomatkustajien määrä kokonaisuudessaan on kasvanut.

Epäonni matkatavaroiden kanssa kohtasi SITA:n tutkimuksen perusteella viime vuonna 21,6 miljoonaa matkustajaa. Se tarkoittaa 5,73 laukkkua tuhatta matkustajaa kohden.

Selkeästi eniten laukkuja katoaa Euroopassa, vähiten Aasiassa.

Suurin osa, lähes puolet, laukuista näyttää katoavan välilaskun yhteydessä. Katoamisista 16 prosenttia johtuu virheistä lastausvaiheessa ja suunnilleen saman verran virheistä laputusvaiheessa.

Noin seitsemän prosenttia laukuista katoaa tai varastetaan niin, etteivät ne koskaan päädy takaisin omistajalleen.

Suuret lentoyhtiöt käyttävät matkalaukkujen paikantamiseen World Tracer -etsintäjärjestelmää, joka tutkii laukkujen matkaa ja vertailee kadonneiden laukkujen ja lentokentiltä löytyneiden laukkujen ulkonäköä ja yksityiskohtia. Yleensä laukku tulee kohteeseen jo heti seuraavalla lennolla.

Mitä matkustaja voi tehdä?

Jos matkalaukku ei saavu matkakohteeseen samaan aikaan kanssasi, Kilpailu- ja kuluttajavirasto neuvoo täyttämään heti saapumisaulassa lomakkeen viivästyneestä laukusta. Menolennolla lentoyhtiöltä voi vaatia korvausta välttämättömistä hankinnoista, kuten hygieniatuotteista.

Paluulennolla korvauksia harvoin saa, mutta aina voi yrittää tehdä korvausvaatimuksen, jossa esittää kuitit laukun viivästymisestä aiheutuneista välttämättömistä hankinnoista sekä kopion viivästymisen todistavasta lomakkeesta. Yleensä vahingonkorvauksia on turha odottaa, josviivästyminen johtuu esimerkiksi sääolosuhteista, turvallisuusriskeistä tai lakosta.

Matkatavarat katsotaan kadonneeksi, jos ne eivät saavu määränpäähän 21 päivän kuluessa. Tällöin kadonneesta omaisuudesta voi tehdä korvausvaatimuksen lentoyhtiölle. Kannattaa varautua siihen, että laukun sisältämien tavaroiden arvo on todistettava joko kuitilla tai muuten osoittamalla niiden hinta ja hankinta-aika. Käytetyistä vaatteista ei luonnollisestikaan saa ostohintaa korvauksena.

Korvauksen enimmäismäärä pyörii 1200 euron kieppeillä. Lisäkorvauksista pitää joko sopia etukäteen tai hakea niitä omalta vakuutusyhtiöltä. 

Lentokentille jääneiden laukkujen omistajat yritetään löytää yleensä vähintään 90 päivän kuluessa. Sen jälkeen laukun sisältö voi päätyä hyväntekeväisyyteen tai hävitettäväksi.

Lähteet: Telegraph, KKV, Ilta-Sanomat

***

Mitä kaikkea koiran kanssa matkustaessa pitää ottaa huomioon?

Lemmikkien kanssa paljon reissannut Tuomo Heikkinen kertoo, milloin koira pitää jättää hotellihuoneeseen ja mitä haasteita hän on matkoillaan kohdannut.

7:42

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja