CNN: Elon Musk sammutti Starlink-palvelun torpatakseen Ukrainan lennokki-iskun – taustalla pelko ydinaseen käytöstä

Suomalaisturisti kuvasi taivaalla oudon ilmiön Kreikassa – kyseessä letka Elon Muskin Starlink-satelliitteja 0:18
Katso myös: Suomalaisturisti kuvasi taivaalla oudon ilmiön Kreikassa – kyseessä oli letka Elon Muskin Starlink-satelliitteja

Miljardööri Elon Musk määräsi salaa insinöörinsä sammuttamaan yhtiönsä Starlink-satelliittiviestintäverkon Krimin rannikon lähellä viime vuonna häiritäkseen Ukrainan hyökkäystä Venäjän laivastoa vastaan.

Asia ilmenee uutiskanava CNN:n mukaanWalter Isaacsonin uudesta Elon Musk -elämäkerrasta. Kirja ilmestyy ensi viikon tiistaina, 12. syyskuuta.

– Kun räjähteillä varustetut Ukrainan sukellusveneen lennokit lähestyivät Venäjän laivastoa [viime helmikuussa], ne menettivät yhteyden ja huuhtoutuivat maihin, Isaacson kirjoittaa.

Isaacsonin mukaan Muskin päätöstä ohjasi pelko siitä, että Venäjä vastaisi Ukrainan hyökkäykseen Krimillä ydinaseilla. Pelko perustui Muskin korkeiden venäläisviranomaisten kanssa käymiin keskusteluihin.

Muskin huoli "mini-Pearl Harborista", kuten hän asian kirjassa ilmaisi, ei toteutunut Krimillä. Tilanne paljastaa kuitenkin sen, miten ainutlaatuinen Muskin asema oli Ukrainan sodan kehittyessä. Hänestä oli tullut vallankäyttäjä, jota edes Yhdysvaltain virkamiehet eivät voineet sivuuttaa.

Kulmunin ex-avustajalle tuomio petoksesta, SpaceX rajoittaa Ukrainan Starlinkin käyttöä 1:18
Katso myös MTV Uutiset Live 9. helmikuuta 2023: Kulmunin ex-avustajalle tuomio petoksesta, SpaceX rajoittaa Ukrainan Starlinkin käyttöä

Starlink-päätteiden ansiosta Ukraina pystyi taistelemaan ja pitämään yhteyttä

Kun Venäjä häiritsi Ukrainan viestintäjärjestelmiä juuri ennen täysimittaista hyökkäystä maahan helmikuussa 2022, Musk suostui toimittamaan Ukrainalle miljoonien dollarien edestä SpaceX:n valmistamia Starlink-satelliittipäätelaitteita.

Niistä tuli ratkaisevan tärkeitä Ukrainan sotilasoperaatioille.

Vaikka matkapuhelin- ja internetverkot oli tuhottu, Starlink-päätteiden ansiosta Ukraina pystyi taistelemaan ja pitämään yhteyttä.

Mutta kun Ukraina alkoi käyttää Starlink-päätteitä hyökkäyksiin Venäjää vastaan, Musk alkoi kyseenalaistaa päätöstä.

– Miten minä olen mukana tässä sodassa? Musk kysyi Isaacsonilta.

– Starlinkiä ei ollut tarkoitettu sotaan. Sen tarkoitus oli mahdollistaa se, että ihmiset voivat katsoa Netflixiä ja rentoutua ja päästä verkkoon koulua varten ja tehdä hyviä rauhanomaisia asioita, ei lennokki-iskuja.

Musk ja SpaceX eivät vastanneet CNN:n kommenttipyyntöihin.

Lue myös:

    Uusimmat