MTV Uutisten tiedot: Suomen valtiota voi uhata oikeusjuttu keskeytyneen Pyhäjoen ydinvoimalaprojektin vuoksi

Venäjä on kirjelmöinyt Suomelle Pyhäjoen ydinvoimalan keskeyttämispäätöksestä 2:11
Venäjä on kirjelmöinyt Suomelle Pyhäjoen ydinvoimalan keskeyttämispäätöksestä.

Suomi on saanut Venäjän hallitukselta kirjelmän, jossa väitetään Suomen syyllistyneen niin sanotun investointisuojan rikkomiseen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa.

Jo aiemmin venäläisen Rosatomin ja Fennovoiman syytteitä on käsitelty välimiesoikeudessa, kyseessä ovat miljardien korvausvaatimukset. 

Investointisuoja on jo Neuvostoliiton ajoilta voimassa ollut sopimus, jolla halutaan turvata maiden välisten investointien sujuvuus ilman, että valtiot keskeyttävät teollisuuden projekteja.

Nyt Venäjän hallitus katsoo, että Suomen hallitus on keskeyttänyt ydinvoimalaprojektin Pyhäjoella. Ministeriön lähde vahvistaa MTV Uutisille, että Venäjän hallitus on osoittanut aiheesta kyseisen kirjelmän Suomen hallitukselle. 

– Me katsomme kuitenkin, että Suomen hallitus ei ole Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamista keskeyttänyt, vaan sen on tehnyt Fennovoima, sanoo MTV Uutisten haastattelema virkamieslähde.

Virkamieslähde muistuttaa, että rakentamisluvan epäämistä ei käsitelty hallituksessa. Ministeri Mika Lintilä kuitenkin kertoi julkisuudessa, että hän ei aikonut esittää rakentamislupaa Pyhäjoen hankkeelle.

– Hän esitti henkilökohtaisen mielipiteensä. Hallitus ei käsitellyt rakentamisluvan keskeyttämistä. Meillä on tästä asiasta aivan selkeä käsitys, jatkaa lähde.

Jo aiemmin Rosatom on katsonut, että ydinvoimalahanke keskeytettiin poliittisista syistä pian Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Fennovoima on ilmoittanut, että syyt hankkeen keskeyttämiseen löytyvät laitetoimituksen viivästyksistä ja ongelmista.

Ydinvoimalatyömaa Pyhäjoella hiljeni pari kuukautta Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Huhut siitä, että Venäjä olisi haastanut Suomen valtion oikeuteen hankkeen kaatamisesta, ovat ministeriön mukaan liioiteltuja.

– Mistään oikeusjutusta ei voi tässä vaiheessa puhua, mutta tällainen kirjelmä on olemassa, vahvistaa lähde MTV Uutisille.

Katso video: Rosatom on puhuttanut Ukrainan sodan aikana. Suomalaisasiantuntija peräänkuulutti pakotteita venäläisyhtiölle syyskuussa.

Asiantuntija ehdottaa pakotteita Rosatomille 2:13

Lue myös:

    Uusimmat