Mainos

MTV selvitti: Tällaisesta kohuyrityksestä on kyse – vuosia tappiota tehnyt Airiston Helmi on hankkinut järjestelmällisesti kiinteistöjä Turun saaristosta

0:54

Keskusrikospoliisi aloitti ulkomaisessa omistuksessa olevan yrityksen tutkinnan jo noin puoli vuotta sitten. Kohteena oleva yritys on rekisteröity Suomessa, mutta sen omistus on ulkomailla.

Tänä viikonloppuna poliisi on tehnyt lukuisia kotietsintöjä Turun saaristossa rikosepäilyyn liittyen. Kolme henkilöä on otettu kiinni ja neljää muuta on kuulusteltu. Poliisi ei toistaiseksi kerro kuulustelujen sisällöstä mitään.

Krp:n suuri operaatio liittyy talousrikostutkintaan, jossa suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä.

Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää kirjanpitorikosta. Lisäksi yhtiön epäillään käyttäneen toiminnassaan pimeää työvoimaa.

Omistus ulkomailla

Krp ei ole kertonut tutkittavana olevan yrityksen nimeä, mutta Paraisilla Ybbersnäsissä sijaitsevan Airiston Helmi Oy:n kiinteistön edessä oli eilen paljon poliiseja.

Airiston Helmi on venäläisomistuksessa oleva yhtiö, jolla on kiinteistöjä Turun saaristossa. Krp on tehnyt viikonloppuna kotietsintöjä Turun saaristossa useissa eri saarissa ja mantereella.

Poliisi on takavarikoinut etsinnässä eri kohteista huomattavan määrän asiakirjoja, sähköisiä tallennusvälineitä, muistikortteja ja muistitallenteita.

MTV Uutisten selvityksen mukaan Airiston Helmen toiminta on ollut ulospäin tappiollista jo useita vuosia, mutta totuus on todennäköisesti toinen, sillä yritys on tehnyt useita kiinteistö- ja tonttikauppoja Turun saaristossa viime vuosina.

MTV Uutiset yritti tavoittaa yrityksen johtoa, mutta kaikkien puhelimet ovat kiinni.

Järjestelmällistä maanhankintaa

Airiston Helmi Oy on ollut otsikoissa viime vuosina kiinteistö- ja tonttikauppoihinsa liittyen. Esimerkiksi vuonna 2015 Iltalehti kirjoitti, että venäläistaustainen, Suomeen rekisteröity Airiston Helmi Oy on hankkinut järjestelmällisesti merenranta- ja saarikiinteistöjä Turun saaristosta vajaan kymmenen viime vuoden aikana.

Iltalehden mukaan syvävesiväylien varrella toteutetun järjestelmällisen maanhankinnan lomassa Airiston Helmi on hankkinut omistukseensa myös merivoimien aluskalustoa puolustusvoimien poistomyynnistä.

Uuden Suomen vuonna 2015 julkaistun jutun mukaan yhtiön toiminta on puhuttanut Paraisilla ja muuallakin Turun saaristossa, mistä Airiston Helmi on ostanut useita tontteja ja saaria. Paraisilla naapurit ovat riidelleet Airiston Helmen ja kunnan kanssa helikopterimelusta ja rakennusluvista.

Turun Sanomat uutisoi loppuvuodesta 2015, että Parainen rajoitti Airiston Helmen helikopterilentoja, koska helikopterin lentely venäläisomistuksessa olevan kiinteistön kentältä herätti melun takia närää lähistön asukkaissa. Paraisten ympäristölautakunta rajoitti helikopterilennot Airiston Helmeltä vain päiväsaikaan.

Laivaväylien varrelle

Miksi sitten yritys on tehnyt kiinteistökauppoja huomattavissa määrin juuri Turun saaristossa? Hankittujen kiinteistöjen sijainti laivaväylien varrella viittaa yhteen ja samaan syyhyn: kyse on meriyhteydestä Ahvenanmaalle. Näin sanoo suomalainen Itämeren sotilaspolitiikkaa tunteva asiantuntija.

Sotilaiden kartoissa Ahvenanmaa on Itämeren hallinnan kannalta keskeinen, ja Suomelle Turun ja Maarianhaminan väli on erittäin tärkeä kaupankäynnin ja viestiyhteyksien vuoksi. Mahdollisen kriisin oloissa merkitys vain korostuisi.

Asiaa liippaa sekin, että demilitarisoidulla Ahvenanmaalla toimii hyvin vireä Venäjän konsulaatti.

Tekevät sen mikä on lain puitteissa mahdollista

Puolustusvoimat on pitänyt perinteisesti julkisuudessa matalaa profiilia venäläisten tekemistä kiinteistökaupoista. Perusteena lienee se, että ei ole esittää mitään suoraa näyttöä siitä, että kauppojen taustalla olisi Venäjän valtio tai valtiollinen toimija.

MTV Uutisten haastattelema asiantuntija arvelee, että venäläiset tekevät Suomessa juuri sen, mikä on mahdollista lain puitteissa: hankkivat kiinteistöjä, ja kuten Airiston Helmen tapauksessa, myös käytöstä poistettua sotilaskalustoa.

Erikoista venäläisten toiminnasta tekee sen avoimuus. Suomessa aihetta on julkisuudessa käsitelty jo ainakin kymmenen vuotta. Yksi mahdollinen selitys tähän on se, että Venäjä varautuu omista lähtökohdistaan mahdolliseen kriisiin Itämerellä, ja näin ollen heille on aivan samantekevää, vaikka asia olisikin suomalaisten tiedossa.

Helsingin Sanomat kertoi lauantai-iltana nimettömään sotilaslähteeseen viitaten, että Puolustusvoimat ja suojelupoliisi ovat tarkkailleet Airiston Helmeä jo vuosia. Lehden haastatteleman Puolustusvoimien upseerin mukaan "ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet". 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.