Pääministeri Sanna Marin juhli itsensä keskelle koronakohua, tästä kohussa on kyse – "Vie uskottavuutta koronataistelun kasvona"

8:11
Miksei pääministeri Marinilla ollut virkapuhelinta mukana, ja kuinka vakava kolhu tämä on hänelle? Yhteiskuntatoimituksen päällikkö perkaa kohun käänteet

Pääministeri on joutunut myrskyn silmään hänen viihdyttyään Helsingin yöelämässä korona-altistumisen jälkeen ilman valtioneuvoston virkapuhelinta. Tästä kohussa on kyse.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vietti aikaa baarissa Helsingissä lauantai-iltana sen jälkeen, kun hän sai tietää altistuneensa koronavirukselle.

Tieto on poikinut runsasta keskustelua, sillä Helsingin yössä juhlinutta pääministeriä yritettiin tavoitella tekstiviestitse lauantai-illan aikana kahdesti ohjeistuksella välttää ihmiskontakteja valtioneuvoston turvallisuusosaston toimesta.

Mediatietojen mukaan Marinilla ei kuitenkaan ollut mukanaan valtioneuvoston puhelinta, johon viestit lähetettiin, vaikka ministerin käsikirja ohjeistaa valtioneuvoston jäseniä pitämään virkapuhelimensa "mukana ja käyttövalmiudessa".

Marinin mukaan hänelle sanottiin avustajan toimesta, ettei eristäytymiselle ollut tarvetta. Marin on kahdesti rokotettu, joten THL:n ohjeistuksen mukaan karanteeniin ei ole tällöin pakollista jäädä.

Pettikö harkintakyky?

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen mukaan Marinilla on ollut selkeästi harkintakyvyn puutetta tilanteessa, jossa hän on saanut tiedon altistumisesta.

– Arkijärki sanoo, että siinä vaiheessa poistuisit ravintolasta aivan varmuuden vuoksi. Siinä mielessä pääministerin harkintakyky on pettänyt, että hän on jatkanut iltaa ja ehkä uskonut ensimmäistä avustajalta tullutta viestiä siitä, että hän voi iltaa jatkaa, Lehtimäki arvioi tilannetta MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

– Mutta hän ei tosiaan ole saanut – ainakaan omien sanojen mukaan – tätä tiukkaa ohjeistusta, joka tuolta turvallisuusjohtajalta on tullut, että kontakteja tulisi välttää.

Lehtimäen saamien tietojen mukaan muutama ministeri oli ollut yhteydessä eduskunnan turvallisuusjohtajaan saatuaan tiedon virusaltistuksesta, ja tiedustellut toimintaohjeita virukselle altistuksen jälkeen.

– Täytyisikö välttää kontakteja ja perua tilaisuuksia, joihin oli suunnitellut osallistuvansa? Marin ei tehnyt näin.

6:06
Koronakohun keskellä oleva pääministeri Sanna Marin haastattelussa – kertoo, miksei pitänyt virkapuhelinta mukanaan.

Koronakohusta ilon ovat ottaneet irti sosiaalisessa mediassa ainakin opposition poliitikot. Puolestaan hallituspuolueet eivät ole Lehtimäen mukaan ainakaan vielä reagoineet voimakkaasti Marinin toimintaan, eikä poliittista vastuunkantoa, eli eroa, ole vaadittu.

Toiminnan johdosta Marinin uskottavuus kuitenkin kärsii, Lehtimäki uskoo.

– Kyllä se tiettyä uskottavuutta vie häneltä koronataistelun yhtenä keskeisenä kasvona.

Katso koko arvio Marinin koronakohusta jutun alussa löytyvältä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja