Mainos

MTV Uutisten kysely: 40 prosenttia suomalaisista ei pidä sote-uudistusta tarpeellisena – "Ihmisillä ei ole riittävästi tietoa, mitä soteuudistus on syönyt"

1:57

MTV Uutisten teettämän kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisista ei pidä sote-uudistusta tarpeellisena, vaan heidän mielestään muutoksia voitaisiin tehdä pienemmillä viilauksilla.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mukaan kansalaiset ovat kyllästyneitä sote-uudistuksen viivästymiseen ja sen monimutkaisuuteen.

– Siinä on niin monta päällekkäistä asiaa, ja ihmisillä ei ole riittävästi tietoa siitä, mitä soteuudistus on syönyt.

– Uudistuksessa haetaan kolmea isoa asiaa; maakuntahallinnon uudistusta, sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämistä ja valinnanvapauden toteuttamista, Hiilamo sanoo.

Neljännes vastaajista puolestaan kokee, että kaikkien eduskuntapuolueiden tulisi valmistella uudistus yhdessä. Vajaa viidennes hyväksyisi uudistuksen syksyn aikana, kun taas kahdeksan prosenttia jättäisi sen seuraavalle hallitukselle.

1:10

Läpimenoon ei uskota

Kyselyyn vastanneista 60 prosenttia ei usko, että hallituksen sote-ehdotus hyväksytään eduskunnassa. Hiilamon mukaan tulos on linjassa aikaisempien kyselyiden kanssa.

​​​​​​​

– Tässä on ollut hyvin kiivasta poliittista keskustelua ja hyvin vahva opposition ja hallituksen asetelma. Hyvin usein on käynyt niin, että sote-uudistus on kaatunut kalkkiviivoilla.

– Ehkä se lisää osaltaan ihmisten epäuskoa, miksi nyt onnistuttaisiin, kun hallituksen enemmistökin on niin pieni. 

Naisilla vähemmän tietoa

MTV Uutisten kyselyn mukaan naiset tietävät sote-uudistuksen sisällöstä miehiä vähemmän.

Kaikista vastaajista kolmannes kokee tietävänsä soten sisällöstä ainoastaan vähän tai ei lainkaan. Hiilamo pitää tietämättömyyttä huolestuttavana. 

– Uskoisin, että naiset tiedostavat paremmin soteuudistuksen monimutkaisuuden, koska heitä on enemmän sotealan ammateissa. En usko, että naiset tietävät keskimäärin vähemmän soteuudistuksesta, vaan he ovat varmastikin vaatimattomampia.

Tutkimus tehtiin 3.9. – 10.9.2018. Siihen vastasi 1051 henkilöä. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttia suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja