Mainos

Muuu-vaara Liperissä – 21 nuorta rotusonnia karkuteillä jo kuudetta päivää

Liperin Puromäestä kuusi päivää sitten maatilalta karkumatkalle lähteneet 21 sonnia ovat yhä vapaina metsässä. Talon vanhan isännän Jussi Timosen mukaan sonnit lähtivät karkuteille viime viikolla keskiviikon ja torstain välisenä yönä. 

– Poikani Tommi huomasi, että torstai-aamuna sonnit olivat rikkoneet aitauksen ja lähteneet karkuteille. Ne olivat ilmeisesti säikähtäneet alueella tilakuvia ottavaa helikopteria tai toinen mahdollisuus on, että aitauksen lähellä olisi käynyt joku petoeläin. Aitauksen langat olivat poikki. Täyttä varmuutta palonsyystä ei ole tiedossa, kertoo Timonen.

Timosen mukaan karkuteillä olevat Limousin-rotuiset sonnit ovat vuoden ikäisiä. Ne ovat 400 kiloisia. Parivuotiaana niiden koko on jo noin 800 - 1000 kiloa.

– Sonnit juoksivat ensin pitkin kyläteitä. Ne säikkyvät ihmisiä ja autoja.  Nyt ne ovat metsässä. Toivonkin, etteivät ihmiset menisi niitä lähelle, jos näkevät niitä vaan ilmoittaisivat meille, toteaa Timonen.

Timosen mukaan sonnien karkumatka on kiinnostanut ihmisiä ja siitä on jo kerrottu useissa medioissa.

– Puhelin soi koko ajan. Sonnien karkumatkasta on tullut todellinen mediasirkus, päivittelee Timonen.

"Sonni-peli muistuttaa Pokemon-peliä"

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on myös varoittanut pariinkin otteeseen Facebook-sivuillaan karkuteillä olevista arvaamattomista sonneista. Sonnivaaran vuoksi on jouduttu laskemaan jopa teillä nopeusrajoituksia.

Liperin ja Ylämyllyn välisellä tieosuudella autoilijoiden on siis oltava varuillaan sonnien varalta, ovat arvaamattomia liikkeissään. Nopeusrajoitus on toistaiseksi Salokylän koulun ja Liperintie-Puromäentien risteyksen välillä laskettu 50 kilometriin tunnissa. Tilanteen päättymisestä tiedotetaan erikseen ja havainnoista pyydetään ilmoittamaan.


Palokunnan viimeisimmässä ison määrän tykkäyksiä keränneessä Facebook-sonnipäivityksessä on jo heittäydytty humoristisiksi: MUUU vaara jatkuu!

Salokylän suunnalla on menossa sellainen etsi sonneja peli, peli muistuttaa hiukan suurta suosiota saanutta uutta Pokemon-peliä. Tässä pelissä ei vaan kohteita saa tallennettua älykännykkään. Isäntäväen mielestä tarpeeksi kauan on jo peli jatkunut ja sen takia pyytävät mulleista näköhavainnon saaneita ilmoittamaan.


Tuoreimman sonnipäivityksen on tehnyt Liperin kunta Facebook-sivuillaan.

Sonneille on järjestetty metsään väliaikainen ruokintapaikka. Ruoat viedään traktoreilla, jotka säikyttävät sonneja vähemmän kuin autot. Varovaisuutta liikenteeseen yhä Salokylänkoulun ja Puromäentien välillä!

Karanneita sonneja joka kesä

Päivystävä palomestari Matti Lamberg kertoo, että palokunta on saanut vain muutamia soittoja sonneja nähneiltä ihmisiltä.

– Ilmeisesti sonnit ovat liikkuneet lähinnä metsissä ja pusikoissa. Sonnit ovat yhä vapaana metsässä ja ne ovat jakautuneet eri puolille useampaan ryhmään. Lauantaina puolenkymmentä sonnia saatiin jo paimenkoiran avulla aitaukseen, mutta säikyt eläimet juoksivat siitä läpi. 

– Omistaja toivoo, että sonnit jätetään rauhaan, jotta ne saadaan rauhoittumaan. Sonneja ruokitaan ja odotetaan, että tilanne tasaantuu ehkä noin viikossa ja ne suostuisivat menemään ruuan houkuttelemana metsään rakennettuun tilapäiseen aitaukseen, raportoi tilanteesta Lamberg.

Lambergin mukaan sonnit karkailevat alueella aina kesäisin.

– Ruoho taitaa olla vihreämpää aidan toisella puolella, naurahtaa Lamberg.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.