Muslimiyhteisö pöyristyi: Miksi poliisi voimaton taistelualueelle lähtijöiden kanssa?

Helsingin muslimiyhteisö on ihmeissään siitä, ettei poliisi voi estää suomalaisten lähtemistä taistelualueille. Helsingin poliisi ja muslimijohtajat kokoontuivat eilen yhteiseen keskustelutilaisuuteen.

– Muslimijohtajat olivat pöyristyneitä siitä, että poliisi sallii lähtemisen. Suomen poliisi taas toimii lain mukaan, ja lähtemisen tai palaamisen estävää lakia ei ole olemassa. En ota kantaa siihen, pitäisikö sellainen olla - on eduskunnan asia päättää siitä, kertoo komisario Jari Taponen Helsingin poliisin ennaltaehkäisevästä osastosta.

Reilut kolme tuntia kestäneessä keskustelussa puitiin taistelualueelle lähtijöiden lisäksi myös arkisia asioita, kuten syrjäytymistä ja koulukiusaamista. Muslimiyhteisössä ihmeteltiin myös muun muassa sitä, miksi poliisi sallii koulukiusaamisen.

– Yksi mies piti erinomaisen puheenvuoron siitä, kuinka häntä yhä - 50 Suomessa eletyn vuoden jälkeen - kutsutaan maahanmuuttajaksi. Hän on muuttanut aikoinaan työn perässä ja on Suomen kansalainen. Hän kokee termin maahanmuuttaja syrjiväksi ja ehdotti itse tilalle uussuomalaista, Taponen kertoo. 

Viranomaisilta apua nuorille

Muslimiyhteisössä koetaan voimattomuutta taistelualueelle lähtevien nuorten kanssa. Komisario Taponen korostaa, että kyseessä on marginaali-ilmiö, mutta lähteminen on aina tragedia nuoren lisäksi myös hänen perheelleen.

– Suurin tuki nuorelle tulee sieltä omasta yhteisöstä, kun radikalisoituminen tunnistetaan ja siihen osataan suhtautua. Helsingissä on myös moniammatillinen tiimi, jolla on kokemuksia extremistien auttamisesta.

Poliisi on erittäin tyytyväinen eiliseen keskustelutilaisuuteen, joka toimi Taposen mukaan keskustelunavauksena viranomaisten ja muslimien välillä. Seuraava yhteinen tilaisuus järjestettäneen ehkä vielä tämän vuoden puolella.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja