"Musta päivä internetin vapaudelle" – Google käänsi kelkkansa: Yhtiö valmistelee salaa sensuroitua hakukonetta Kiinan markkinoille

1:51

Google valmistelee sensoroitua hakukonesovellusta Kiinan markkinoille, kertovat The Guardian ja The Intercept. Viranomaiset voisivat estää hakukoneessa tiettyjä verkkosivustoja sekä hakutermejä liittyen esimerkiksi ihmisoikeuksiin, demokratiaan ja uskontoon.

VIDEO: Keväällä syntyi kohu, kun paljastui, että Facebook on jakanut kiinalaisille yrityksille käyttäjätietoja.

Salainen projekti kulkee nimellä "Dragonfly", ja sen valmistelu on ilmeisesti aloitettu jo joulukuussa 2017 Googlen toimitusjohtajan Sundar Pichain ja Kiinan hallituksen korkeiden viranomaisten tapaamisella.

The Interceptin mukaan Kiinan hakusovellus on räätälöity mobiililaitteiden tukemalle Googlen Android-järjestelmälle, ja se on jo esitelty Kiinan viranomaisille. Virallinen versio voisi tulla julki jo 6–9 kuukauden kuluessa.

Sensoroidun hakukoneen myötä Google tekisi paluun Kiinan markkinoille kahdeksan vuoden jälkeen. Vuonna 2010 Google lopetti palveluidensa tarjoamisen juuri maan hallinnon sensuurin takia.

Muutos yhtiön kannassa asian suhteen onkin merkittävä.

Googlen hakukone nyt sensuroitu

Suurin osa verkonkäyttäjistä Kiinassa ei pysty käyttämään Googlen hakukonetta, koska se on blokattu kommunistisen hallinnon toimesta. Googlen valmistelema hakukone taas olisi linjassa maan tiukkojen sensurointilakien kanssa.

Kiinan hallinto estää "suuren palomuurin" avulla käyttäjiään löytämästä tietoa internetistä esimerkiksi poliittisista vastustajista, sananvapaudesta, seksistä, akateemisista tutkimuksista ja monista uutisista sekä poistaa kaikki näihin liittyvät maininnat.

Länsimaista tutut sosiaaliset mediat, kuten Facebook ja Twitter, ovat maassa kiellettyjä.

Googlen suunnittelema hakukone tunnistaisi ja suodattaisi automaattisesti suuren palomuurin blokkaamat nettisivut hakutuloksistaan. Hakukonesovellus ei myöskään näyttäisi mitään hakutuloksia sellaisilla hakutermeillä, jotka eivät ole Kiinan hallinnolle mieluisia.

"Musta päivä internetin vapaudelle"

Google ei ole kommentoinut tai vahvistanut projektia. Tiedot projektista ovat vuotaneet yhtiön sisältä. Vuotaja kertoo olevansa hakukoneprojektia vastaan.

Kiinan ihmisoikeusyhteisön mukaan Googlen myöntyminen Kiinan sensuuriin olisi "musta päivä internetin vapaudelle". Asiaa vastustavat tahot sanovat, että Googlen lähteminen sensuuriin voisi olla viimeinen naula kiinalaisen nettivapauden arkkuun.

– Kiinan sensuurin totteleminen maailman suurimman hakukoneen toimesta on voitto Kiinan hallinnolle – se lähettää viestin, että kukaan ei välitä haastaa sensuuria enää, kommentoi Amnesty Internationalin Hong Kongissa oleva tutkija Patrick Poon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja