Muskin Zelenskyi-pilkka kuohuttaa Ukrainassa ja maailmalla – syytetään Venäjän pussiin pelaamisesta

"Sankarista tuli antisankari" – Risto E. J. Penttilä arvioi, mihin Elon Musk pyrkii Venäjä-mielisillä teoillaan 4:59
Katso myös: Risto E.J. Penttilä arvioi, mihin Elon Musk pyrkii kommenteillaan, joita on tuomittu Venäjä-mielisiksi.

Maailman rikkaimman miehen ja muun muassa viestipalvelu X:n (aiemmin Twitter) omistaja Elon Muskin tuore julkaisu on herättänyt laajaa kritiikkiä maailmalla. 

X:ssä julkaistussa viestissä oli kuva Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kasvoilla varustetusta miehestä, jonka kaulasuoni pullotti. Kuva oli varustettu tekstillä "Kun on kulunut viisi minuuttia siitä, kun viimeksi pyysit miljardi dollaria avustusta".

Teslan ja SpaceX:n perustajana tunnetun Muskin päivitys liittyy Yhdysvaltain kongressissa käytävään keskusteluun Ukrainan tukemisesta ja esimerkiksi siihen, kuinka maan presidentti Joe Biden on vaatinut kongressia pääsemään sopimukseen apupaketeista mahdollisimman pian.

Ukrainan parlamentin Verh'ovna Radan puhemies Ruslan Stefanchuk käänsi itse viestin toisin päin ja kuittaili Muskille tämän omista epäonnistumisista.

Ukrainalaismediakin käänsi Muskin meemin päälaelleen: "Kun on mennyt viisi minuuttia siitä, kun viimeksi levitit Venäjän propagandaa":

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mikhailo Podolyak kirjoitti oman kritiikkinsä mainitsematta Muskia suoraan. Hänen mukaansa Ukrainaan kohdistuva ironia on Venäjän propagandan epäsuoraa kannustusta, joka oikeuttaa väkivaltaa ja tuhoa. Hän viittaa julkaisussaan "merkittäviin mediahahmoihin tuhansien kilometrien päässä", jotka "eivät kykene ymmärtämään mitä päivittäiset pommitukset ja vanhempansa menettäneiden lasten itku on".

Ukrainan Viron-suurlähettiläs Mariana Betsa kysyi X:ssä, onko Muskilla empatiaa, ja muistutti ihmisiä kuolevan päivittäin puolustaessaan maataan.

Erityisesti Yhdysvalloissa Muskin kommentti sai kritiikkiä sillä perusteella, että hänen yrityksensä ovat saaneet vuosien saatossa runsaasti valtion rahoitusta.

Aiemmin rauhansuunnitelma aiheutti lokaryöpyn

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Musk kommentoi Yhdysvaltojen myöntämää tukea Ukrainalle sen käymässä sodassa maahan hyökännyttä Venäjää vastaa. Viime perjantaina Musk ihmetteli viestissään, miksi Ukrainan rajan puolustaminen kiinnostaa Yhdysvalloissa niin paljon, hänen mukaansa maan oman rajan kustannuksella. Musk on ollut viime aikoina huomattavan kiinnostunut siirtolaisuudesta ja Yhdysvaltain rajan yli tapahtuvasta maahanmuutosta. 

Muskia on sodan aikana syytetty Venäjän pussiin pelaamisesta myös silloin, kun hän julkaisi ehdotuksensa siitä, miten Ukrainan sota lopetetaan. Suunnitelma sisälsi muun muassa Krimin jättämisen Venäjälle ja YK:n valvomien kansanäänestysten järjestäminen Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla siitä, haluavatko asukkaat kuulua Ukrainaan vai Venäjään. 

Elon Muskin sekaantuminen sotaan herättää kritiikkiä – joko miljardööri on ylittänyt rajan, Alexander Stubb? 9:46
Katso Alexander Stubbin kriittiset kommentit Muskin rauhansuunnitelmaan videolta. Videolla hän ihmettelee, miten nopeasti tyrmätty ehdotus tuli vain pian sen jälkeen, kun Musk väitetysti keskusteli Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimessa.

Starlinkin sotarajoitus Venäjän valtaamalla Krimillä suututti

Musk on aiemmin sodan aikana saanut Ukrainassa runsaasti kiitosta siitä, että on lahjoittanut Ukrainalle Starlink-terminaaleja verkkoyhteyksien ylläpitämiseksi sodan keskellä. 

Ylistys vaihtui kuitenkin kritiikiksi, kun Musk ryhtyi perimään ja nostamaan Starlinkin maksuja. Vielä isompaa porua aiheutti se, että Musk alkoi rajoittaa järjestelmän käyttöä Venäjän valtaaman Krimin alueella ja lähistöllä. Musk on itse kertonut pyrkivänsä estämään sodan kärjistymistä, ja on kertonut, että pelkää Venäjän ottavan käyttöön ydinaseet, jos tilanne Krimillä kiristyy.

Sodan aikana on nähty myös erikoisempia vaiheita, kuten se, jossa Musk ilmoitti haastavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kaksintaisteluun, jossa panoksena olisi Ukraina.

Lue myös:

    Uusimmat