Mainos

Muuntohuumeiden lisääntynyt käyttö huolestuttaa: ”Koetaan äärimmäisen vaarallisiksi”

7:10

Jopa huumeiden käyttäjät pitävät muuntohuumeita äärimmäisen vaarallisina, kertoo A-klinikkasäätiön projektipäällikkö Helena Virokangas.

Euroopan huumeraportin mukaan huumeiden käyttö on hieman lisääntynyt Euroopassa. Suomessa erityisesti muuntohuumeiden lisääntynyt käyttö huolestuttaa.

– Saamme kentältä, huumeidenkäyttömaailmassa olevilta ihmisiltä, tietoa siitä, että ollaan huolissaan muuntohuumeista. He kokevat ne äärimmäisen vaarallisiksi, kertoo A-klinikkasäätiön projektipäällikkö Helena Virokannas.

Muuntohuumeet ovat huumausaineita, joiden kemiallista koostumusta on muunneltu. Tarkoituksena on muuntaa ainetta niin, ettei sitä löydy laittomaksi luokiteltujen aineiden listalta.

Virokankaan mukaan muuntohuumeet ovat vaarallisia, sillä annostuksia ja vaikutuksia on vaikeampi ennakoida kuin tavanomaisten, paremmin tunnettujen huumeiden kohdalla.

– Jos sairaalaan viedään ihminen, joka on saanut yliannostuksen muuntohuumeista eikä kukaan osaa kertoa, mitä kaveri on vetänyt, niin voidaan antaa vaan oireenmukaista hoitoa, Virokannas selittää.

Myös muuntohuumeiden hankintatavoissa on riskinsä. Tavanomaisia huumeita ostetaan usein tuttavilta tai katukaupasta, mutta muuntohuumeita tilataan myös internetistä. Tilaaja ei välttämättä saa tarpeeksi tietoa huumeen turvallisesta käytöstä.

–  Jos katukauppiaalta ostaa aineita, saattaa saada siinä samalla jonkun neuvon, miten ainetta on turvallista käyttää. Jos tilaa netistä, sieltä voi tulla ihan mitä vaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.