Mainos

Muistiongelmiin törmätään jo työikäisillä – Lorenz Backman: Stressi nostaa oireet pintaan

8:31

Tänään vietetään Maailman Alzheimer-päivää. Suomessa on arviolta 170 000 muistisairasta ihmistä. Yleisin muistisairaus on Alzheimerin tauti.

Suomessa on noin 7000 ihmistä, jotka sairastuvat jo työikäisinä johonkin muistisairauteen. Riski muistisairaudesta kasvaa kuitenkin ikääntyessä.

Huomenta Suomessa vierailleen dosentti Ulla Eloniemi-Sulkavan mukaan muistiongelmiin törmätään työikäisillä usein burnoutin tai stressin yhteydessä.

Eloniemi-Sulkavan mukaan suurin ongelma muistisairaiden hoitamisessa on heidän "toiseuttamisensa".

– Heitä pitäisi ennen kaikkea ajatella ihan tavallisina ihmisinä. Heitä hoidetaan usein vähän liian holhoten ja määräten, eivätkä he saa säilyttää normaalia ihmisarvoaan.

Muistiongelmat korostuvat stressaavina aikoina

Juontajana tunnettu Lorenz Backman on Pelasta muistisairas-yhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys auttaa muistisairaita ja heidän omaisiaan esimerkiksi tukemalla ja neuvomalla sekä tekemällä heidän kanssaan yhdessä erilaisia asioita.

Backman pyydettiin alun perin yhdistyksen vapaaehtoistyöhön mukaan. Hänellä on myös omakohtaista kokemusta muistiongelmista.

– Minulle on jäänyt loppuunpalamisen ja burnouttien seurauksena muistiongelmia, jotka nousevat varsinkin stressiaikoina pintaan. Se on aika huomattavaa.

– Koin asian läheiseksi itselleni ja lähdin mukaan. Pelkkä auttaminen ja läsnäolo on tullut minulle tärkeäksi, Backman kertoo.

Backmanin mukaan muistisairaat jäävät usein hyvin yksin ja heiltä katoaa sosiaalinen verkosto.

– Ihmisten ennakkoluulot vaikuttavat yksin jäämiseen. 

Muistisairauksiin ei ole parantavaa hoitoa, vaikka lääkkeet ovatkin kehittyneet.

– Toimintakyvyn säilymistä pidentävää lääkehoitoa on tarjolla. Pelkällä lääkehoidolla ei kuitenkaan näitä ihmisiä hoideta. Ihmisten hoitaminen pitäisi olla hyvin kokonaisvaltaista, Eloniemi-Sulkava kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja