Munakas on helppo arkiruoka – kokeile maukasta täytettä

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan helppoja ruokia jauhelihasta ja sienistä.

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan huippukokki Kari Aihisen opastuksella jauhelihakeittoa, jauhelihamunakasta ja kantarellimuhennosta.

Poimi herkulliset ohjeet talteen!

Sisäfileepihvin paistaminen

Nosta lihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Mausta pihvit molemmin puolin suolalla sekä mustapippurilla.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lämmitä pannulla reilu nokare voita. Kun voi lakkaa tirisemästä, nostele pihvit pannulle ja paista molemmin puolin vajaan minuutin ajan, kunnes liha on saanut kauniin ruskean pinnan. Nosta lihat uunivuokaan ja kypsennä 8 minuuttia. Anna pihvien vetäytyä lautasella noin kymmenen minuutin ajan ennen syömistä, jotta nesteet eivät valu ulos.

Vinkki! Voit halutessasi maustaa voin laittamalla pihvin kanssa samaan aikaan pannulle valkosipulinkynsiä kuorineen sekä tuoretta persiljaa.

Jauhelihan ruskistaminen

400 g jauhelihaa
Rypsiöljyä
Suolaa
Mustapippuria

Kuumenna pannu. Lisää ruokalusikallinen öljyä ja jauhelihat. Riko jauheliha pieneksi metallivispilällä. Kun jauhelihat ovat ruskistuneet, mausta suolalla ja mustapippurilla sekä muilla haluamillasi mausteilla.

Huom! Pannun täytyy olla todella kuuma, jotta jauhelihat ruskistuvat kunnolla eivätkä keity omassa nesteessään.

Jauhelihakeitto

 

400 g jauhelihaa
5 perunaa
1 palsternakka
2 sipulia
3 porkkanaa
2 rkl rypsiöljyä
vettä
3 laakerinlehteä
2 lihaliemikuutiota
10 mustapippuria
(suolaa)

Ruskista jauhelihat. Kuori ja pilko perunat, palsternakat, porkkanat ja sipulit.

Kuumenna kattilassa pari ruokalusikallista rypsiöljyä ja freesaa juureksia muutama minuutti. Lisää sipulit ja kuullota vielä hetken aikaa. Kaada kattilaan kuumaa vettä sen verran, että vihannekset peittyvät, noin 1,5-2 litraa. Lisää laakerinlehdet, mustapippurit ja tarvittaessa suolaa. Anna kiehua vartin verran ja lisää sitten keittoon ruskistetut jauhelihat.

Jauhelihamunakas

 

n. 150 g jauhelihaa
6 kananmunaa
2 dl kermaa
Suolaa
Mustapippuria
2 tomaattia
Nokare voita                                                     

Vatkaa kevyesti kananmunien rakenne rikki ja kaada joukkoon kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pilko tomaatti suurehkoiksi kuutioiksi.

Paista jauheliha kuumalla pannulla. Kuumenna toinen pannu keskilämmöllä ja sulata nokare voita. Kaada munakasmassa pannulle ja anna sen hyytyä rauhassa. Kun munakas on melkein hyytynyt, nostele päälle tomaattikuutiot ja paistettu jauheliha. Anna hyytyä kypsäksi.

Lihapullat ja kantarellimuhennos

2 kananmunaa
½ prk kermaviiliä
1 dl korppujauhoa
Suolaa
Mustapippuria
400 g jauhelihaa
Voita 

Sekoita kananmunat, kermaviili, korppujauhot, suola ja pippuri keskenään. Lisää joukkoon jauheliha ja sekoita taikina käsin tasaiseksi. Pyörittele taikinasta lihapullia leivinpaperille.

Paista lihapullat voissa kauttaaltaan kauniin ruskeiksi.

Kantarellimuhennos

1 litra kantarelleja
Voita
1 sipuli
Suolaa
3,5 dl kermaa 

Siivoa kantarellit ja pilko ne vähän pienemmiksi. Paista kantarelleja pannulla kunnes neste on haihtunut. Kuori ja kuutioi sipuli. Lisää pannulle nokare voita ja sipulikuutiot. Paista muutama minuutti ja mausta suolalla. Kaada joukkoon kerma ja anna kiehua kasaan niin että kastike sakenee.

Tarjoile lihapullat ja kantarellimuhennos perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Kaappaus keittiössä MTV3-kanavalla ja mtv.fissä maanantaisin klo 20.

Lue myös:

    Uusimmat