Mainos

Nyt voit ostaa oman rauniosaaren – "Useinkaan ei tule myyntiin saaria, joilla on luostarinraunioita"

Jos haluat naapureiksesi lokkeja, haukkoja ja meren kohinaa, osta itsellesi syrjäinen saari Atlantista. Hinta on sangen huokea.

Irlantilainen Spencer Auctioneers -huutokauppakamari myy muinaista rauniosaarta Irlannin länsirannikolta. Saarella asuu tuhansia lintuja ja siellä sijaitsee lähes 1500 vuotta vanhat luostarinrauniot.

High Island tai iirin kielellä Ardoileán sijaitsee Atlantin valtameressä Connemaran alueella Irlannin länsirannikolla. Lähin suuri kaupunki on Irlannin iiriläiskulttuurin keskus Galway (iiriksi Gaillimh).

Yksinäisen saaren pinta-ala on noin 32 hehtaaria ja se kohoaa noin 62 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Saaren historia on hyvin pitkä. Siitepölyjäämiä tutkimalla on voitu todeta saarella olleen ihmisasutusta ainakin jo 3000 vuotta sitten.

Rautakaudelta lähtien saarella sijaitsi luostariyhteisö. Luostarin uskotaan olevan perustettu 600-luvulla. Sen perustajaksi on arveltu pyhää Féichíniä, joka kuoli vuonna 665.

Uudisrakennukseen tarvitaan lupa

Yhteisö jätti jälkeensä yhä hyväkuntoisia raunioita. Saarella on kirkkoraunioiden lisäksi vanha haustausmaa ja jälkiä muinaisista mehiläispesistä. Rauniot ovat Irlannin valtion omaisuutta, eivätkä ole myynnissä.

Saari on myytävänä Spencer Auctioneers -huutokauppakamarissa 1,25 miljoonan euron lähtöhintaan. Luke Spencer yhtiöstä sanoo, että saaren ostaja vapaa muokkaamaan saarella sijaitsevaa ränsistyneeseen kuntoon päässyttä asuinrakennusta. Uudisrakennuksen rakentamiseen vaaditaan lupa paikallisviranomaisilta.

Ostajan on varauduttava kulkemaan saarelle meritse. saari sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Irlannin saaren rannasta. Lähimmiästä kylästä Claddaghduffista voidaan tarvittaessa myös järjestää helikopteriyhteys.

"Kiinnostus ollut reipasta"

Saaren päästä päähän käveleminen kestää noin tunnin. Kävellessään voi tarkkailla saaren useita luntulajeja. Saaren tuhansien lintujen joukossa on muuttohaukkoja, isomyrskyliitäjiä ja useita erilaisia eri lokkilajeja. 

Huutokauppakamarista kerrotaan, että kiinnostus saarta kohtaan on ollut reipasta. Kyselyitä on tullut muun muassa amerikkalaisilta ja brittiläisiltä ostajilta.

– Nykyään ei useinkaan tule myyntiin saaria, joilla on luostarinraunioita ja historia. joka jatkuu ainakin vuotaan 1000 eaa, Spencer sanoo.

Irlannin kulttuuri- ja iirinkielisyysministeriö ei ole suostunut paljastamaan, aikooko se ostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan saaren, joka sijaitsee Irlannin iirinkielisimmällä alueella.

Saaren omisti vuosina 1969-98 palkittu Richard Murphy, joka kuoli viime vuoden tammikuussa 91-vuotiaana. Hän vieraili saarella usein ja suunnitteli muuttavansa asumaan sinne, mutta ei koskaan toteuttanut suunnitelmiaan. Syyksi tähän kerrotaan, että vietettyään kerran saarella viisi päivää ja nähtyään auringonpaistetta tuona aikana vain 20 minuutin ajan, hän totesi, "ettei ole pyhimys tai erakko".

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja