Lapsuuden metsäretkiltä tutut tikkupullat ovat nyt saaneet rinnalleen suolaisen vaihtoehdon. Nuotiohetken kruunaavat herkulliset tikkusämpylät, jotka maistuvat sellaisenaan tai vaikka tuorejuuston ja leikkeleiden kanssa.
Monet muistelevat lämmöllä lapsuuden retkiä metsään tai saareen, kun makkaranpaiston jälkeen hiilloksen päälle aseteltiin tikkuun kääritty nauha pullataikinaa. Malttia ja kärsivällisyyttä vaativa pulla katosi usein lapsen – ja aikuisenkin – suuhun päältä mustana ja sisältä raakana, mutta silti niin herkullisena omien käsien tuotoksena.
Tikkusämpylät ja -pullat ovat oiva retkiherkku, mutta niitä voi kokkailla myös oman pihan rauhassa vaikka koko perheen voimin. Kesäiseen taikinaan voi lisätä kauden yrttejä tai esimerkiksi nokkosta tai pinaattia, kunhan muistaa ryöpätä ne ensin kiehuvassa vedessä. Myös luonnonyrtit sopivat taikinaan, mutta sämpylät maistuvat mainioilta ilmankin.
Paistaminen on tikkuherkkujen teon kriittisin kohta. Taikina kieputetaan kepin ympäri joko ohuena nauhana tai litteänä leipäsenä. Taikinan täytyy saada kypsyä kaikessa rauhassa, kuitenkaan hiilenmustaksi käristymättä. Oikea paistoaika selviää vain kokeilemalla, mutta tikku kannattaa aina asettaa nuotion viereen, eikä sen päälle. Tikku edellä tuleen tökätty sämpylä palaa toisesta päästä ja toinen pää jää raa’aksi. Valmis sämpyläkierre irtoaa tikusta helposti vetämällä sitä kohti tikun päätä.
Tikkupullat puolestaan syntyvät helposti missä tahansa Myllyn Parhaan valmiista pakastetaikinasta. Ja muista, tikkuherkkujen kanssa maltti on valttia!


