Mainos

Tutkimus: Suomalaisten usko sote-uudistukseen tiukilla

Suomalaisista yli puolet on sitä mieltä, että sote-uudistuksen tärkein tavoite on parantaa palveluiden saatavuutta ja yhdenvertaisuutta, kertoo tuore tutkimus. Tutkimuksen julkaisi Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS.

Vastaajista hieman yli viidennes katsoo, että uudistuksen tärkein tavoite on kustannusten hillitseminen.

Kansalaisten usko sote-uudistukseen on kyselyn perusteella tiukassa. Lähes joka toinen vastaaja uskoo, että uudistuksen tärkeimmät tavoitteet toteutuvat huonosti. Hyvää lopputulokseen luottaa vain 14 prosenttia vastaajista.

Kilpailutus kelpaa entistä paremmin

Kyselyn perusteella suuri osa suomalaisista, 44 prosenttia, suhtautuu periaatteessa myönteisesti sote-palveluiden kilpailuttamiseen eli siihen, että palveluita tuotetaan sekä julkisissa että yksityisissä yrityksissä. Kilpailuttamista vastustaa 22 prosenttia.

Kilpailuttamisen kannatus on kasvussa. Kun KAKS mittasi kilpailutuksen suosiota kesällä 2016, siihen suhtautui myönteisesti 38 prosenttia vastaajista.

Nyt julkaistuun tutkimukseen haastateltiin yli tuhatta ihmistä, virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Perustuslakivaliokunta esitti viime viikolla sote-uudistukseen paljon muutoksia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona, että lainsäädäntö valinnanvapaudesta sote-uudistuksen yhteydessä menee kokonaan uuteen valmisteluun.

Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018 ja sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan seuraavan hallituksen kaudella vuonna 2020, jos viimeisin aikataulu pitää. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.