Myymällä asunnon itse voi säästää – mutta myös menettää rahaa

Jos aika ei ole kortilla, asunto kannattaa myydä itse. Niin voi säästää tuhansia euroja. Ammattilaisen avulla asunto voi tosin mennä kaupaksi nopeammin, vaivattomammin ja joskus myös paremmalla hinnalla.

Yhä useampi on valmis kokeilemaan oman asuntonsa myymistä itse

Yksi syy on välityspalkkioissa säästäminen. Palkkiot vaihtelevat prosentista noin neljään prosenttiin. Palkkio voi siis olla useita tuhansia euroja.

Taustalla saattaa olla myös epäilys siitä, että välittäjän antama arvio myyntihinnasta on liian alhainen.

– Koetaan, että siinä tehdään tiliä omaan pussiin. Myyminen nähdään helppona, etenkin jos ajatellaan osakehuoneistoja ja pieniä asuntoja, Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas tietää.

Asunnon hinnan arviointi ei ole aina helppoa

Anttila-Kankaan mukaan asunnon myyminen itse saattaa näyttää helpommalta kuin se oikeasti onkaan. Asuntoja on myyty sukkelaan jopa Facebookin välityksellä.

– Totta kai hyvällä alueella oikealla tavalla hinnoitellut kohteet kiinnostavat valtavan paljon. Silloin asunto myy melkein itse itsensä. Toisaalta välittäjällä on omatoimista myyjää paljon parempi asiakasverkosto. Hän löytää oikean ostajan helpommin.

Välittäjä osaa Anttila-Kankaan mukaan arvioida myös asunnon hinnan monesti asunnon omistajaa ammattitaitoisemmin.

– Ympäristöministeriön asuntojen hintapalvelusta voi kyllä tarkastaa toteutuneiden kauppojen hinnat. Palvelusta ei saa kuitenkaan yksityiskohtaista tietoa siitä, mikä vaikuttaa asuntojen hinnan muodostumiseen.

– Samalla kadulla voi olla samanlaisia ja -ikäisiä kerrostaloja, joissa toisissa on tehty putkiremontti ja toisiin se on vasta tulossa. Jotain yhtiötä on taas jatkuvasti kunnostettu ja joitain ei. Myyjä ei osaa välttämättä itse arvottaa sitä, miten paljon kunnostustyöt vaikuttavat asunnon hintaan – laskevasti tai hintaa nostavasti.

Liian korkea myyntihinta voi karkottaa mahdollisia asiakkaita.

– Jos panee asunnolleen liian korkean hinnan, tieto asunnosta ei tavoita kaikkia ostajaehdokkaita. Asunnon ostaja voi hakea tietoa vain tietynhintaisista asunnoista ja jos kohde on arvioitu liian kalliiksi, hän ei saa tietoa siitä – ja asunnon myyminen venyy. Kun hintapyyntiä taas pitää korjata, myyntiaika alkaa käytännössä alussa.

Koti kuntoon kiinteistönvälittäjän avulla

Kotijoukkueen kiinteistönvälittäjä Jari Taittonen muistuttaa, että asunnonvälittäjällä on myös silmää asunnon kuntoon. Taittosen mukaan hyvä välittäjä auttaa myyjää sisustamaan tai siivoamaan sellaiseen kuntoon, että sen hinta nousee.

­– Kokenut myyjä näkee aika hyvin, mitä asunnoissa tarvitsee tehdä, että se menee paremmin kaupaksi. Usein asunnossa kauan asunut myyjä on sokeutunut oman kotinsa puutteisiin, esimerkiksi siihen, että eteinen on täynnä kenkiä. Välittäjä ohjeistaa myyjää kohteliaasti, että asunto olisi myyntihetkellä kohtuullisen hyvässä kunnossa, siisti, valoisa ja ylipäätään myyvemmän näköinen.

Myyjä: Varo ansoja

Taittosen mukaan itse kukin osaa varmasti myydä asuntonsa, mutta tarkkana pitää olla, ettei asioita tarvitse korjata jälkikäteen.

– Varsinkin nuoret ovat nykyään herkkiä reklamoimaan ja vetämään juttuja oikeuteen pienistäkin asioista ja vaatimaan esimerkiksi hinnan alennuksia.  Riitaisuus on lisääntyneen tiedon myötä kasvanut, ja asuntokaupasta on tullut vaikeampaa.

– Eikä tarvitse olla kuin yksi epäonnistunut kauppa takana, kun ammattitaitosta kiinteistönvälittäjää arvostetaan aika paljon enemmän, Taittonen uskoo.

Netti tarjoaa tietoa asunnon myyjälle

Tietoa asunnon omatoimiseen myymiseen löytyy netistä esimerkiksi Kuluttajaviraston sivuilta. Hintatietoja toteutuneista kaupoista löytyy Ympäristöministeriön nettisivuilta. Kaikkien ulottuvilla on myös valmiita kauppakirjapohjia.

Myyntitilanteessa tarvitaan muun muassa ajantasainen isännöitsijäntodistus korjaustarve- ja remonttiselvityksineen. Asunnon myyjän on kerrottava myös asuntoalueen palveluja ja ympäristöä koskevat tiedot, kuten alueen kaavoitustilanne, joilla voi olla vaikutusta kauppaan.

Lue myös:

    Uusimmat