Museonhoitaja lähetyksessä: Näin Tamminiemestä tuli vallan symboli

Tamminiemen museonhoitaja Aino-Maija Kaila kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi Kekkonen halusi järjestää kotitalossaan myös virallisia tilaisuuksia.

Urho Kekkosen aikana Tamminiemestä tuli jonkinlainen vallan symboli tai synonyymi presidentin vallalle. Hänen aikanaan suuressa salissa tapahtuivat kaikki hallituksen vastaanotot. Delegaatiot kävivät tapaamassa presidenttiä Tamminiemessä, samoin kahdenkeskiset neuvottelut käytiin Tamminiemen työhuoneessa.

– Se on varmasti ollut käytännöllinen asia. Koska koti oli toisessa kerroksessa ja edustustilat alakerrassa, presidentin oli helppo siirtyä alakertaan hoitamaan tehtäviään. Ehkä hän sai enemmän aikaiseksi, kun asui samassa paikassa, arveli museonhoitaja Aino-Maija Kaila.

Kun Tamminiemessä tapahtui tärkeitä neuvotteluja, lehtimiehet olivat portailla odottamassa pääministerin lausuntoa. Paikka tuli näinkin todella tutuksi suomalaisille.

– Tamminiemi oli suojaisa ja rauhallinen paikka järjestää näitä neuvotteluja, Kaila totesi.

Myös sauna oli tärkeä neuvottelupaikka, jossa tehtiin legendan mukaan tärkeitäkin valtion päätöksiä. Lauteilla on istunut suomalaisten poliitikkojen lisäksi Neuvostoliiton johtajia.

– Sauna oli hyvin tärkeä paikka Kekkoselle. Sauna lämmitettiin vähintään kerran viikossa. Lauantaisin kokoontui niin sanottu saunaseura, johon kuului Kekkosen niin politiikasta läheisiä ystäviä kuin nuoruuden ystäviä, Kaila vahvisti.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miten Tamminiemestä tuli aikanaan presidentin virka-asunto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja