Naapurit ilmiantavat prostituoituja jatkuvasti verovilpistä Suomessa – seksityöläisten paljastaminen nousi Yhdysvalloissa jo ilmiöksi: "Jos se on oikeaa työtä, siitä pitäisi maksaa veroja"

Miehille päiväsakkoja seksin ostamisesta 3:07

Seksityöläisten pimeiden tulojen ilmoittaminen verottajalle tai sillä uhkailu on noussut jopa ilmiöksi sosiaalisessa mediassa Yhdysvalloissa. Ilmiö ei ole täysin vieras Suomessakaan.

Katso video: Seitsemän miestä sai sakot seksin ostamisesta.

Suomessa ilmiannetaan seksipalveluja tarjoavia henkilöitä tasaiseen tahtiin. Tarkkoja tilastoja määristä ei ole saatavilla, mutta Verohallinnon tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen tunnistaa ilmiön.

– Kyllä niitä tulee vastaan, Säkkinen toteaa.

Perinteisesti ilmiantaja on samasta taloyhtiöstä.

Tyypillisessä tapauksessa verottajalle vinkataan asukkaasta, jonka luona käy tiuhaan tahtiin ”äänekkäitä vieraita”.

"Periaatteessa se olisi veronalaista tuloa"

Keinot tällaisen verovilpin selvittämiseen ovat rajalliset. Perinteinen tapa on pyytää selvitystä mahdollisesta elantokustannusten ja näkyvien tulojen ristiriidasta.

– Jotakin näyttöähän meidän pitää siitä tietysti saada. Periaatteessa se olisi veronalaista tuloa, Säkkinen kertoo.

Suomeenkin rantautunut sugardating eli sokerideittailu sen sijaan ei näy verottajalle mitenkään.

Sokerideittailussa on kyse eräänlaista seurustelusuhteesta, jossa yleensä vanhempi mies maksaa nuorelle naiselle rahalla tai lahjoilla.

– Sehän voi olla, kun tämä asia on nyt ollut julkisuudessa, että ilmiantoja voi myöhemmin tulla. Toistaiseksi havaintoja ei ole, Säkkinen kertoo.

Yhdysvalloissa ilmiantamisella uhkailu on levinnyt viraaliksi ilmiöksi

Yhdysvalloissa seksityölkäisiin kohdistuva ilmiantamisella uhkailu on noussut sosiaalisen median ilmiöksi, uutisoi BuzzFeed News.

Ei ole selvää, kuinka moni on todella toteuttanut uhkauksensa. Häirintäkampanjan ympärille on kuitenkin syntynyt runsaasti keskustelua.

Kampanjan kohteena ovat erityisesti yksityiset sosiaalisen median kanavat, joiden sisältö on vain tilaajien nähtävissä. Varsinkin miehet kannustavat toisiaan ilmiantamaan tällaisia tilejä verottajalle.

Viraaliksi levinneen ilmiön kärjessä on hashtag #Thotaudit. Sanayhdistelmällä viitataan paitsi seksipalveluja tarjoaviin henkilöihin myös verottajan tekemään auditointi-tarkastukseen.

"Naiset marssivat kaduilla sanoen, että seksityö on oikeaa työtä"

Erään YouTube-käyttäjän kuvaama video summaa kampanjan sanoman:

– Nämä naiset marssivat kaduilla sanoen, että seksityö on oikeaa työtä. Tämä on hassua, koska jos se on oikeaa työtä, siitä pitäisi myös maksaa veroja, kuten kaikesta muustakin työstä.

– He tienaavat sikapaljon rahaa siitä.

Ilmoituksen tekemiseen tarvitaan paljon henkilökohtaisia ja tarkkoja tietoja ilmiannettavasta, kuten fyysinen osoitetieto, oikea nimi ja ilmoittamattä jätettyjen tulojen määrä. 

Ei olekaan selvää, kuinka moni on todella ilmiannettu, ja kuinka paljon verottaja voisi asian eteen lopulta tehdä.

– Ketään minun tuntemaani ei ole ilmiannettu. En ole varma ilmiantaako kukaan oikeasti mitään, pornotähti Casey Calvert kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat