Valtaosa muuntohuumeista menee tullista läpi, Tullin johtaja myöntää MTV:lle – Suomeen tuodaan vuosittain ainakin kymmenen uutta huumausainetta

Verkkokauppa lisännyt muuntohuumeiden saatavuutta Suomessa 3:42
Katso video: Verkkokauppa on lisännyt muuntohuumeiden saatavuutta Suomessa

Huumekaupan siirtyminen verkkoon on Tullin mukaan entisestään lisännyt muuntohuumeiden tuontia Suomeen.

Muuntohuumeiksi kutsutaan aineita, jotka ovat rakenteeltaan ja vaikutuksiltaan perinteisten huumeiden tapaisia, mutta joita ei ole luokiteltu. Useimmiten niitä tilataan Suomeen Aasiasta ja etenkin Kiinasta, kertoo Huomenta Suomessa tänään vieraillut Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen

– Yleensä kun muuntohuumeita tulee uusia, niiden koko pienenee, eli niissä on vain se vaikuttava aine. Puhutaan jopa mikro- tai milligrammoista, kun niitä tuodaan maahan. Totta kai se antaa meille uusia haasteita, Sinkkonen kertoo. 

Sinkkonen arvioi, että valtaosa muuntohuumeista menee Tullista läpi. 

Muuntohuumeita kaupataan esimerkiksi Tor-verkossa, mutta myös avoimen verkon puolella ja erilaisissa pikaviestipalveluissa. Ulkomailta tilattaessa kaupat tehdään lähes aina Tor-verkossa ja toimitus tapahtuu monesti perinteisen postin välityksellä. 

– Lähetetään postikirje tai -paketti vaikka Kiinasta tai Saksasta Suomeen, joka menee sitten vastaanottajalle. Eli ei ole sellaista henkilöä, joka toisi nämä huumeet yli rajan, Sinkkonen kertoo. 

Nousevat myös nuorten suosioon

Muuntohuumeet ilmestyvät markkinoille ja leviävät usein nopeasti ja niillä voi olla arvaamattomia vaikutuksia. Ne voivat nousta helposti myös nuorten suosioon. 

– Nuoret henkilöt haluavat kokeilla muuntohuumeita, kun he ovat nähneet jossain netissä tai elokuvissa käytettävän tämän tyyppisiä huumausaineita, Sinkkonen kertoo. 

Sinkkonen kertoo, että Suomeen tuodaan vuosittain ainakin kymmenen uutta muuntohuumelaatua. 

– Niitä on ollut periaatteessa aina, mutta verkkokauppa on mahdollistanut niiden saatavuuden myös Suomessa. 

Tullin haaviin on jäänyt kesällä nuuskaa, tupakkaa ja koiria. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen vieraili Huomenta Suomessa perjantaina:

Tullin haaviin on jäänyt kesällä nuuskaa, tupakkaa ja koiria 10:52

Lue myös:

    Uusimmat