Mainos

Muutama euro vai 400 euroa? Ekonomisti tyrmää väitteet lomarahamenetyksistä – "Harhaanjohtavaa"

8:31

Kun otetaan huomioon veronkevennykset, lomarahojen leikkaukset vaikuttavat esimerkiksi hoitajien vuoden nettotuloihin vain muutaman euron verran, sanoo ekonomisti.

Samalla, kun julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja leikattiin 30 prosenttia, verotusta ja sosiaalivakuutusmaksuja kevennettiin huomattavasti, huomauttaa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Uutisointi 400 euron menetyksestä lähihoitajien kukkarossa on hänestä harhaanjohtavaa, koska kilpailukykysopimuksen yhteydessä tehtyjen veronkevennysten vuoksi nettomenetys on todellisuudessa muutamien eurojen luokkaa.

– Kun puhutaan siitä, miten lomarahaleikkaukset näkyvät kukkarossa, ei pitäisi puhua pelkästään bruttotulosta. Pitäisi ainakin mainita vaikutus verojen jälkeen, koska kukkarossa eivät näy bruttotulot vaan nettotulot.

Kärkkäinen ymmärtää leikkauksista syntynyttä keskustelua. Näkyyhän satojen eurojen leikkaus lomarahoissa kesälomakaudella selvemmin kuin vastaavat veronkevennykset, jotka jakautuvat koko vuodelle.

– Tämä näkyy paljon konkreettisemmin ja vaikuttaa isommalta kuin veronkevennys. Ja osa veronkevennyksistä näkyy vasta loppuvuonna, joten vaikka olisi kevennysten verran säästänyt, ei silti olisi vielä samassa tilanteessa kuin silloin, jos lomarahoista ei olisi leikattu, Kärkkäinen pohtii.

Asiasta kertoo ensimmäisenä Verkkouutiset.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja