Museon kellarissa pölyttynyt kassakaappi oli kiinni lähes 50 vuotta – turisti avasi vahingossa: "Siinä ei voinut kestää kauempaa kuin kaksi minuuttia"

Häikäisevä näky: Tältä näyttää vedenalainen museo Floridassa 1:11
Häikäisevä näky! Tältä näyttää vedenalainen museo Floridassa

Museovieras avasi kuin vahingossa kassakaapin, joka oli ollut lukossa 1970-luvulta lähtien.

Museon kellarissa sijaitseva kassakaappi oli lukossa lähes 50 vuotta. Sitten paikalle sattui museovieras Stephen Mills, jonka taidot päihittivät jopa ammattilaisten avausyritykset.

Kaappi oli hotellin peruja

Tuhatkiloinen kassakaappi pelastui Albertan Vermilionin kaupunginmuseon kellariin paikallisesta hotellista, joka sulki ovensa jo 1970-luvulla. Museo sai kaapin lahjoituksena 1990-luvulla, kertoo CBC.

Kaappi oli suljettu, eikä museon johtajakaan muistanut, mitä sen sisällä oli. Myös lukon numeroyhdistelmä oli päässyt unohtumaan.

Lukkosepätkin epäonnistuivat avaamisessa

Vuosien ajan erilaiset lukkosepät ja museovieraat yrittivät availla kaappia, mutta turhaan. Eräs lukkoseppä oli jopa todennut kaapin olevan liian vanha, jotta sen koneisto toimisi oikein.

Kassakaapista tuli mediailmiö. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Meillä oli videopuhelu, jossa useita meistä seisoi kaapin ympärillä ja yritti keinoja, joita lukkoseppä kertoi, vapaaehtoisena työskentelevä Tom Kibblewhite muistaa.

Avasi kaapin kahdessa minuutissa

Tom oli paikalla myös silloin, kun kassakaappi viimein paljasti sisuksensa. Mies veti kierrosta museossa, kun Stephen jäi jälkeen ja kumartui kassakaapin luo.

– Siinä ei voinut kestää kauempaa kuin kaksi minuuttia. Hän kokeili kahvaa ja kassakaappi aukesi. Olin täysin sokissa, ja niin oli hänkin, Tom sanoo.

Stephen ei ole ammatiltaan lukkoseppä. Hän kokeili kassakaapin avaamista "huvin vuoksi".

– Kokeilin yhdistelmää 20-40-60, kolme kertaa oikealle, kolme kertaa vasemmalle, kerran oikealle. Kokeilin sitä ja voi jestas, Stephen kuvailee.

Stephen, vasemmalla, ihmettelee avaamaansa kaappia. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Ei sisältänyt suurta raha-aarretta

Kaapissa ei valitettavasti ollut raha-aarretta. Sisällä oli vanhan hotellin viimeisiä dokumentteja, pölyinen vihko täynnä ravintolatilauksia ja unohtunut palkkakuitti vuodelta 1977. Työntekijä oli kuitin mukaan saanut työvuorostaan palkkaa yhdeksän dollaria ja joitakin senttejä.

Kassakaapin ovi on nyt tuettu auki. Sitä ei aiota sulkea.

– Juuri nyt pidämme teippiä niiden aukkojen päällä, joihin lukitsevat tapit menisivät. Aiomme varmaankin pitää sen auki, Tom sanoo.

Lähteet: CBC.ca

Lue myös:

    Uusimmat