Näetkö sinäkin hyvin outoja unia? Niille saattaa olla syy

2:33

Hereilläoloajan aivot keräilevät ja prosessoivat tietoa, jota ne sitten mylläävät uuteen uskoon unen aikana. Hyvin oudot unet voivat olla aivojen tapa eliminoida vaihtoehtoja, kun ne ratkaisevat ongelmaa.

Putoaminen, karkuun juokseminen, kuolema, työ – mitä yleisimmistä uniaiheista voi päätellä? Psykoanalyytikko ja psykoterapeutti Elina Reenkola kertoo videolla.​​​​​​​

Kun näet unia dinosauruksista tai kirvesmurhaajasta, saatat miettiä, mistä aivosi keksivät esitellä sinulle niin outoja unikuvia. Unet eivät kuitenkaan ole niin outoja kuin miltä ne tuntuvat, kertoo NBC News.

Hereilläoloajan aivot keräilevät ja prosessoivat tietoa sekä määrittelevät, mikä on tärkeää ja mikä ei. Aivot kaipaavat uniaikaa voidakseen prosessoida ja oppia asioita.

Uni paransi suoriutumista testissä

Psykiatrian apulaisprofessori Robert Stickgold uskoo, että unen aikana aivot kenties yrittävät ratkaista ongelmia ja saattaa loppuun prosesseja, joita ne eivät hereillä ehtineet hoitaa.

Stickgold kumppaneineen pani 99 ihmistä ratkaisemaan monimutkaista labyrinttia. Koehenkilöiden suoritus parani, jos heidän annettiin ottaa nokoset ennen kuin he yrittivät uudelleen. Paras tulos saatiin, jos unessa oli ollut kyseinen labyrintti.

Se, että labyrinttia ajatteli hereillä ollessaan, ei tuonut samaa tulosta.

Tunteista vastaava aivoalue herää unen aikana

Joissain tutkimuksissa on havaittu, että tunteista vastaava mantelitumake on erityisen aktiivinen unien aikana, samoin aivoalueet, joiden ansiosta tunnistamme värejä ja kasvoja. Sen sijaan ne aivojen osat, jotka vastaavat esimerkiksi kyvystä suunnitella, ajatella asiat loppuun asti ja käyttää logiikkaa, eivät ole yhtä "hereillä".

Useimmat tutkimuksista on tehty REM-unen aikana, joten lisäselvitykset olisivat paikallaan. Mikäli kuitenkin pidämme kiinni teoriasta, jonka mukaan aivot lajittelevat muistoja unen aikana, ne saattavat käydä läpi paitsi tämän päivän asioita, myös vaikkapa vuonna 1997 sattuneita tapauksia.

Stickgoldin mukaan myös hyvin oudot unet voivat olla aivojen tapa eliminoida vaihtoehtoja, kun ne ratkaisevat ongelmaa.

– Aivot etsivät asiaan liittyviä muistoja, jotka ovat oleellisia viimeaikaisten tapahtumien kannalta, Stickgold kuvaa.

Tunteikkaat muistot luovat sekavia unia?

Koska aivojen tunnealue on unessa aktiivinen, on mahdollista, että aivot keskittyvät unessa tunnelatautuneempiin muistoihin. Silloin tarinankerronta ei välttämättä etene loogisesti.

Stickgoldin mukaan tällaisessa unessa aivot kenties kehittävät uusia ratkaisuja kokeilemalla niin sanotusti vähän kaikkea.

– Aivot käyttäytyvät vähän kuin riskipääomasijoittaja, hän vertaa.

Lähde: Nbcnews.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja