Muhiiko kodissasi kosteusvaurio? Tunnista oireet!

Home- ja sisäilmaongelmat hankaloittavat monen suomalaisen elämää heidän tietämättään. Esimerkiksi erilaiset iho-oireet, väsymys ja päänsärkykohtaukset voivat kieliä kosteusvaurioista ja huonosta sisäilmasta.

Ylähengitysteiden ongelmat, iho-oireet, silmien kuivuminen ja flunssaisuus ovat oireita, jotka voivat olla merkki kosteusvauriosta joko kotona tai työpaikalla. Eri ihmiset reagoivat eri tavoin, joten vaikka olisit ainoa, jolla oireita on, se ei tarkoita ettei ongelmaa olisi.

Tarkkaile ympäristöäsi uusin silmin: Näkyykö merkkejä kosteusvaurioista, kuten läikkiä seinissä tai katossa? Ummehtunut haju on paras merkki huonosta sisäilmasta, jolloin tulisi tarttua ongelmaan kiinnittämällä huomiota ilmanvaihtoon: Onko ilmanvaihto aina päällä ja mistä korvausilma tulee? Ovatko venttiilit auki, puhtaat ja mitä liesikuvun rasvasuodattimelle kuuluu?

Huonon ilmanvaihdon huomaat ummehtuneen tuoksun lisäksi myös huurtuvista ikkunoista ja peileistä kylpyhuoneessa sekä liian hitaasti kuivuvasta pyykistä.

Yleisimmät hälytysmerkit:

– Kärsit selittämättömistä terveysoireista: Esimerkiksi muutaman tunnin kestävä tunne alkavasta flunssasta voi kieliä kosteusongelmasta.

– Erilaiset iho- ja ärsytysoireet ovat tuttuja

– Asunnon tuoksu on erikoinen, ilmaa kannattaa haistella asuntoon tultaessa. Esimerkiksi makea kellarimainen tuoksu ja vihreiden omenoiden tuoksu kielii sisäilmaongelmista.

– Kärsit usein päänsärystä, väsymyksestä ja huimauksesta.

– Oireet ilmenevät vain tietyissä tiloissa tai esimerkiksi tiettyinä vuorokaudenaikoina. Kodin sijaan ongelma voi löytyä vaikkapa työpaikalta.

– Tunkkainen ilma ja erilaiset tuoksut ovat merkkejä siitä, että asunnon ilma ei kierrä kunnolla.

– Mustat täplät seinissä ja katossa, sekä muut erikoiset merkit rakennuksessa kannattaa tutkituttaa.

Lähde: Sisäilmayhdistys ry

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja