MTV Uutisten kysely paljasti yllättävän seikan suomalaisten koronahuolista: Valtion talouden kohtalo hirvittää enemmän kuin omat raha-asiat

Suomalaiset pitävät koronakriisiä uhkana valtion taloudelle – MTV:n kyselyssä selviää, kuinka moni pitää Uudenmaan rajojen sekä ravintoloiden sulkemista tarpeellisena 1:40
Suomalaiset pitävät koronakriisiä uhkana valtion taloudelle.

Koronavirus on kasvattamassa valtion velkataakkaa tänä vuonna toistakymmentä miljardia euroa. Ja lisää on luvassa, sillä summasta puuttuu ainakin toukokuun lisätalousarvio, joka perustuu velanottoon. Valtion talous huolettaa suomalaisia.

MTV Uutiset teki huhtikuun alussa (3.-9.4.) suomalaisille kyselyn, kuinka suurena uhkana he pitävät koronavirusta Suomen taloudelle ja omalle tai perheensä taloudelle. 

Kyselyn perusteella 97 prosenttia, eli lähes jokainen suomalainen, pitää koronavirusta melko tai erittäin suurena uhkana Suomen kansantaloudelle. 

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan tulos ei ole yllätys. 

– Ihmiset ovat seuranneet uutisia ja ovat tietoisia talousvaikutuksista. Ei tästä ilman vaurioita kansantaloudessa selvitä. 

Suuri uhka myös omalle taloudelle 

Koronaepidemian vuoksi on lomautettu ennen pääsiäistä jo yli 100 000 työntekijää. Työttömäksi on Suomessa joutunut koronatilanteen takia noin 14 000.

Koronaviruksen aiheuttamaa huolta omasta tai perheensä taloudesta kantaa noin kaksi viidestä, tarkalleen 41 prosenttia kyselyyn vastanneista. 

Appelqvistin mukaan osuus on melko suuri. 

– Se on selvästi suurempi osuus kuin mitä on tullut lomautusten tai irtisanomisten piiriin. Ihmisillä on selvästi huoli siitä, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi pankissa näemme, että asuntolainojen lyhennysvapaita halutaan etukäteen ja rakentaa näin puskureita omaan talouteen. 

Tutkimus tehtiin 3.-9.4. Virhemarginaali +/- 3%. Kyselyyn vastasi 2191 henkilöä. Kyselytutkimukset teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat