Työskentelevätkö ihmissalakuljettajat yhdessä Valko-Venäjän kanssa? MTV:n Petri Saraste raportoi pakolaiskeskuksesta Latviassa

Sadat tuhannet pakolaiset ovat pyrkineet Latviaan, Liettuaan ja Puolaan keväästä alkaen Valko-Venäjän kautta. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste on paikan päällä Latviassa pakolaiskeskuksessa, jossa satakunta ihmistä on jumissa ja odottaa käsittelyä.

Puolaan, Latviaan ja Liettuaan on saapunut Valko-Venäjän raja-alueilta satoja tuhansia ihmisiä loppukeväästä lähtien. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo paikan päällä pakolaiskeskuksessa Latviassa, että satakunta ihmistä on keskuksessa jumissa ja odottaa käsittelyä. Kevään aikana Latviaan on tullut kaikkiaan 4000 ihmistä.

Hetken rajalla on ollut rauhallisempaa, kun rajavalvontaa on tehostettu. Muuttoliikkeen odotetaan kuitenkin jälleen kiihtyvän.

Pakolaisten virtaa Valko-Venäjältä EU-alueelle pidetään Valko-Venäjän hybridisodankäyntinä. Reutrersin haastatteleman salakuljettajan mukaan salakuljettajat siirtyivät toimimaan vanhoilta reiteiltään, kuten Kreikan saarten meritieltä, Valko-Venäjälle, kun ”reitti avautui.”

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka oli EU-pakotteiden asettamisen jälkeen uhannut avata reitin ”siirtolaisille ja huumeille.”

– Ei näin moni ihminen olisi päässyt yli, elleivät salakuljettajat toimisi yhdessä Valko-Venäjän valtion kanssa, Saraste huomauttaa.

Juttua oikaistu 6.10.2021 kello 14.33: Aiemmin jutussa kerrottiin, että Kevään aikana Latviaan olisi tullut 140 000 ihmistä. Oikea lukumäärä on 4000.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat