Mainos

Muovikassien käyttö vähenee – suomalainen käytti viime vuonna keskimäärin 68 muovikassia

9:35
MTV Uutiset Live testasi, voiko kauppareissun tehdä hankkimatta muovia.

Suomalaisten mukaan lähtee kaupoista satoja miljoonia kertakäyttöisiä muovikasseja ja -pusseja vuosittain. Niiden kulutus on kuitenkin kääntynyt loivaan laskuun, selviää Sitoumus2050-sivustolla julkaistuista tiedoista. Tiedot on kerännyt Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy.

Viime vuonna muovikasseja ja -pusseja kulutettiin reilut 860 miljoonaa kappaletta, mikä on lähes 90 miljoonaa kappaletta toissa vuotta vähemmän. Suomalaiset käyttivät viime vuonna 68 muovikassia henkilöä kohti, kolme kassia vähemmän kuin 2017.

Vähenemisen taustalla on Kaupan liiton ja ympäristöministeriön lokakuussa 2016 solmima muovikassisopimus. Sen juuret ovat EU:n pakkausjätedirektiivissä, joka edellyttää jäsenvaltioilta toimia kassien kulutuksen vähentämiseksi.

Vähentämistavoite ei koske esimerkiksi hedelmien irtomyynnissä käytettäviä kevyitä muovipusseja, mutta myös niiden käyttö on laskenut. Vuonna 2017 tällaisia pusseja käytettiin henkilöä kohden 102, kun luku oli viime vuonna 89.

Tavoite haastava, mutta suunta oikea

Sopimuksen tavoitteeseen on matkaa vielä reilusti, sillä tavoite on enintään 40 kertakäyttöisen muovikassin kulutus henkilöä kohden vuonna 2025. Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola pitää tavoitetta haastavana, mutta suuntaa oikeana.

– Jo kolmen kassin vuosittaisella vähenemällä olisimme lähellä 40:tä, Ola sanoo.

K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske uskoo, että vuoden 2025 tavoite vaatii isoja toimia, mutta hyvään alkuun on päästy. Muovikassien myynti laski Keskon ruokakaupoissa viime vuonna kolme miljoonaa kappaletta edellisvuodesta.

Jäsken kanssa samaa mieltä on SOK:n vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman.

– Toivon hartaasti, että vähennykseen päästään, mutta se vaatii töitä ja tekoja.

S-ryhmän ruoka- ja erikoiskaupoissa muovikassien myynti laski viime vuonna kuudella miljoonalla kappaleella.

Muovikassisopimuksessa oli elokuussa mukana 26 yritystä, mikä tarkoittaa yli 3 500 myymälää.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja