KRP: Airiston Helmi maksoi pimeitä palkkoja 2,8 miljoonaa euroa – Yhtiötä avustava Kari Uoti: "Poliisin epäilys ei perustu mihinkään"

2:32
Illan Rikospaikassa vieraana oikeustieteen tohtori Kari Uoti.

Illan Rikospaikka-ohjelman mukaan keskusrikospoliisi epäilee, että Airiston Helmi -yhtiö maksoi työntekijöille pimeitä palkkoja vuosien aikana yhteensä 2,8 miljoonaa euroa. Yhtiötä ja sen venäläistä omistajaa avustava Kari Uoti tyrmää epäilyn. 

– Se on ikään kuin vain arvaus, että kun on ollut suuria käteisnostoja, niitä sitten automaattisesti käytettäisiin pimeisiin palkkoihin. Poliisi ei tähän päivään mennessä ole pystynyt esittämään todellisia perusteita epäilyille, Uoti toteaa illan Rikospaikka-ohjelman haastattelussa.

KRP tutkii Airiston Helmeä koskevassa talousrikostutkinnassa muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta sekä törkeää kirjanpitorikosta.

Epäillyn rahanpesun esirikoksen selvittämiseksi poliisi on tehnyt oikeusapupyyntöjä ulkomaille. Pimeää työvoimaa yrityksen epäillään käyttäneen kiinteistöjen rakentamisessa.

Poliisi takavarikoi Airiston Helmen suuroperaatiossa viime syksynä valtavan määrän dataa ja muun muassa käteistä rahaa noin 3,5 miljoonaa euroa.

"Kun tämä päättyy, tästä ei juuri mitään jää"

Uoti sanoo ohjelmassa, että hänen päämiehensä on aiemmin historiassaan menettänyt rahojaan Venäjällä pankkien kaatumisen takia. Uotin mukaan miehelle on kertynyt LVI-alan bisneksistä kymmenien miljoonien henkilökohtaiset verotettavat tulot Venäjällä.

– Paraisten pankkiautomaatit ovat käyneet kuumina useana vuonna, kun päämieheni on halunnut nostaa omaa rahaa omalta tililtään, Uoti selvittää puolustuksen taustaa takavarikoidulle suurelle käteismäärälle. 

Poliisi ja verottaja katsovat, että Airiston Helmen toiminta on sen perustamisesta eli vuodesta 2007 alkaen ollut näennäistä eikä se ole täyttänyt liiketoiminnalle asetettuja kriteerejä.

Uoti puolestaan esittää illan Rikospaikan haastattelussa oman arvionsa siitä, miten Airiston Helmi -tutkinnalle lopulta käy.

– Kun tämä päättyy, tästä ei juuri mitään jää.

Rikospaikka keskiviikkoisin klo 22.35 MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja