Muinaiskaupunkia uhkaa hukkuminen veden alle Turkissa – voi kadota muutamassa viikossa

Tuhansien asukkaiden historiallinen muinaiskaupunki on vain viikkojen päässä tuhoutumisesta, uutisoi CNN. Paikalliset viranomaiset ova vuosikymmenten ajan uhmanneet varoituksia ja jatkaneet patoamissuunnitelmiaan.

Alueen kuvernööri ilmoitti lauantaina, että Kaakkois-Turkissa Batmanin maakunnassa sijaitseva Hasankeyfin kaupunki saarretaan suunnitelmien mukaisesti lokakuun 8. Ilmoituksesta raivostuneille asukkaille jää siis vain hieman yli kuukasi aikaa jättää kotinsa.

Tigris-joen varrella sijaitseva kaupunki on jäämässä tulvaveden alle, jonka nostaa alueen energiatarpeisiin rakennettava Ilisu-pato.

Hasankeyf arvioiden mukaan 12 000 vuotta vanha asutus

Patohankkeesta on kiistelty vuosia ja siltä on kadonnut ulkomaisten hallintojen sekä tukijoiden hyväksyntä muinaiskaupunkia uhkaavan kohtalon takia.

Hasankeyf on arvioiden mukaan noin 12 000 vuotta vanha ja sen arvellaan olevan vanhimpia historiallisen Mesopotamian alueen asutuksia.

Kaupungin historiallisesti merkittäviin kohteisiin lukeutuvat muun muassa siltajäännökset 1100-luvulta, lieriömäinen hauta 1400-luvulta, kahden moskeijan rauniot sekä satoja luonnonmuovaamia luolia.

Kaupungin kadut, kodit ja historialliset jäännökset peittyvät kuitenkin veden alle sen jälkeen, kun uudelleensijoitusprosessi saadaan päätökseensä. Turkin ulkoministeriön mukaan ainoastaan kaupungin linnoitus jää veden päälle. Ulkoministeriön mukaan patohankkeesta koituu merkittävää hyötyä ympäristölle ja taloudellista nostetta koko alueelle.

Batmanin maakunnan kuvernööri Hulusi Sahin kertoi perjantaina, että kapunki suljetaan kun alueen uusi tie saadaan valmiiksi.

– Kyseisen päivämäärän jälkeen vanhalle asutukselle ei kulkeudu liikennettä ja se jää turva-alueen sisälle. Sisään- ja ulospääsy estetään ja asukkaiden pitää noudattaa tätä aikataulua. Aika on loppumassa ja meillä kaikilla on velvollisuutemme, Sahin totesi.

Patohankkeelta kadonnut kansainvälinen tuki

Päätös on herättänyt laajaa vastustusta pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi Iso-Britannia keskeytti tukensa patohankkeelle jo vuonna 2001. Seitsemän vuotta myöhemmin lukuisat eurooppalaiset yritykset katkaisivat rahoituksensa hankkeelle.

 

Lue myös:

    Uusimmat