Musti tahtoo jo omaan kotiin! Sadat koirat etsivät uutta perhettä

Kesäloma lähestyy, ja monessa perheessä suunnitellaan nyt koiranhankintaa. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto muistuttaa Koiranpäivänä, että eläinsuojeluyhdistyksillä ja löytöeläintaloilla on paljon uutta kotia etsiviä koiria.

– Moni lemmikinhankkija ei tule ajatelleeksi, että ostetun pennun sijaan kodin tarjoaminen löytöeläimelle on mahdollista. Jos perheessä ei välttämättä haluta rotukoiranpentua, kannattaa kodittomia koiria kysellä eläinsuojeluyhdistyksistä tai oman kunnan löytöeläintaloista, muistuttaa SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

SEYn jäsenyhdistykset hoitavat ja etsivät koteja tuhansille lemmikkieläimille joka vuosi.

– Jos haluat tarjota kodin kodittomalle, voit olla suoraan yhteydessä jäsenyhdistyksiimme tai etsiä eläimiä Kodittomat.info -palvelusta, jonne on kerätty suomalaisten eläinsuojeluyhdistysten kotia etsiviä eläimiä, kertoo Pulli.

Mistä kodittoman koiran voi hankkia?

– Eläinsuojeluyhdistyksistä ja -järjestöistä

– Kunnallisista löytöeläintaloista, joiden yhteystiedot saa esim. kunnan puhelinvaihteesta

– Kodittomat.info-palvelusta

– Aikuisia kodinvaihtajia löytyy mm. Kodinvaihtajat.com-sivustolta

– Verkossa oleviin myynti-ilmoituksiin kannattaa suhtautua varauksella, sillä netin kauppapaikat ovat pentutehtailijoiden suosiossa

Kodittomia eläimiä on myös kunnallisissa löytöeläinten talteenottopaikoissa. Löytöeläintaloissa joudutaan lopettamaan useita satoja koiria joka vuosi, sillä kaikille kodittomiksi jääneille ei löydy sopivaa kotia.

– Suomessa jää vuosittain vaille kotia tuhansia lemmikkieläimiä. Niistä suurin osa on kissoja, mutta tekemämme kyselyn perusteella myös satoja koiria joudutaan lopettamaan kodin puutteessa. SEY toivoo, että jokainen lemmikinhankkija harkitsisi kodin tarjoamista löytöeläimelle tai muusta syystä kotia tarvitsevalle kodinvaihtajalle, Pulli jatkaa.

Kodittomien eläinten kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tarjokkaita uusiksi kodeiksi on paljon, kun taas monilla pienillä paikkakunnilla kodin etsintä on vaikeampaa. Hyvän kodin löytyminen on toisille eläimille helpompaa. Esimerkiksi pienelle koiralle löytyy hyvä koti helpommin kuin kissalle ja pennulle helpommin kuin aikuiselle.

Valtakunnallista Koiranpäivää vietetään vuosittain 24.4. Vuonna 2015 Koiranpäivän teemana on "Hyvää elämää koiran kanssa – vastuullista koirankasvatusta".

– Sopivan kodin löytämisen helpottamiseksi on perustettu erilaisia verkkopalveluita. Kodittomat.info on SEYn jäsenyhdistysten sekä kaikkien muidenkin suomalaisten, eläimiä uusiin koteihin sijoittavien eläinsuojeluyhdistysten käyttöön tehty palvelu. Kodinvaihtajat.com taas auttaa yksityisten ihmisten uutta kotia etsivien eläinten uudelleensijoituksessa, Pulli kertoo.

Useat toimijat välittävät koiria myös muista maista. Koiraa ulkomailtakin hankkiessa on tärkeää varmistaa, että koiran myyjä on hyvämaineinen ja että koiran rokotukset, loislääkitykset ja tunnistusmerkintä ovat kunnossa ja että mahdolliset maahantuontiedellytykset on hoidettu.

Lähde: SEY

Lue myös:

    Uusimmat