MTV Uutiset vieraili Airiston Helmessä: Suuri talo metsän keskellä aavemaisen käyttämätön – tältä kohutut kiinteistöt näyttävät sisältä

7:26

MTV Uutiset vieraili Paraisilla tutustumassa kohutun Airiston Helmen kiinteistöihin, jotka ovat nyt myynnissä. Airiston Helmi nousi julkisuuteen viime syyskuussa, kun poliisi teki eri viranomaisten kanssa yhteistyössä yrityksen omistamiin kohteisiin näyttävän ja erittäin suuren ratsian.

Poliisi epäilee jutussa talousrikoksia, kuten rahanpesua ja veropetoksia. Suuressa ratsiassa yhdestä kiinteistöstä takavarikoitiin 3,5 miljoonaa euroa käteistä rahaa.

Saaret ja Airiston Helmi-yrityksen omistava venäläinen liikemies Pavel Melnikov kiistää kaikki rikokset.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Airiston Helmi ja Pavel Melnikov omistavat Turun saaristossa yhteensä yli 15 kiinteistöä ja saarta. Nyt kaikki kohteet ovat myynnissä.

– Otamme tarjouksia vastaan. Kiinteistöjä on yhteensä noin 15, joista Airiston Helmi omistaa puolet ja herra Melnikov puolet. Puolet kohteista on pieniä normaaleja mökkisaaria, mutta sitten on näitä isoja kohteita, joiden myyminen on tietenkin vaikeampaa, Airiston Helmen selvitysmies Dan Högström kertoo.

Myyntihinnat sadoista tuhansista miljooniin

Viime viikolla MTV Uutiset kertoi, että Airiston Helmen kahden saaren myynnistä on jo sovittu. Kyseessä on kaksi pienempää saarta, ja kummankin kauppahinta on satoja tuhansia euroja. 

– Meillä on nämä kaupat kesken, käsirahat on maksettu. Ostajat ovat ihan suomalaisia täältä Turun seudulta.

Airiston Helmen ja Melnikovin omistamien kohteiden joukossa on muun muassa suuri Säkkiluodon saari, jossa on lukuisia laitureita, useita kiinteistöjä ja helikopterikenttä. Ihan tavalliselle kesämökkeilijälle tällaiset varustelut tuskin ovat tarpeet.

– Näiden eri kohteiden hinnat vaihtelevat noin 300 000 eurosta muutamaan miljoonaan. Uskon, että myös näille suuremmille kohteille löytyy ostajaehdokkaita, jotka ovat valmiita ostamaan erikoiskiinteistön, Högström sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Käyttämätön kohukiinteistö

MTV Uutiset pääsi näkemään sisältä päin kohutun rakennuksen, joka tuli tutuksi uutiskuvista viime syksynä. Talo on kapean hiekkatien päässä rannan tuntumassa ja sen ympärillä on paljon metsää. Kiinteistölle ei pysty ajamaan suoraan, koska edessä on puomi.

Talon etuoven ulkopuolella istui viime syksynä armeijan vaatteisiin puettu nukke, joka herätti paljon huomiota. Nyt nukke on purettu osiin, ja se makaa kahdessa osassa talon edessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Talon ulko-ovella on tarra, joka kertoo kameravalvonnasta. Ja valvontakameroita tässäkin paikassa on ollut useita, nyt vain suurin osa niistä on poliisin hallussa.

Mitään muita järeitä turvatoimia ei ole. Avain oveen löytyy helposti lukkokoodin takaa. Talonmiehen mukaan jokaisessa kiinteistössä on vieläpä käytössä sama koodi.

Kahdeksan majoitushuonetta

Sisällä suuressa talossa on kahdeksan majoitukseen tarkoitettua huonetta, kuin hotellihuoneita. Jokaisesta löytyy samanlaiset sängyt ja vessat. Kaikista on pääsy taloa kiertävälle parvekkeelle.

Talossa on yhteensä kolme kerrosta ja on ilmiselvää, että täällä ei ole paljon oleskeltu. Missään ei ole mitään henkilökohtaisia tavaroita ja muutenkin tavaraa on vähän.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Uudet vaaleat nahkasohvat suuressa olohuoneessa näyttävät siltä, että kukaan ei ole koskaan istunut niillä. Samoin suuri ruokailuryhmä näyttää siltä, että sen ääressä ei ole juuri ruokailtu.

– Kuten näkyy, niin ei täällä paljon ole oleskeltu, Högström sanoo.

Melnikovin oma osoite Paraisilla löytyy keskustan tuntumaan. Selvitysmiehen mukaan Melnikov on itse oleskellut siellä saaristossa ollessaan, ei täällä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Suuren talon pohjakerroksessa on saunatilat ja tekniikkahuone. Se on ainoa tämän talon huoneista, joka on kiinnostanut viranomaisia. Johdot roikkuvat seinistä ja eri laitteista, ja kertovat siitä, että poliisit ovat ottaneet talteen kaiken, mistä voi saada irti dataa ja tietoa.

Valvontakameratallenteita on valtava määrä ja niitä poliisi nyt käy tutkinnassa läpi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Majoittujia vain vähän

Selvitysmies Dan Högströmin mukaan Airiston Helmen tarkoitus on ollut rakentaa kiinteistöjä ja vuokrata niitä eteenpäin. Suuren talon pihapiirissä on vielä pienempi talo, jossa on oma sauna ja keittiö sekä parvella makuutilat.

Majoittujia on täällä ollut kuitenkin hyvin vähän.

– Vuokrausliiketoiminnan liikevaihto on ollut noin 50 000 euroa per vuosi, joten jokainen voi siitä laskea, että se ei ole kovin paljon. Ei Suomen saaristossa ole paljon asiakkaita talvisin, Högström sanoo.

Dan Högström tuli itse mukaan Airiston Helmeen vasta kaksi kuukautta suurratsian jälkeen. Pavel Melnikovin asiamiehen kautta Högström sai tuolloin pyynnön tulla Airiston Helmen hallituksen jäseneksi. Hän suostui.

Kesällä yritys asetettiin selvitystilaan, jolloin Högströmistä tuli yrityksen selvitysmies. Nyt hän huolehtii myös eri kohteiden myymisestä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Syvävesiväylien varrella

Suomessa on ihmetelty paljon sitä, miksi venäläinen rikas liikemies on halunnut hankkia Turun saaristosta useita saaria ja kiinteistöjä, vaikka ne ovat erittäin vähällä käytöllä. Lisäksi kaikki Airiston Helmen kohteet ovat syvävesiväylien varrella.

– Melnikov on itse kertonut keräävänsä näitä kiinteistöjä ja saaria. Eikä pelkästään Suomesta vaan myös muualta. Hän tykkää rakentaa kiinteistöjä.

– Airistolla kohteet sijaitsevat syvävesiväylien varrella ja lisäksi Melnikovin veneet vaativat jonkin verran syvyyttä, Högström sanoo.

Paraisten Ybbersnäsissä sijaisevalla tontilla onkin useita veneitä. Osa on pienempiä moottoriveneitä, kaksi on jäänmurtaja-alusta, joihin on rakennettu majoitustilat ja lisäksi jykevässä laiturissa seisoo suuri Puolustusvoimilta hankittu vene, joka on rakennettu asuntolautaksi. Sillä Melnikov perheineen kävi useana vuonna Gotlannissa.

Högströmin mukaan myös veneet ovat Melnikovin harrastus. Nyt nekin ovat myytävänä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pakko myydä

Selvitysmiehen mukaan Melnikov ei olisi halunnut luopua omistuksistaan Turun saaristossa, mutta rikostutkinnan vuoksi hän kokee sen välttämättömäksi.

– Mikään pakko näitä kiinteistöjä ja saaria ei ole myydä, mutta hän ei näe, että hänellä on tulevaisuutta Suomessa enää. Hän ei voi olla ja toimia enää Suomessa normaalisti.

– Melnikov luopuu erittäin surullisin mielin näistä kohteistaan, koska hän oli kuvitellut, että tästä tulisi hänen hieno eläkepaikkansa, Högström sanoo.

Selvitysmiehen mukaan poliisitutkinnasta on aiheutunut paljon haittaa Melnikovin liiketoimille.

– Tämä on aiheuttanut hänelle erittäin isoa haittaa. Hänellä on oma iso yritys, joka tekee globaalia liiketoimintaa ja tutkinta on vaikuttanut siihen erittäin paljon. Asiakkaat, yhteistyökumppanit ja sidosryhmät ovat kaikki varpaillaan, kun tästä on uutisoitu New York Timesia myöten.

Poistui Suomesta juuri ennen suuretsintää

Poliisi ei ole kuulustellut vielä Melnikovia, mutta todennäköisesti senkin aika koittaa.

Venäläismies ei ole ollut Suomessa sen jälkeen, kun poliisi ratsasi suuressa viranomaisoperaatiossa kaikki hänen omistamansa kiinteistöt. Hän poistui Suomesta vain pari päivää ennen poliisin iskua.

Keskusrikospoliisi epäilee, että Airiston Helmi -yhtiö maksoi työntekijöille pimeitä palkkoja vuosien aikana yhteensä 2,8 miljoonaa euroa.

KRP tutkii Airiston Helmeä koskevassa talousrikostutkinnassa muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää kirjanpitorikosta. Epäillyn rahanpesun esirikoksen selvittämiseksi poliisi on tehnyt oikeusapupyyntöjä ulkomaille.

– Melnikov kiistää kaikki rikokset. Rahanpesu on rikos, joka vaatii likaista rahaa, eli pitää olla rikos, josta raha on tullut. Sellaista ei ole. Yritykseen on tehty kaksi verotarkastusta, eikä niissä ole tullut mitään ilmi. Se että on käteistä rahaa, ei tarkoita sitä, että maksaa pimeitä palkkoja, Högström toteaa.

Miksi tarvittiin niin iso operaatio?

Selvitysmies ihmettelee sitä, miksi viranomaiset tekivät niin suuren iskun Airiston Helmen kohteisiin viime syksynä. Vähempikin olisi hänen mukaansa riittänyt.

– Jos on kyse rahanpesusta tai veropetoksesta, niin minun logiikan mukaan silloin käydään asiallisesti kylässä ja pyydetään kuitit ja kirjanpidot eikä tulla 400 hengen voimalla kuitteja hakemaan. Minulle ei ole vielä auennut, mistä tässä ihan oikeasti on kysymys.

Poliisi ja verottaja katsovat, että Airiston Helmen toiminta on sen perustamisesta eli vuodesta 2007 alkaen ollut näennäistä eikä se ole täyttänyt liiketoiminnalle asetettuja kriteerejä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja