Elon Musk pilkkasi Zelenskyiä: "Kulunut viisi minuuttia siitä, kun viimeksi pyysit avustusta"

Näin Twitter on muuttunut Elon Muskin valtakaudella 12:08
Näin Twitter on muuttunut Elon Muskin valtakaudella.

Maailman rikkain mies Elon Musk otti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin hampaisiinsa omistamassaan X-viestipalvelussa (entinen Twitter). Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Musk heittää hiekkaa Ukrainan sotakoneeseen.

Musk jakoi X-tilillään tunnetun meemin nuoresta miehestä, jonka kaulasuoni pullottaa ilmeisesti stressin takia. Kasvojen kohdalle oli kuitenkin muokattu Zelenskyin kasvot, ja meemin viestinä oli: "Kun on kulunut viisi minuuttia siitä, kun viimeksi pyysit miljardi dollaria avustusta".

Muskin meemi on tyrmätty laajalti, myös Suomessa.

– Tämä on kuvottavaa. Maailman rikkain ihminen pilkkaa miestä. joka rohkeasti taistelee maansa puolesta sekä aidosti myös vapauden puolesta alistajiaan vastaan, kirjoittaa englanniksi pappi Kari Kanala.

Komedian yksi perussääntöjä: älä lyö alaspäin. Noin 245 miljardin dollarin varallisuudella operoiva, täysin suojeltua elämää elävä yritysjohtaja meemittelemässä brutaalin hyökkäyssodan kohteeksi joutuneen presidentin kustannuksella on vain… noloa, täydentää toimittaja Emil Elo.

Suosittua X-tiliä, jossa kritisoidaan Venäjä-mielisiä länsimaalaisia, ylläpitävä Pekka Kallioniemi antoi myös virtuaalisen korvatillikan Muskille.

– Katsos, eteläafrikkalaisen smaragdikaivostyöntekijän poika, joka valittaa USA:n avusta sen jälkeen, kun hänen autoyhtiönsä (Tesla) oli saanut Yhdysvaltain hallitukselta massiivisen tuen, jotta hän voisi myydä halvempia venäläisistä raaka-aineista valmistettuja autoja, jotka on koottu kiinalaiseen gigatehtaassa.

Ukrainalaismedia käänsikin Muskin meemin päälaelleen: "Kun on mennyt viisi minuuttia siitä, kun viimeksi levitit Venäjän propagandaa":

Muskia on syytetty Venäjä-mielisyydestä käytännössä sodan alusta alkaen. Kenties kovinta kritiikkiä nostatti syyskuussa julkaistun kirjan väite, jonka mukaan Musk esti Ukrainaa tekemästä lennokki-iskua Venäjän sotalaivoja vastaan, kun miljardööri määräsi omistamansa Starlink-nettijärjestelmän sammutettavaksi. Musk kiisti, että sota olisi ollut syynä järjestelmän alasajoon.

Musk on saanut myös roppakaupalla rapaa niskaan X:n sananvapauskäytännöistä sen jälkeen, kun hän hankki silloisen Twitterin enemmistöosuuden itselleen. Musk on antanut vihapuheen levitä sivustolla aiempaa vapaammin, ja lisäksi se muun muassa vapautti Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpin sekä monen venäläisen valtiollisen toimijan tilin vapaaseen käyttöön. Tämä on edesauttanut tutkijoiden mukaan sekä Venäjän että Kiinan propagandan ja harhaanjohtavan tiedon leviämistä sivustolla.

Lue myös:

    Uusimmat