Muistatko vielä Hurja remontti -sarjan? Monet ohjelman övereistä luksuskodeista kääntyivät kameroiden sammuttua painajaisiksi, joita perheet eivät osanneet odottaa

Hurja remontti -sarjassa vähävaraisten yhdysvaltalaisperheiden elämät muuttuivat hulppeiden taloprojektien myötä, jotka monesti syöksivät perheet jopa suurempaan ahdinkoon.

MTV Uutiset julkaisee joulukuussa luetuimpia juttujaan. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 25. kesäkuuta 2021.

Yhdysvaltalainen tositelevisio-ohjelma Hurja remontti sai alkunsa vuonna 2003 ja Ty Penningtonin juontamana tunteita herättänyt ohjelma jatkui vuoteen 2012 saakka. Vuonna 2020 Hurja remontti sai jatkoa uudistettuna, juontajanaan Moderni perhe -sarjasta tuttu näyttelijä Jesse Tyler Ferguson. Suomessa ohjelmaa on esittänyt Nelonen. 

Ohjelma oli spin-off-sarja tunteita herättäneestä tositelevisiosarjasta Hurja muodonmuutos, jossa ihmisten elämiä muutettiin plastiikkakirurgian avuin. Hurja remontti -ohjelmassa sen sijaan muutettiin vähävaraisten perheiden elämiä rakentamalla raskaan elämänpolun kulkijoille hulppeita kotitaloja vanhojen talojensa tilalle, jotka puretaan suureleisesti jaksojen alussa. Sarja on saanut palkintoja kotimaassaan ja jaksot toisensa jälkeen keräsivät miljoonia katsojia. 

Vaikka ohjelma itsessään vuosina 2003-2012 oli silkkaa tunteiden koskettavaa ilotulitusta, oli totuus kulissien takana usein jotain aivan muuta. Sittemmin on kerrottu, etteivät televisiossa esitetyt tarinat olleetkaan usein niin satumaisia kuin ulospäin näytti. 

Ohjelmaan sai hakea mukaan kuka tahansa, mutta hakuprosessi oli varsin mittava, monivaiheinen sekä äärimmäisen hidas. Lähteiden mukaan valtavia katsojalukuja ylläpitääkseen ABC myös etsimällä etsi käsiinsä perheitä, joilla olisi mahdollisimman vaikeaa ja raskasta omassa elämässään: esimerkiksi perheitä, joiden lapset olivat kuolettavasti sairaita. Lähteet kertovat, että tuotantoyhtiö oli jopa erityisen kiinnostunut tietyistä sairauksista, kuten esimerkiksi vanhemmista, joista toisella olisi diagnosoitu ALS-motoneuronitauti. 

Hurjan remontin myötä osallistujaperheet saivat asuttavakseen kukin upouuden kotitalon, jotka rakennettiin sopimaan kunkin perheen henkilökohtaisiin tarpeisiin sekä toiveisiin ja persoonallisuuksiin. Vaikka lopputulokset vaikuttivat upeilta, tuli useista taloista kuitenkin lopulta osallistujaperheille ainoastaan taakka.

Uudet talot vaativat esimerkiksi hintavaa ylläpitoa, joihin vähävaraisilla perheillä ei usein ollut varaa. Esimerkiksi ohjelmaan osallistuneen India Dickinsonin perheen vanhan kodin kuukausittainen sähkölasku oli noin 200 dollaria, kun taas uudessa kodissa laskun hinta vaihteli 450-600 dollarin välillä. Näin ollen useat perheet ajautuivat ohjelman jälkeen jopa vakavampaan taloudelliseen ahdinkoon, kuin mikä tilanne oli ennen ohjelmaan osallistumista. "Ilmaiseksi" saadut kodit keräsivät myös osakseen valtavat verot, jotka lankesivat luonnollisesti perheiden maksettavaksi. Useat osallistujat ovatkin päätyneet myymään uudet talonsa selvitäkseen taloudellisesti. 

Vilppi mielessä

Koska ohjelman tarkoituksena oli auttaa perheitä, joilla oli mahdollisimman rankkaa elämässään, nähtiin Hurjassa remontissa toinen toistaan liikuttavampia ja raskaampia tarinoita. Kaikki ne eivät kuitenkaan olleet totta. Ohjelman kuvausten jälkeen on paljastunut, että jotkut perheet valehtelivat omista elämäntilanteistaan päästäkseen mukaan ohjelmaan.

Esimerkiksi ohjelmassa nähdyn Cerdan perheen vanhemmat väittivät, että heidän kaksi nuorta tytärtään olisivat sairastuneet vakavasti perheen kodin homeongelman takia. Ohjelman jälkeen Cerdat myivät uuden kotinsa sen suurien ylläpitomaksujen takia. Vielä myöhemmin selvisi, että vanhemmat olivat valehdelleet tyttäriensä terveydentilasta ja että lapset olivat tosiasiassa lääkinnällisen hyväksikäytön uhreja vanhempiensa toimesta. 

Toisessa jaksossa nähty Fridayn perhe sai uuden, valtavan kodin, johon mahtuivat vanhemmat sekä liuta pariskunnan adoptiolapsia. Näistä adoptiolapsista viisi kuitenkin ajettiin perheen uudesta kodista takaisin lastensuojelun pariin vain kuukausia sen jälkeen, kun perhe muutti uuteen kotiinsa. Lapset ovat syyttäneet sijaisvanhempiensa välittäneen ainoastaan rahasta.  

ABC oli joutua myös raastupaan erään perheen riidan takia. Vuonna 2005 ohjelmassa rakennettiin uusi koti Higginsien ja Leomitisien perheelle, johon kuuluivat vanhemmat, heidän lapsensa sekä viisi orvoksi jäänyttä lasta, kun heidän vanhempansa menehtyivät vakaviin sairauksiin. Rakennustiimin sekä kuvausryhmän lähdettyä Higginsin orvot lapset ajettiin kertomansa mukaan Leomitisin perheenjäsenten toimesta pois upouudesta talosta.

Higginsin lapset haastoivat ABC:n oikeuteen sillä perusteella, etteivät he saaneet heille luvattua uutta taloa. Kanavan mukaan uusi talo rakennettiin kuitenkin Leomitisin perheelle, jotka olivat ottaneet orvot hoitaakseen. 

Överit suunnitelmat kostautuivat

Joskus Hurja remontti -tiimiläiset menivät jopa liian pitkälle remontoidessaan perheille mahdollisimman personoituja koteja, ja lopputuloksena oli usein talo täynnä erittäin epäkäytännöllisiä ratkaisuja. Jotta lopputulos näyttäisi televisiossa mahdollisimman uskomattomalta ja upealta, kannustettiin talon suunnittelijoita ja rakentajia luomaan koteihin mitä absurdimpia sisustuselementtejä, jotka eivät lisänneet talojen arvoa millään tavalla saatika helpottaneet perheiden jokapäiväistä arkea.

Esimerkiksi jos perheen kolmivuotias lapsi oli kyseisellä hetkellä innostunut merirosvoista, rakennettiin lapsen huone muistuttamaan merirosvolaivaa lankkuineen ja mastoineen päivineen. Sittemmin ohjelman tuotannossa päätettiin runsaan kritiikin myötä, että kohtuuskin on kaunista. 

Hulppeat lopputulokset myös erottuivat toden teolla perheiden naapurustojen katukuvasta, joten monesti perheet joutuivat myös ei-halutun huomion kohteeksi, kun sarjan fanit ympäri Yhdysvaltojen saapuivat stalkkaamaan Hurjan remontin lopputuloksia. Toisinaan remontit eivät miellyttäneet perheiden naapureita, sillä hintavan talon ilmestyttyä katukuvaan nousivat myös muiden talojen kustannukset, kun tonttien hinnat sekä verot remonttitalon ympärillä nousivat. 

Vaikka jaksojen päätteeksi esiteltiin uusi, upea lopputulos, eivät kodit oikeasti olleet välttämättä edes valmiita. Yksi Hurjan remontin suurimmista jujuista oli, että ohjelman tiimi rakentaa uskomattoman lopputuloksen vain seitsemässä päivässä sillä aikaa, kun uutta kotia odottava perhe lomailee toisaalla. 

Rakennus- ja suunnittelutiimit työskentelivät yötä päivää, mutta toisinaan kodit eivät ehtineet oikeasti valmistua annetussa ajassa. Tässä tapauksessa kotien esiteltiin jakson lopussa olevan valmiita, mutta todellisuudessa rakennustöiden viimeistely lankesi perheiden omille harteille – ilman tarvittavaa ammattitaitoa. Joskus taas kodit valmistuivat, mutta toisinaan täynnä merkittäviä vikoja, jotka ilmenivät perheille myöhemmin. 

Lähteet: The List, ScreenRant

Lue myös:

    Uusimmat