"Muija tuli, sekos ja ampu kaikki": Sanna Sillanpää ampui 20 vuotta sitten kolme ihmistä ampumaradalla ja pakeni paikalta – tappaja saatiin kiinni lentokentän lähtöportilta

Kymmenen uutiset 21.2.1999: Albertinkadun ampumatapaus 3:35

Tänään tulee kuluneeksi 20 vuotta niin kutsutuista Albertinkadun ampumaratasurmista. Sanna Sillanpään yllätyksellinen teko johti kolmen ihmisen kuolemaan, jätti yhdelle uhrille elinikäiset vammat ja vei Sillanpään Niuvaniemen vankimielisairaalaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran MTV Uutisten nettisivuilla 21. helmikuuta 2017.

Sunnuntaina 21. helmikuuta vuonna 1999 Helsingissä oli kuutisen astetta pakkasta ja kohtuullisesti lunta, jota sateli taivaalta lisää.

Helsingin Albertinkadulle sijaitsevalla Helsinki Shooting Clubilla oli viiden miehen lisäksi espoolainen Sanna Sillanpää.

Ampumavuoron varannut Sillanpää oli eläinrakas 30-vuotias, joka oli joitain vuosia aiemmin alkanut eristäytyä ihmisistä. Hän oli yhä enemmän omissa oloissaan, eikä juuri viettänyt paljoakaan aikaa perheensä kanssa. Syytä tälle perhe ei tiennyt: Sillanpää sairasti paranoidia skitsofreniaa, johon ei ollut saanut apua.

Oheisessa MTV:n Kymmenen Uutisten lähetyksessä kuultu hätäkeskusnauha avaa surmapäivän kulkua.

Kymmenen uutiset 31.5.1999:"Muija sekos ja ampu kaikki" 1:52

Avasi tulen

Ammuntojen jälkeen Sillanpää nosti ampumaseuran Beretta-pistoolin ja tappoi kolme miestä ampumalla näitä päähän. Hän onnistui lisäksi haavoittamaan 33-vuotiasta miestä vakavasti päähän.

Viides mies selvisi kuin ihmeen kaupalla. Hän oli juuri poistumassa ampumapaikalta, kun Sillanpään aloitti tulituksen. Yksi ammutuista luodeista lävisti miehen collegepuseron kainalon kohdalta.

Sillanpää yritti ampua miehen, mutta tämä pystyi kierimällä väistämään häntä kohti ammuttuja laukauksia.

”Ei saa osoitella aseella”

Helsingin käräjäoikeudessa mies kertoi toiminnastaan tilanteessa.

– Mielessä oli vain, että nyt pitää saada oma ase haltuun äkkiä, hän kertoi oikeudelle. Hän oli ampumisen jälkeen ladannut lippaaseen valmiiksi viisi uutta panosta ja jättänyt lippaan aseen viereen ampumapaikalle.

– Sain aseen haltuuni ja huusin naiselle, että "mene ulos täältä". Nainen käveli kohti ovea ja totesi aivan rauhallisesti, että "ei saa osoitella ihmisiä aseella", mies kertoi.

Hän seurasi naista pois radalta, ampuen yhden laukauksen kohti tämän jälkoja. Miehen mukaan naisella oli todennäköisesti tuolloin pistooli kädessään, sillä ei hän muuten olisi vetänyt liipasimesta.

– Ennen poistumistaan tiloista hän vielä mainitsi, että "näinhän opetettiin FBI-akatemiassa", mies kertoi.

Mies kuvaili naisen olleen koko tapahtumasarjan ajan rauhallinen. Erityisesti hänestä jäi miehelle mieleen tämän tyhjä katse.

Kymmenen uutiset 22.2.1999: Taustalla mielenterveysongelmat 1:54

Pakoyritys Lontooseen

Naista alettiin tämän jälkeen etsiä kuumeisesti. Helsingin ja Espoon poliisista etsintöjä teki yhteensä 20 partiota, minkä lisäksi tieto välitettiin koko Etelä-Suomen alueelle. Rajavartiolaitos sai myös hälytyksen ja joukkoliikenteen keskuksia ja sairaalaa alettiin seurata.

Aluksi etsinnän keskiössä olivat lähiympäristön portti- ja porraskäytävät sekä talo, jossa ampumarata sijaitsi. Muutamat yksityisasunnot tarkistettiin, kuten myös pysäköintihalli ja lähistön ravintolat. Kadulta otettiin myös kiinni tuntomerkkejä vastaava henkilö, jonka asunto tarkistettiin. Poliisi lopetti etsinnät kello 20 illalla, kun surmaajaa ei löydetty rikospaikan lähettyviltä.

Tällä välin Sillanpää jatkoi matkaansa kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää, josta hän osti lentolipun Lontooseen.

Taskun patruunat kavalsivat

Nainen oli aiheuttanut hämmennystä lentoasemalla. Turvatarkastuksessa hän yritti kävellä suoraan portista läpi käsilaukkunsa kanssa, jolloin henkilökunta joutui ohjeistamaan tämän takaisin jonoon ja laskemaan laukkunsa röntgenkoneen hihnalle.

Henkilömagneettiportti kuitekin hälytti naisen kohdalla, minkä jälkeen hän kaivoi taskustaan rahaa ja avaimia. Henkilöportin jatkaessa hälyttämistä hän kaivoi vasenta taskuaan, josta löytyi astetta yllättävämpiä tuomisia: aseen patruunoita.

Selitykseksi Sillanpää kertoi patruunoiden olevan muisto hänen edesmenneestä poliisimiehestään, jonka todettiin myöhemmin mitä ilmeisimmin olevan mielikuvituksen tuotetta. Patruunat takavarikoitiin ja naisen henkilötiedot tarkistettiin. Tämän jälkeen hän sai siirtyä odottelemaan koneensa lähtöä transit-halliin.

Otettiin kiinni lähtöportilta

Kentällä partioinut ja takavarikoinnin tehnyt ylikonstaapeli meni poliisin ja tullin palvelupisteeseen, jossa toinen poliisi tajusi patruunoiden yhteyden ampumaradan verilöylyyn.

Poliisit menivät välittömästi koneen lähtöportille, löytäen naisen odottamasta lentoaan. Naisen tiedot tarkistettiin, ja tätä pyydettiin tulemaan toimistoon. Vasta toimistossa naiselle paljastettiin, että hänet on otettu kiinni Albertinkadun ampumatapauksesta epäiltynä. Partio haki rauhallisesti käyttäytyneen naisen Pasilan poliisivankilaan.

Ase jäi tässä vaiheessa kadoksiin, mutta se ei ollut kaukana. Siivooja löysi ampumaradalta kadonneen Beretta 92F -pistoolin roskalaatikosta Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Ei puhunut oikeudessa

Oikeuskäsittelyn ajan nainen oli vaitelias. Hän puhui oikeudessa vain kerran, vastaten ”En ole” kysymykseen siitä, onko hän ampunut ihmisiä.

Nainen sai lähetteen mielentilatutkimukseen, jossa tälle diagnosoitiin paranoidi skitsofrenia. Käräjäoikeus jätti Sillanpään syyntakeettomana tuomitsematta vankeusrangaistukseen hänen tekemistään kolmesta taposta ja kahdesta tapon yrityksestä.

Syyttäjä valitti tuomiosta, pitäen naisen toimintaa suunnitelmallisena tämän yrittäessä paeta maasta. Hovioikeus kuitenkin piti tuomion ennallaan. Sillanpää päätyi Kuopion Niuvanniemen mielisairaalaan.

Kymmenen uutiset 11.10.1999: Sanna Sillanpäälle tuomio 2:13

Lue myös:

    Uusimmat