MTV Uutisten presidenttikysely: Tässä ovat puolueiden piiriväen suosikit – SDP:ssä kaksi vahvaa, kokoomuksella yllättävä ykkönen

Tässä ovat puolueiden suosikit presidenttiehdokkaiksi – kokoomuksella yllättävä ykkönen 7:56
Näin MTV Uutisten politiikantoimittaja kertoo kyselyn tuloksista.

Olli Rehn, Paula Risikko, Heidi Hautala – he ovat omiensa suosikkeja vuoden 2024 presidentinvaalien ehdokkaiksi.

MTV Uutiset kysyi kuuden suurimman puolueen piirihallitusten jäseniltä, kuka olisi mieluisin ehdokas vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei lain mukaan voi toimia tehtävässä kolmea kautta peräkkäin, joten kahden vuoden päästä valitaan varmuudella uusi presidentti.

MTV Uutiset tarjosi kunkin puolueen vastaajille muutaman potentiaalisen nimen, minkä lisäksi vastaajilla oli mahdollisuus valita mieluisa ehdokas myös listan ulkopuolelta. Vastausprosentit asettuivat puolueissa välille 51–58 paitsi vihreissä, jonka piiripäättäjistä 48 prosenttia vastasi kyselyyn.

Olli Rehn on selkeä ykkönen

Keskustan piiripäättäjillä on vahvin yhteinen linja: Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn olisi mieluisa ehdokas vankalle enemmistölle.

Entinen pääministeri Esko Aho ja eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen jäävät kauas taakse.

Kokenut poliitikko, entinen ministeri ja EU-komissaari Rehn on ollut ykkössuosikki myös useissa kansalaisille tehdyissä presidenttigallupeissa.

– Arvostan korkealle tasavallan presidentin tehtävää ulkopolitiikan johtajana ja kansakunnan yhdistäjänä. Toisaalta vaalit ovat vasta yli kahden vuoden päästä, Rehn sanoi MTV:n Uutisextrassa marraskuussa ehdokkuudesta kysyttäessä.

Demareilla kaksi mieluisaa nimeä

SDP:ssä piiripäättäjien suosikiksi erottuu kaksi ehdokasta, kumpikin entinen puolueen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri.

Eero Heinäluoma toimii nykyisin europarlamentaarikkona, Jutta Urpilainen puolestaan EU-komissaarina.

Vain hyvin harva SDP:n piiripoliitikko pitää pääministeri Sanna Marinia mieluisimpana presidenttiehdokkaanaan.

Heinäluoma sanoi tammikuussa 2021 MTV:n Uutisextrassa arvostavansa presidentin tehtävää korkealle, mutta miettivänsä mahdollista ehdokkuutta vasta myöhemmin.

Urpilainen ei ole juuri kommentoinut ehdokkuutta, mutta esimerkiksi perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini on toivonut hänen lähtevän ehdolle.

Kokoomuksen ykkössuosikki on jo kieltäytynyt

Kokoomuksen piiripäättäjien keskuudessa äänet jakautuvat hyvin tasaisesti.

Ykköspaikalle, entisten pääministerien ohitse nousee hieman yllättävä nimi: entinen puhemies ja moninkertainen ministeri Paula Risikko.

Risikko itse sanoi kesällä 2020 HS:lle olevansa aivan ehdoton siinä, ettei edes harkitse ehdokkuutta. Myös Jyrki Katainen kieltäytyi ehdokkuudesta MT:n haastattelussa lokakuussa.

Kokoomuksen ehdokkaaksi voi siis valikoitua esimerkiksi entinen pääministeri Alexander Stubb, viimeksi Helsingin pormestarina toiminut Jan Vapaavuori tai puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Listan ulkopuolelta myös varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kerää vastaajilta monta mainintaa. Yksittäisiä mainintoja saa jopa presidentti Niinistön puoliso Jenni Haukio.

Mitä tekee Jussi Halla-aho?

Perussuomalaisten piiripäättäjillä on keskustan jälkeen selkein suosikkiasetelma.

Viime kesänä puolueen puheenjohtajan paikalta väistynyt Jussi Halla-aho olisi mieluisin ehdokas yli puolelle kyselyyn vastanneista piiripoliitikoista.

Halla-aho on toistaiseksi ollut vaitonainen tulevaisuudensuunnitelmistaan, muttei kysyttäessä ole sulkenut presidenttiehdokkuutta pois.

Toisiksi mieluisin ehdokas piiripäättäjille olisi vuoden 2018 presidentinvaaleissa kolmannelle sijalle yltänyt nykyinen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari.

Vihreillä kokemusta, vasemmistoliitollakin tuttuja nimiä

Vihreiden ehdokas on kaksissa viime vaaleissa ollut nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto, joka on yltänyt kummissakin vaaleissa kakkossijalle.

Piiripäättäjistä iso osa pitää Haavistoa nytkin mieluisimpana ehdokkaana, mutta vielä hieman suurempi osuus on europarlamentaarikko Heidi Hautalan takana.

Sekä Hautala että Haavisto edustavat puolueen pitkää traditiota aina Koijärvi-liikkeestä ja puolueen perustamisesta asti. Myös Hautalalla on kokemusta presidenttiehdokkuudesta vuosina 2000 ja 2006.

Vasemmistoliitossa piiripoliitikkojen suosikkeja ovat tällä hetkellä puolueen puheenjohtaja Li Andersson, vuoden 2018 presidenttiehdokas Merja Kyllönen sekä vuoden 2012 ehdokas Paavo Arhinmäki.

Yksittäiset vasemmistoliittolaiset vastaajat tosin katsovat, että puolueen pitäisi tukea vuoden 2024 vaaleissa SDP:n ehdokasta.

MTV Uutiset teetti kyselyn Corefiner Oy:llä. Vastaukset on kerätty 7.12.–27.12.

Lue myös:

    Uusimmat