Mainos

Musiikkiopistojen lukukausimaksuissa huimia eroja – onko musiikin harrastaminen tasa-arvoista Suomessa?

Laadukasta ja kohtuuhintaista musiikin perusopetusta voi saada asuinpaikasta riippumatta. Kohtuullinen hinta on kuitenkin suhteellista, opistojen lukukausimaksut vaihtelevat reilusta sadasta eurosta yli neljään sataan euroon. Kalleinta on pääkaupunkiseudulla ja halvinta Kainuussa.

Vantaalaisen musiikkiopisto Musiken rehtori Pauliina Okkonen kertoo, että suurin kynnys musiikin harrastamiseen tuntuu olevan taloudellinen, etenkin yksilöopetus on monille liian kallista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Musiken toimintaa, ja hankkeen tarkoituksena on tarjota mahdollisuus alueen lapsille musiikkiharrastukseen 50 eurolla lukukaudessa, omalla koululla koulupäivän jälkeen.

Kaksi vuotta sitten alkaneella ”Musiikin iloa kouluun” -projektilla haluttiin tarjota mahdollisuus

– Matalan kynnyksen toiminnassa mukaan on saatu kaikenlaisia lapsia. Mukaan on saatu esimerkiksi maahanmuuttajia, joille musiikkiopistojen toiminta ei ennestään ole tuttua.

– Sitten on heitä, joilla on jo ennestään hieman soittotaustaa, mutta myös vähävaraisten perheiden lapsia, joilla ei olisi mahdollisuuksia harrastaa musiikkia ilman maltillista lukukausimaksua, Okkonen sanoo.

”Hyvää vastapainoa futikselle ja lätkälle”

Caro Rantalan pojat osallistuvat Musiken toimintaan iltapäivisin koulun jälkeen. Rantala pitää matalan kynnyksen musiikkitoimintaa erinomaisena.

– Ensinnäkin on hyvä, että soittamaan pääsee juuri täällä, kun pojat käy tätä koulua. Tämä on eräänlaista iltapäivätoimintaa, kun ei mennä kotiin ja olla kännykkä kädessä koko iltapäivän.

– Toisekseen tämä on halpa harrastus, lukukausimaksu oli muutamia kymppejä. Pojilla on ennestään jo paljon liikuntaharrastuksia, joten tämä on sille hyvää vastapainoa.

Musiikin harrastamisen mahdollisuudet kouluissa ovat kuitenkin vaihtelevat: joillakin paikkakunnilla on vähennetty musiikkiluokkien määrää, ja koulujen resurssit välineiden suhteen vaihtelevat.

Joissakin kouluissa puntaroidaan hankintaanko sinne soittimia, musiikkiteknologiaa vai oppikirjoja- Myös musiikkiopistoilta on kuitenkin leikattu valtionavustuksia viime vuosina.

Mistä lukukausimaksujen hintaero muodostuu? Viiden jälkeen käsittelee musiikkiopistoja sekä musiikin harrastamisen tasa-arvoa maanantaina klo 17 alkaen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja