Muuttuuko elämäntilanteesi? Muista nämä vakuutukset!

Vakuutustilanne on syytä tarkistaa opiskelujen alkaessa ja muuttaessa tai elämäntilanteen muuten muuttuessa.

Pakollisia vakuutuksia ovat liikennevakuutukset, mutta hyvin tärkeä on myös esimerkiksi kotivakuutus. Monella vakuutusyhtiöllä on vain nuorille suunnattuja vakuutuspaketteja, ja muutenkin vakuutusten keskittäminen samaan yhtiöön kannattaa.

Eri vakuutusten kohdalla on syytä miettiä omavastuun suuruutta: jos valitsee korkeamman omavastuun, asiakas ottaa itse vastuun pienemmistä vahingoista. Tällöin vakuutuksen saa edullisemmin.

Kotivakuutus

Usein vuokranantajat edellyttävät vuokralaiselta kotivakuutusta, mutta se on järkevä ottaa muutenkin.

– Useimmilla meistä, myös opiskelijalla, on yllättävän paljon omaisuutta. Erityisesti opiskelijalle yllättävät omaisuus- ja henkilövahingot voivat usein olla taloudellisesti erittäin merkittäviä menoeriä, vakuutuspäällikkö Veli-Pekka Kemppinen vakuutusyhtiö Ifistä muistuttaa.

Kotivakuutus korvaa yllättäviä varkaus-, murto-, särkymis- ja palovahinkoja sekä esimerkiksi lapsen tai lemmikin ulkopuolisille aiheuttamat vahingot. Se kattaa muun muassa irtaimiston, kuten huonekalut, elektroniikan, soittimia, harrastusvälineet, astiat, polkupyörät, korut, taulut ja vaatteet sekä kiinteän sisustuksen, kuten pintamateriaalit ja kaapistot. Laaja vakuutus kattaa myös muuton aikaiset rikkoutumiset.

Kotivakuutukseen liittyvä vastuuvakuutus kattaa muun muassa oikeudenkäynti- ja lakimieskuluja. Oikeusturvavakuutus puolestaan korvaa tilanteita, joissa huolimattomuudella vahingoittaa toista tai toisen omaisuutta.

Kotivakuutuksen hintaan vaikuttavat asumismuoto ja neliöt. Jos omistaa erityisen kalliita tavaroita, kannattaa selvittää, sisältyvätkö ne normaalilaajuiseen kotivakuutukseen.

Matkavakuutus

Matkavakuutus varmistaa nopean pääsyn hoitoon, korvaa lääkäri- ja sairaalakuluja ja kattaa myös kustannuksia, jos matka peruuntuu pakottavasta syystä.

Jos matkustaa ulkomaille paljon, ainakin kaksi kertaa vuodessa, jatkuva vakuutus on kätevämpi ja edullisempi vaihtoehto.

Tapaturmavakuutus

Henkilövakuutus kattaa sekä hoitokuluja että tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan tai kuolemantapauksen.

Vakuutusturvan laajuuteen vaikuttavat esimerkiksi harrastukset, turvan laajuus ja vakuutetun ikä. Henkilövakuutuksen hinnoitteluun ei vaikuta enää sukupuoli.

Liikennevakuutukset

Liikennevakuutukset esimerkiksi autolle, moottoripyörälle ja mopolle ovat Suomessa pakollisia vakuutuksia, mikä on syytä laskea budjettiin jo ajoneuvon hankintaa suunniteltaessa.

MTV3 / Jokakoti

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja