Muistatko nämä itäautot?

Itäblokin autokaunottariin törmäsi menneinä vuosikymmeninä usein Suomenkin teillä.

Nimet, kuten Zastava, Skoda, Dacia, Wartburg, Trabant, Moskvitsh ja Polski-Fiat syöpyivät autoihmisten mieliin ja monen lähipiirissä näitä myös omistettiin.

Esimerkiksi Trabant ja Wartburg saivat silmät valumaan karmivan hajunsa takia. Haju aiheutui autojen kaksitahti-moottorin tuottamasta pakokaasusta. Monien itäautojen takia autoilijoiden silmät vuotivat ihan vain teknisten vikojen takia.

Wartburg ja Trabant ovat itäsaksalaisia lahjoja maailman automarkkinoille, Skoda tshekkoslovakiasta (nykyinen Tshekki) ja Polski Fiat nimensä mukaisesti puolalaista tuotantoa Fiatin ulkonäköön käärittynä. Zastava on Jugoslaviasta. Moskvitsh, eli Mosse, oli venäläinen tuotos, Dacia oli (ja on edelleen) Renault-yhteistyön romanialainen versio

Listaa olisi voinut jatkaa myös Polonezilla, jota valmistettiin Puolassa 2000-luvulle saakka. Käytössämme olevat kuvapankit eivät valitettavasti tätä merkkiä enää muistaneet.

Näistä legendaarisista merkeistä etenkin Skoda on Volkswagen-omistuksen myötä noussut euro-autojen eliittiin, ja Dacia on elvytetyn Renault-yhteistyön kautta nostanut suosiotaan myös Suomessa.

Itäblokilla tarkoitetaan Neuvostoliittoa ja sen poliittisen vallan alaisuudessa kylmän sodan aikana olleita valtioita.

Tuliko mieleen muisto itäautoista? Omistatko klassisen tai muuten vain upean auton? Haluatko, että teemme tarinastasi ta autoaarteestasi jutun? Lähetä sähköpostia osoitteeseen autot@mtv.fi.


Juttua korjattu klo 18.55: Zastava on jugoslavialainen automerkki, ei puolalainen, kuten jutussa aikaisemmin kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja