Munuaissairauden takia hoidossa olevien määrä on kasvanut – hoidot kehittyneet: "Ennenaikaisen kuoleman riski laskenut"

3:01imgYhdysvalloissa munuaisten vajaatoiminnasta kärsivä nainen joutuu viikoittain ensiapupoliklinikalle, koska lääkärit eivät voi hoitaa häntä kuin hädän hetkellä.
Julkaistu 22.01.2020 10:20

MTV LIFESTYLE – STT

Munuaissairauden takia hoidossa olevien määrä on kasvanut Suomessa.

Dialyysissä olevien ja munuaisensiirron saaneiden määrä on kasvanut viidenneksen vuosikymmenessä, selviää Suomen munuaistautirekisterin vuosiraportista.

– Hoidossa olevien määrän lisääntyminen johtuu kuolleisuuden jatkuvasta pienentymisestä eri sairauksien hoitojen kehittyessä. Ennenaikaisen kuoleman riski on (munuaissairauksissa) laskenut noin 40 prosenttia vuodesta 2000 lähtien, sanoo Suomen munuaistautirekisterin vastaava lääkäri Patrik Finne.

Eniten on kasvanut yli 75-vuotiaiden osuus munuaissairauden vuoksi hoidossa olevista. Yleisin dialyysihoitoon johtava sairaus on edelleen diabetes.

Munuaissairaus on yleisempi miehillä kuin naisilla. Vuoden 2018 lopussa oli miehiä aktiivihoidossa 75 prosenttia enemmän kuin naisia. Sukupuoliero korostuu vanhimmassa ikäryhmässä.

LUE MYÖS:  Mies luovutti munuaisensa vaimolleen – 51 vuoden avioliitto sai jatkua onnellisena: "Lupasimme rakastaa myötä- ja vastoinkäymisissä"

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit