Murtovarkaat eivät pidä kesälomaa: Lue vinkit kodin suojaukseen

Kuka vahtii kotiasi, kun olet itse nauttimassa kesälomastasi? Pian suuri osa suomalaisista suuntaa kesämökeille tai aurinkorannoille niin koti-Suomeen kuin ulkomaillekin jättäen kodit tyhjilleen. Valitettavasti murtovarkaat eivät lomaile. Hyödynnä asiantuntijan vinkit, joilla turvaat kotisi loman aikana ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Poliisin tietoon tulee vuosittain lähes 6 000 asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin tehtyä murtoa. Turvaratkaisuja tarjoavan Verisuren viestintävastaavan Helena Tielisen mukaan tilastot kertovat, että asuntomurrot lisääntyvät selkeästi kesäkuukausina, kun kodit ovat paljon tyhjillään.

– Ehdottomasti tehokkain tapa ennalta ehkäistä asuntomurtoja on pitää koti aina mahdollisimman asutun näköisenä ja harkita kodin suojaamista hälytysvalvontapalveluihin liitetyllä turvajärjestelmällä ja ilmoittamalla siitä näkyvästi suojauksesta kertovilla turvatarroilla, jatkaa Tielinen.

Tielinen muistuttaa, että on myös tärkeää huolehtia kodin paloturvallisuudesta, kun ollaan itse poissa. 

Vinkit kodin turvaamiseksi lomien aikana:

• Pyydä naapureilta apua ja pyydä heitä pitämään kotiasi silmällä, jos he eivät ole samanaikaan lomilla.

• Pidä kotisi mahdollisimman asutun näköisenä. Pyydä naapureita tai tuttavia tyhjentämään postilaatikkosi, täyttämään roskistasi tai ajamaan auto välillä pihaasi. Voit myös jättää pihalle lasten leluja, kengät ulko-oven eteen tai vaikka muutamia likaisia astioita tiskipöydälle.

• Älä kerro matka-aikeistasi Facebookissa tai Twitterissä. Julkaise lomakuvat vasta kotiin saavuttuasi. Älä kirjaudu eri sijainteihin loman aikana.

• Hanki kunnollinen lukitus ulko-oviin. Varmista, että kaikki ikkunat on kunnolla suljettu myös yläkerrassa.

• Älä jätä arvotavaroita näkyville ja parasta on piilottaa arvokkaat tavarat paikkoihin, joista ne on vaikea löytää.

• Jos kodissasi on hälytys- ja vartiointipalveluihin liitetty turvajärjestelmä, varmista, että palvelusta kertovat turvatarrat ovat hyvin näkyvillä kaikissa ovissa ja ikkunoissa.

• Myös kesäaikaan kannattaa ajastaa valot välillä syttymään iltaisin tai vaikka kytkeä TV päälle. 

Lue myös:

    Uusimmat