MTV Uutislive: Nanoteknologian karkaaminen yksi uhkakuva

Maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking varoitti aiemmin tässä kuussa ihmiskuntaa tekoälystä. Hawkingin mukaan tekoäly, kehittyessään ihmistä ovelammaksi, voi tuhota koko ihmiskunnan.

Hawking ei ole ajatuksineen yksin. Tiedemaailma pohtii tänä päivänä tätä ihmiskunnan kohtalonkysymystä enemmän kuin koskaan aiemmin.

MTV Uutislivessä vieraillut Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus-ja kehitysjohtaja, ex-kansanedustaja Jyrki J. Kasvi ei pelkää tekoälyä. Sen sijaan hän pitää ihmisen taantumista suurempana uhkakuvana.

– Kun yhä useammat korkeampaa ajattelua ja päättelyä vaativat tehtävät on mahdollista hoitaa tekoälyn avulla paremmin kuin ihminen pystyy, ihmisen ei enää tarvitse välittää siitä. Käy vähän kuin puhelinnumeroiden muistamiselle. Ennen niitä muistettiin kymmeniä. Nyt ei meinaa muistaa edes omaansa, Kasvi arvioi.

Kasvin mukaan ihmisen älykkyyden taantuminenkaan ei välttämättä merkitse, että riski teköälyllä varustettujen koneiden ylivallasta kasvaisi.

– Kaikki riippuu siitä, toimiiko koneet niin kuin ihminen. ihmislajinhan historia on sellainen, että se on tappanut edeltäjänsä sukupuuttoon. Noudattavatko sitten ihmisen ohjlemoivat koneet samaa logiikkaa, sitä ei tiedä kukaan, Kasvi pohtii.

Kehitys eksponentiaalisesta hyperpoliseksi

Varmaa on, että kehityksen nopeus vain kiihtyy. Ihmistenkin kehittäessä koneita, kehitys on ollut eksponetiaalista. Siinä vaiheessa, kun koneet alkavat kehittää koneita, kehitys muuttuu Kasvin vision mukaan hyperpoliseksi.  

– Siitä eteenpäin on mahdotonta ennustaa mitään. Ehkä se on juuri se, mikä tutkijoita pelottaa eniten. Huvittavaahan tässä on se, että tieteiskirjalijat ovat puhuneet samoista asioista jo 80-luvulla, Kasvi naurahtaa.

Kaikkien scifiviihteen ystävien tuntemista Terminaattori-elokuvista tuttu skenaario ei ole Kasvin mukaan uskottava. Sen sijaa nanoteknologian karkaaminen on.

– Jos meillä on itseään kopioivia nanokoneita ja me ei pystytä niitä kontrolloimaan, niin siitä voi seurata, että maapallosta tulee harmaata massaa. Ne syövät koko maapallon tekemällä itsestään kopioita, Kasvi maalailee.  

Kasvin mukaan olisikin todella tärkeää, että ihmiset oppisivat ymmärtämään, miten tekoäly toimii.

– Meidän täytää oppia hallitsemaan sitä. Meidän täytyisi ymmärtää, miten tekoäly toimii, Kasvi sanoo ja heittää pallon koululaitoksen suuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat