MTV vieraili EU:n rajalla, jossa palautetaan kaikki, jotka kiinni saadaan: "Suurin osa ihmisistä on myynyt kaiken omaisuutensa"

Raja-aitojen pystyttäminen itä-Euroopassa on laajentunut nyt myös Latvian ja Valko-Venäjän rajalle 2:09
Raja-aitojen pystyttäminen itä-Euroopassa on laajentunut nyt myös Latvian ja Valko-Venäjän rajalle.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste vieraili rajavyöhykkeellä, jossa salakuljettajat tekevät tuottoisaa tiliä.

Raja-aitojen pystyttäminen Itä-Euroopassa on laajentunut nyt myös Latvian ja Valko-Venäjän rajalle.

Slovenia lahjoitti noin kaksi kilometriä piikkilankaa alkuvaiheessa pahimmille laittomille ylityspaikoille, kunnes korkeampaa panssariaitaa päästään tekemään.

Elokuun puolivälistä lähtien nämä vartijat ovat ottaneet kiinni ja palauttaneet noin 1 500 laitonta rajan yli pyrkijää. Latvian puolelle on päästetty vain sairastuneita ja matkalla nääntyneitä väliaikaiseen hoitoon. 

– Suurin osa rajan yli pyrkivistä ovat Afganistanista ja Irakista, mutta on myös muista hiukan eksoottisista maista, kuten Jemenistä ja Bangladeshista. Suurin osa ihmisistä on myynyt kaiken omaisuutensa, ja sillä rahalla he sitten matkustavat ja pyrkivät EU-maihin, kertoo latvialainen everstiluutnantti Juris Kusins.

Latvia palauttaa rajan toiselle puolelle kaikki, jotka saa kiinni, sillä se pitää Valko-Venäjää turvallisena maana. Latvialaisten mukaan suurin osa pakolaisista saapuu rajalle minibusseilla ja jopa takseilla.

– On aivan selvää, että Valko-Venäjä tukee tätä toimintaa. Olen myös itse nähnyt, miten valkovenäläiset rajavartijat opastavat heitä, että mihin suuntaan heidän pitää lähteä, Kusins sanoo.

Nyt rakennettavan 37-kilometrisen aidan uskotaan osaltaan helpottavan rajavartioiden työtä. Samalla sen välittämä viesti on selvä: Laiton maahanpääsy ei ole enää mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat