Ukrainan sota nyt: SBU:n sieppaamien puhelujen mukaan Venäjän joukot määrättiin ampumaan siviilejä, Ukrainasta evakuoitiin tänään 13 000 ihmistä

11:00
Tuoreimmat tiedot Ukrainan sodasta – Venäjä varoitti Suomea Nato-jäsenyydestä

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan ajankohtaista tilannetta tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24.2.
  • YK:n mukaan sodassa on kuollut yli 500 siviiliä
  • Ukrainasta on evakuoitu maan varapääministerin mukaan tänään noin 13 000 ihmistä; se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin eilen
  • Venäjä on aloittanut hyökkäykset miljoonakaupunkiin Dniproon sekä Lutskiin
  • Puolet pääkaupunki Kiovan asukkaista on poistunut kaupungista

22.00: 13 000 evakuoitu Ukrainasta tänään

Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshchukin mukaan noin 13 000 ukrainalaista on onnistuttu evakuoimaan tänään humanitaarisia käytäviä pitkin. 

Vereshchuk kertoi tiedotteessaan Reutersin mukaan, ettei kukaan ollut kuitenkaan onnistunut poistumaan piiritetystä Mariupolin kaupungista. Hän syytti Venäjän joukkoja evakuointien estämisestä. 

Moskova on aiemmin syyttänyt Ukrainan joukkoja tahallisesta ihmisten pitämisestä vankina kaupungissa.

22.59: Sateellittikuvat näyttävät: Mariupolin infrastruktuuri on vahingoittunut pahoin

Tänä aamuna otetut satelliittikuvat näyttävät laajoja tuhoja Mariupolin kaupungin siviili-infrastruktuurissa. Siihen sisältyvät muun muassa tie- ja sähköverkosto.

Myös asunrakennuksia on tuhoutunut.

Asiasta kertoo yksityinen satelliittifirma Maxar uutistoimisto Reutersin mukaan. Kaupungin länsiosassa on yhtiön mukaan havaittu myös useita tulipaloja.

22.23: Venäjän iskut siviilikohteisiin jatkuivat tänään

Venäjä on jatkanut tänään iskujaan siviilikohteisiin Ukrainassa. 

Ukrainan mukaan Mariupolin kaupungissa Venäjän karanaatti- isku kohdistui moskeijaan, jossa oli yli 80 ihmistä. Mahdollisista uhreista ei ole tietoa.

Melitopolin kaupungissa Ukraina väittää Venäjän kaapanneen pormestarin. 

2:02
Venäjän sotatoimet siviilikohteisiin jatkuvat

22.00: Apua Ukrainaan -konsertti keräsi yli 6 miljoonaa euroa

Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi järjestetyssä konsertissa kerättiin tänä iltana muutamassa tunnissa yli kuusi miljoonaa euroa, kertoo Yle verkkosivuillaan.

Tukikonsertissa saadut varat ohjataan avustusjärjestöjen kautta Ukrainaan ja sen naapurimaihin joihin ihmisiä on paennut.

Apua Ukrainaan -konsertissa esiintyivät muun muassa Haloo Helsinki!, Robin Packalén ja Anna Puu. Konsertin järjestivät Yle, Pelastakaa Lapset, Suomen Punainen Risti, Unicef ja Kirkon Ulkomaanapu.

Keräys jatkuu huhtikuun loppuun saakka.

Myös muualla Euroopassa yleisradioyhtiöt ovat järjestäneet sodan uhrien hyväksi konsertteja yhdessä avustusjärjestöjen kanssa.

21.52: Ukrainan tiedustelupalvelu: Venäjän joukot on määrätty ampumaan siviilejä Harkovassa

Ukrainan tiedustelupalvelun SBU:n sieppaamien puhelujen mukaan Venäjän joukot on määrätty ampumaan siviilejä, myös lapsia, lähellä Harkovan kaupunkia. 

Asiasta kertoo ukrainalainen englanninkielinen uutissivusto The Kyiv Independent Twitterissä. 

21.38: Biden myönsi Ukrainalle 200 miljoonan dollarin lisätuen 

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on myöntänyt Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle 200 miljoonaa dollaria lisätukea.

Valkoisen talon verkkosivulla julkaistun lausunnon mukaan apu annetaan puolustustarvikkeina ja puolustusministeriön tarjoamana tukena sekä sotilaallisena koulutuksena.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain hallinnosta kerrotaan, että maa on myöntänyt Ukrainalle tukea tammikuusta alkaen 1,2 miljardia dollaria ja vuodesta 2014 eteenpäin yhteensä 3,2 miljardia dollaria.

Vuonna 2014 Venäjä liitti Ukrainan Krimin niemimaan itseensä.

21.15: Zelenskyi tervehti mielenosoittajia Firenzessä – "Eurooppa ei saa unohtaa" 

Italian Firenzessä tuhannet ihmiset kokoontuivat tänään osoittamaan tukeaan Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen jälkeen sekä kuuntelemaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä videoyhteyden välityksellä.

Zelenskyi kertoi väkijoukolle maansa olevan pommituksien kohteena ympäri vuorokauden.

Italiankielisen käännöksen mukaan Zelenskyi sanoi sodassa kuolleen 79 lasta. Hän painotti, että "Eurooppa ei saa unohtaa".

Mielenosoituksen järjesti Firenzen pormestari Dario Nardella, joka on myös Eurocities-verkoston johtaja.

Myös Ranskan monissa kaupungeissa osoitettiin taas mieltä Ukrainan tueksi ja Venäjä hallintoa vastaan. Ihmismäärät olivat pienempiä kuin viime viikonloppuna, jolloin Ranskan mielenosoituksissa oli kymmeniätuhansia ihmisiä.

20.55: Venäjä: Ukrainan humanitaarinen tilanne on huonontunut nopeasti

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukrainan humanitaarinen tilanne huononee nopeasti. Joissain kaupungeissa olot ovat sen mukaan katastrofaaliset, Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto RIA raportoi Reutersin mukaan.

Ministeriön mukaan ukrainalaiset ovat kuitenkin kieltäytyneet jälleen avaamasta humanitaarisia evakuointikäytäviä Ukrainasta Venäjälle.

20.29: YK: Ukrainan sodassa on kuollut yli 500 siviiliä

Ukrainan sodassa on tähän mennessä kuollut 579 ja haavoittunut yli tuhat siviiliä, YK on vahvistanut tuoreessa raportissaan. Kuolleista 42 on lapsia.

Kuolleista aikuisista 110 on miehiä ja 75 naisia.

Valtaosa siviilikuolemista on aiheutunut räjähteistä raketti-iskuissa sekä ohjus- ja ilmaiskuissa.

YK uskoo kuitenkin todellisten lukujen olevan "huomattavasti korkeampia", ottaen huomioon Venäjän kiivaat sotatoimet erityisesti Harkovassa, Mariupolissa sekä Donetskin alueella, joissa Ukraina on sanonut ainakin satojen siviilien kuolleen tai haavoittuneen. 

19.54: Ukraina: 7 siviiliä on kuollut Venäjän hyökättyä evakuointisaattueeseen

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä on ampunut evakuointisaattueeseen, joka oli lähtenyt Peremohan kylästä Kiovan alueelta tänään. Tulituksessa oli Ukrainan mukaan kuollut seitsemän siviiliä, uutisoi Reuters.

Iskun jälkeen venäläiset olivat Ukrainan mukaan pakottaneet pakolaiset takaisin Peremohaan.

Venäjä on kiistänyt tappaneensa siviilejä hyökkäyksensä aikana.

19.39: Ukrainan ulkoministeri: Ukraina valmis neuvotteluihin, mutta ei antautumaan

Ukraina on valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa, mutta ei antautumaan ja hyväksymään mitä tahansa vaatimuksia, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi tänään uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kuleba sanoi virtuaalitapahtumassa lisäksi, että siviilien henkiä pelastuisi, jos Ukrainalla olisi enemmän hävittäjiä Venäjän joukkoja vastaan.

19.20: Helsingissä on järjestetty tänään mielenosoitus ja kaksi tukikonserttia Ukrainan puolesta.

Helsingin keskustassa noin 4 000 ihmistä osoitti tukensa Ukrainalle rauhankulkueessa päivällä. Rauhankulkue #mothersforpeace eli äidit rauhan puolesta oli järjestäjien mukaan kahden äidin järjestämä sitoutumaton ja puolueeton mielenosoitus. 

Tukikonsertit järjestettiin Helsingin Kulttuuritalolla ja Tiivistämöllä. 

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen kävi paikan päällä Indies for Ukraine -konsertissa Suvilahdessa.

5:58
Helsingissä kaksi tukikonserttia Ukrainalle – MTV paikalla Suvilahdessa

19.15: Suomalaisasiantuntijat: Venäjällä alkaa olla pula joukoista 

Venäjän asevoimilla on periaatteessa mittavat reservit, joista se voisi perustaa lisää joukkoja Ukrainaan. Käytännössä reservi on Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön Pekka Toverin mukaan kuitenkin täysin kouluttamatonta, eikä varastossa olevan kaluston kunnosta ole tietoa.

Toverin mukaan Venäjä ei olekaan sotilaallinen suurvalta minkään muun kuin ydinaseiden ansiosta, mikä on nyt tullut nähtyä.

– Voimaa ei riitä edes Ukrainan lyömiseen kunnolla ainakaan nopeassa aikataulussa, Toveri toteaa.

Kuluneella viikolla Venäjä kertoi olevansa valmis kuljettamaan vapaaehtoisia taistelijoita Lähi-idästä ja erityisesti Syyriasta Ukrainan sotaan. Toveri näkee ilmoituksen kielivän omien joukkojen pulasta.

– Palkkasotilaita yritetään saada lisävoimaksi, kun muuta ei ole.

Jyväskylän yliopiston opettaja, Pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari näkee niin ikään, että Venäjältä alkavat pikkuhiljaa loppua joukot Ukrainassa. Tästä kertovat hänen mukaansa internetissä nähdyt videot ja kuvat, joissa Venäjä kuljettaa junien kyydissä siviilikuorma-autoja rintamalle.

–  Venäjällä on perustettu toisen portaan joukkoja, ja niitä tuodaan nyt taisteluun, Kari sanoo. 

18.32: Zelenskyi haluaa tulitauon

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan, että neuvotteluja Venäjän kanssa ei voida aloittaa ennen tulitaukoa.

Zelenskyi kertoi myös olevansa edelleen valmis neuvottelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Hän kertoi keskustelleensa Israelin pääministerin Naftali Bennettin kanssa mahdollisuudesta järjestää neuvottelut Jerusalemissa.

Putin sanoi eilen, että maiden välisissä neuvotteluissa on tapahtunut myönteistä kehitystä. BBC kertoo Zelenskyin sanoneen olevansa iloinen Venäjältä saaduista signaaleista.

– 12 viime vuoden aikana en ole kuullut puhuttavan vuoropuhelun mahdollisuudesta, Zelenskyi oli huomauttanut.

Zelenskyi kuvaili Venäjän lähestymistavan muuttuneen sitten neuvotteluiden alkuvaiheen, jolloin Venäjä hänen mukaansa ainoastaan esitti uhkavaatimuksia. Neuvotteluissa on jo käyty useita kierroksia, ja torstaina Turkissa Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit keskustelivat ensimmäistä kertaa.

18.32: Venäjä on lisännyt painetta Kiovaa kohtaan

Venäjän joukot ovat lisänneet painetta lähestyessään Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa sekä iskeneet siviilialueille muissa Ukrainan kaupungeissa.

Noin 40 kilometrin päässä Kiovasta sijaitsevan Vasylkivin kaupungin pormestarin mukaan kaupungin lentokenttä tuhoutui Venäjän iskuissa aamulla. Venäjä iski myös öljyvarastoon, jossa syttyi tulipalo.

17.50: Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa ihmiset ovat hakeneet turvaa metroasemilta maan alta. Uutistoimisto Reutersin kuvausryhmä vieraili yhdellä näistä asemista eilen.

Voit katsoa koskettavan raportin alla olevalta videolta.

3:24
Metrovaunuissa lapset ja vanhukset nukkuvat vierekkäin – tällaista on elämä metroasemalla sodan keskellä Harkovassa

17.42: Ranskan presidentinkaslia: Putin ei ole valmis lopettamaan sotaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei osoittanut halua lopettaa sotaa Ukrainassa, kun hän keskusteli aiemmin tänään puhelimessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa. Asiasta tiedottaa Ranskan presidentinkanslia. 

Scholz ja Macron vaativat puhelussaan välitöntä tulitaukoa Ukrainaan ja neuvotteluja sodan lopettamiseksi.

17.03: MTV Ukrainassa: Perheenisä tekee kyberiskuja Venäjää vastaan olohuoneestaan

Lähes 100 000 ihmistä on evakuoitu Ukrainan kaupungeista kahden päivän aikana. MTV Uutiset vieraili Ternopilissä asuvan perheen luona, jossa eletään elämää kerrostalossa venäläisohjuksia peläten.

Perheen rutiinit ovat murtuneet ja osaamista hyödynnetään uudella tavalla.

Perheenisä Misha (nimi muutettu) on ohjelmistoalan huippuammattilainen, ja hän onkin hyödyntänyt osaamistaan taistelussa Venäjää vastaan.

Hän yksi tuhansista Ukrainan IT-armeijaan kuuluvista henkilöistä. joka tekee kyberhyökkäyksiä.

Misha näyttää MTV Uutisten toimittajalle, minkälaisia kyberhyökkäyksiä he suorittavat.

3:45
MTV Ternopilissa: Perhearki järkyy Ukrainassa venäläisohjuksia pelätessä

16.58: Venäläisjoukot lähestyvät Kiovaa

Venäläisjoukot ovat edelleen lähestymässä Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa, kertoo STT. Kaupungissa kuultiin aamulla useita voimakkaita räjähdyksiä, ja sitä on tulitettu raskaasti. 

Ukrainan armeijan mukaan venäläisjoukot ovat hyökänneet Kiovan puolustusta vastaan kaupungin pohjois- ja länsilaidoilla, jossa Irpinin ja Buchan lähiöitä on jo päiväkausia tulitettu raskaasti kranaateilla.

Luoteesta Kiovaa lähestyy puolestaan venäläisiä panssariajoneuvoja. Venäläisten arvellaan hajottaneen pitkän kolonnansa piirittääkseen kaupungin, mikä saattaa kuitenkin olla vaikeaa, koska joukkojen huolto on epäonnistunut ja esimerkiksi polttoaineesta on länsimaisten tiedustelulähteiden mukaan pulaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti, että tilanne on huonontumassa nopeasti.

– Sumyn, Kiovan ja Donetskin alueilla ei ole enää sähköjä, ja lämmityksen kanssa on vaikeuksia. Kaasua ja vettä ei ole. Tämä on humanitaarinen katastrofi, presidentti kiteytti.

16.48: Lääkärit ilman rajoja: Mariupolin tilanne epätoivoinen

Mariupolin satamakaupunki Ukrainan eteläosassa on täysin piiritetty, ja asukkaiden tilanne on Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan epätoivoinen.

Kaupunkiin yritetään jälleen tänään toimittaa ruokaa ja lääkkeitä. Avustussaattueen mukana kaupungista yritetään saada pois asukkaita.

16.25: Italia takavarikoi oligarkin 530 miljoonan arvoisen megajahdin 

Italiassa on takavarikoitu oligarkin omistuksessa oleva maailman suurin purjevene.

Italian viranomaiset takavarikoivat venäläisen oligarkki Andrei Melnichenkon megajahdin Italian Triestessä.

Guardia di Finanza tiedotti asiasta eilisiltana.

16.13: MPKK:n Heinänen: Tappiot ovat tehneet Venäjästä varovaisen ja hitaan

MTV Uutiset Livessä vierailleen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettajan, everstiluutnantti Jukka Heinäsen mukaan Ukrainan sodan tilanne on pysynyt jo jonkin aikaa samankaltaisena.

– Hieman rauhallisemman operatiivisen tauon jälkeen Venäjä on jatkanut toimintaansa samoissa suunnissa kuin aikaisemminkin. Kiovan saarto jatkuu, Harkova ja Mariupol ovat saarrettuja. Etenemissuunnat ovat aikaisemman mukaisia, Heinänen kertoo. 

Ukrainan maanpuolustustahto ja puolustuskyky ovat hänen mukaansa edelleen voimissaan eikä Venäjä ole edennyt merkittävästi. 

– Venäjä on tullut varovaisemmaksi. Tämä johtuu tietenkin tappioista, mitä Ukraina on pystynyt Venäjälle tuottamaan. Kiovan saartaminen on erittäin hidasta, puhutaan muutamista kilometreistä vuorokaudessa, Heinänen sanoo. 

– Tappiot ovat olleet niin merkittäviä, joten on pakko suojata omia joukkoja.

12:07
Venäjä saartaa Kiovaa, mutta alkaako hyökkääjän aika käydä vähiin? Everstiluutnantti: "Venäjä on tullut selkeästi varovaisemmaksi"

16.02: Saksan Scholz ja Ranskan Macron vaativat Putinilta tulitaukoa Ukrainaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat puhuneet puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. 

He puhuivat Putinin kanssa tänään reilun tunnin, Saksan hallituksen edustaja kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Keskustelu on osa jatkuvia kansainvälisiä ponnisteluja Ukrainan sodan lopettamiseksi, tiedottaja sanoi.

Hänen mukaansa osallistujat olivat suostuneet olemaan kertomatta enempää puhelun sisällöstä. 

Scholz oli aiemmin puhunut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskiyn kanssa.

14.26: Venäjä uhkasi hyökätä lännen asetoimitusten kimppuun

Venäjä ilmoitti tänään lauantaina olevansa valmis iskemään länsimaiden Ukrainaan suuntautuviin asetoimituksiin.

– Olemme varoittaneet Yhdysvaltoja, että järjestelmällinen aseiden toimittaminen Ukrainaan useista maista ei ole pelkästään vaarallista, vaan se tekee näistä saattueista sallittuja maalitauluja, sanoi varaulkoministeri Sergei Rjabkov Venäjän valtiontelevisiossa.

Televisiokanavat Venäjällä noudattavat pitkälti Kremlin virallista viestintää.

Rjabkovin mukaan Venäjä olisi varoittanut muun muassa helposti siirrettävien ilmatorjuntajärjestelmien ja panssaritorjunta-aseiden toimittamisesta Ukrainaan, mutta Yhdysvallat ei olisi piitannut varoituksista.

Rjabkov sanoo, että Yhdysvalloilla ja Venäjällä ei ole tällä hetkellä käynnissä neuvotteluita Ukrainasta.

Ukrainan laajamittainen sota alkoi runsas kaksi viikkoa sitten, kun Venäjän joukot hyökkäsivät maahan.

14.16: Zelenskyi: Melitopolin pormestari vapautettava heti

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii Melitopolin kaupungin pormestarin Ivan Fedorovin vapauttamista heti. Pormestari kaapattiin perjantaina.

Zelenskyi on puhunut vapauttamisesta Ranskan, Saksan ja Israelin johtajien kanssa. Aiemmin sadat ihmiset osoittivat mieltään Melitopolin kaupungintalon edessä vaatien pormestarin vapauttamista, kertoo CNN viitaten Ukrainan valtion televisioyhtiön videokuvaan.

13.56: Svenska Dagbladet: Venäjä toistaa varoituksensa Ruotsille ja Suomelle Nato-jäsenyydestä

Venäjä on toistanut varoituksensa Ruotsille ja Suomelle maiden mahdollisista Nato-jäsenyyksistä, kertoo ruotsalaissanomalehti Svenska Dagbladet. Asiasta uutisoi venäläinen uutistoimisto Interfax, joka haastatteli Venäjän ulkoministeriön korkea-arvoista virkamiestä.

Ennen Ukrainaan hyökkäystä Venäjä vaati, että Nato ei hyväksy Ukrainan, Ruotsin ja Suomen kaltaisten maiden uusia jäsenhakemuksia. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja sanoi hyökkäyksen jälkeisenä päivänä, että Ruotsin ja Suomen mahdollisella liittymisellä Natoon olisi "vakavia sotilaspoliittisia seurauksia".

13.17: Helsingissä järjestetään Ukrainaa tukeva rauhankulkue

Helsingin keskustassa järjestetään tänään kaksi Ukrainaa tukevaa mielenosoitusta, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä.

Ensimmäinen mielenosoitus, äitien rauhankulkue, kokoontui puoliltapäivin Eduskuntatalon eteen, josta se jatkaa kulkueena Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun kautta Senaatintorille.

Toinen mielenosoitus kokoontuu hieman myöhemmin Mannerheimin patsaalle ja yhdistyy siitä ensimmäiseen mielenosoitukseen.

Poliisin arvion mukaan Senaatintorille oli kokoontunut alkuiltapäivästä noin 4 000 osallistujaa.

Poliisi kertoo turvaavansa mielenosoittajien ilmaisunvapauden ja ohjaa liikennettä. Kulkue aiheuttaa paikallista liikennehaittaa.

16:01
Katso videolta, miltä mielenosoituksissa näytti!

12.39: Ukraina: Venäjä on tulittanut moskeijaa Mariupolissa

Ukrainan ulkoministeriön mukaan venäläisjoukot ovat tulittaneet Mariupolissa kranaatein moskeijaa, jonne on paennut kymmenittäin ihmisiä, myös lapsia.

– Moskeijassa on yli 80 aikuista ja lapsia suojassa kranaattitulelta. Joukossa on myös Turkin kansalaisia, ulkoministeriön tviitissä sanottiin.

Tulituksen mahdollisesti vaatimista uhreista ei ollut tietoa. Ulkoministeriö ei myöskään tarkentanut, koska moskeijaa on tulitettu.

Mariupolin satamakaupunki Ukrainan eteläosassa on täysin piiritetty, ja asukkaiden tilanne on epätoivoinen. Kaupunkiin yritetään jälleen tänään toimittaa ruokaa ja lääkkeitä. Avustussaattueen mukana kaupungista yritetään saada pois asukkaita.

11.10: Video: Venäjän sotilaat veivät Melitopolin pormestarin 

Ukrainan viranomaiset julkaisi valvontakameratallenteen, johon tallentui pormestarin kaappaus.

Ukrainan ulkoministeriö kertoi, että sieppauksen kohteena oli ukrainalaisen Melitopolin kaupungin pormestarin Ivan Fedorovin.

Uutiskanava CNN:n mukaan kyseessä on ensimmäinen Venäjän toteuttama ukrainalaisen poliittisen virkamiehen pidätys hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

0:22
Valvontakameralle tallensi pormestarin kaappauksen.

11.03: Lintilä Ylellä: Ruokakassin hinta voi lähes tuplaantua

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ennakoi, että Ukrainan sodan vuoksi kiihtyvä inflaatio saa ruuan hinnan nousemaan voimakkaasti. Lintilä totesi Ylen Ykkösaamussa, että kustannuskriisiin joutuneelle maataloudelle tarvitaan nopeasti tukipaketti, jossa on sekä valtion rahaa että vastaantuloa markkinoilta.

Ruuan hinta on nykyisin noin 10–11 prosenttia kotitalouden käytettävissä olevista tuloista, mutta osuus tulee hyvin nopeasti lähes tuplaantumaan, ministeri ennakoi.

Lintilän mukaan on olemassa kaikki mahdollisuudet eurooppalaiseen ruokakriisiin.

10.45: Monet yrittäjät valmiita palkkaamaan ukrainalaisia

Monet yrittäjät ovat valmiita palkkaamaan ukrainalaisia, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä.

Kyselyyn osallistuneista yrittäjistä 37 prosenttia kertoi olevansa valmis ottamaan töihin ukrainalaisia. 36 prosenttia ei puolestaan ollut aikeissa toimia näin, eikä 27 prosenttia osannut vastata.

Kyselyn perusteella ilmenee, että mitä enemmän henkilöitä yritys työllistää, sitä vahvemmat palkkaamisaikeet ovat. 10–19 henkilöä työllistävissä yrityksissä 64 prosenttia on valmis palkkaamaan Ukrainasta saapuvia ihmisiä ja yli 20 henkilöä työllistävissä peräti 79 prosentilla on valmius palkata.

Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja sitä varten haastateltiin lähes 1 300 yrityksen edustajaa 4.–9. maaliskuuta. Kyselyn virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

10.35: Ukrainassa aloitettiin jälleen siviilien evakuoinnit 

Ukrainassa siviilien evakuoinnit on jälleen aloitettu Sumyn kaupungista maan koillisosasta. Kaupungin sotilasviranomaisten mukaan useita ajoneuvosaattueita on lähtenyt humanitaarista käytävää pitkin kohti Pultavaa maan keskiosassa, kertoo BBC.

Saattueiden on määrä saapua perille iltapäivällä.

Myös maan eteläosassa sijaitsevasta piiritetystä Mariupolin satamakaupungista yritetään tänään evakuoida siviilejä.

10.29: Venäjä: Kansainvälinen ISS-avaruusasema vaarassa pakotteiden vuoksi

Länsimaiden pakotteet vaarantavat kansainvälisen ISS-avaruusaseman turvallisuuden ja se voi syöksyä radaltaan, väittää Venäjän avaruusvirasto Roskosmos.

Roskosmosin johtajan Dmitri Rogozinin mukaan pakotteet voisivat keskeyttää venäläisten huoltoalusten matkat asemalle. Tämä puolestaan voisi vaikuttaa Venäjän hallinnoimaan osaan avaruusasemasta, jossa muun muassa kontrolloidaan sen lentorataa.

Noin 500 tonnia painava rakennelma voi tämän seurauksena syöksyä maahan tai mereen, Rogozin esittää.

Venäjä on jo aiemmin Ukrainan hyökkäyksensä jälkeen tuonut esille mahdolliset ongelmat avaruusyhteistyössä.

10.10: Pakasteruokavarasto syttyi tuleen pommituksen seurauksena

Venäjän tulitus sytytti pakasteruokavaraston tuleen Kiovassa viime yönä aamuyöstä. BBC:n mukaan palo saatiin rajattua hieman ennen kello kahdeksaa, mutta palomiehet jatkoivat sammutustöitä vielä tämänkin jälkeen. Uhreja ei ole toistaiseksi raportoitu.

9.30: Mariupoliin yritetään toimittaa apua

Tänään lauantaina on ollut jälleen tarkoitus yrittää Mariupolin satamakaupungin evakuointia. Maan eteläosassa sijaitsevassa kaupungissa on edelleen satojatuhansia ihmisiä, joiden tilanne on epätoivoinen. Paikallisviranomaisten mukaan ihmisiä on jouduttu hautamaan joukkohautaan.

– Satojatuhansia ihmisiä on täysin piiritettynä. Piiritykset kuuluivat sodankäyntiin keskiajalla. Niiden käyttö on nykyisin kielletty, ja hyvästä syystä, sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön Ukrainan operaatioiden johtoon kuuluva Stephen Cornish.

Useat kansainväliset järjestöt, mukaan lukien YK, ovat epäilleet Venäjän syyllistyneen Mariupolissa sotarikoksiin.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Mariupoliin yritetään jälleen lauantaina toimittaa elintarvikkeita, vettä ja lääkkeitä. Avustuskolonnan mukana kaupungista voisi päästä pois myös siviilejä.

Mariupolin aikaisemmat evakuointiyritykset ovat ukrainalaislähteiden mukaan epäonnistuneet kiivaan venäläistulituksen vuoksi.

9.23: Näin aamu valkeni Kiovassa tänään lauantaina

1:01
Näin aamu valkeni Kiovaan lauantaina taistelun äänien kajahdellessa taustalla.

9.07: Useat humanitaariset käytävät avoinna tänään

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchukin mukaan useat humanitaariset käytävät, mukaan lukien käytävä Mariupolista Zaporižžjaan ovat avoinna tänään. Varapääministeri toivoo, että Venäjä kunnioittaa lupausta tulitauosta. Reutersin mukaan myös Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja totesi, että humanitaariset käytävät voisivat avautua tänään.

9.04: Kiovassa parkkihalli on nyt sotilastukikohta

Ranskalainen uutistoimisto AFP on julkaissut kuvia Kiovasta, jossa Ukrainan armeijan sotilaiden kerrotaan harjoittelevan parkkihallissa, josta on tehty sotilastukikohta.

Sotilaita harjoituksissa Kiovassa
Iryna Sergeyevin sanotaan olevan ensimmäinen nainen, joka on virallisesti täydessä asepalveluksessa Ukrainan aluejoukoissa.

Sotilaita harjoituksissa Kiovassa
Parkkihallista on tehty sotilastukikohta.

Sotilaita harjoituksissa Kiovassa.
Asevoimiin liittyvien hiukset leikataan.

Sotilaita harjoituksissa Kiovassa.
Parkkihalliin on tuotu myös sänkyjä.

8.38: Britannia: Taistelut Kiovan luoteisosassa jatkuvat

Britannian puolustusministeriön mukaan taistelut Kiovan luoteisosassa jatkuvat. Suurin osan Venäjän maavoimien joukoista on nyt noin 25 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Puolustusministeriön mukaan myös Harkova, Tšernihiv, Sumy ja Mariupol pysyvät saarrettuina ja kärsivät venäläisten raskaasta pommituksesta.

7.52: CNN:n toimittajat raportoineet räjähdyksistä Dnipron kaupungissa

CNN:n toimittajat Dnipron kaupungissa ovat raportoineet tunteneensa ainakin kaksi räjähdystä ja nähneensä ilmatorjuntatulesta jäänteitä varhain lauantai-aamuna. Toimittajat raportoivat nähneensä myös savua nousevan joen itäpuolelta. Ilmahälytyssireenit alkoivat soimaan tänään kaupungissa kello 5.25 paikallista aikaa.

7.35: Zelenskyin: "Strateginen käännekohta" saavutettu sodassa

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina on saavuttanut "strategisen käännekohdan" sodassa, kertoo Reuters. Ilmahälytyssireenit soivat monissa maan kaupungeissa varhain tänä aamuna. Presidentin mukaan evakuointien määrät neljästä kaupungista ovat tippuneet. Zelenskyin mukaan 7 144 saatiin evakuoitua eilen perjantain aikana kyseisistä kaupungeista.

7.19: Tshernobylin ydinvoimalan voimalinjojen korjaustyöt ovat käynnissä

Tshernobylin ydinvoimalan vaurioituneiden voimalinjojen korjaustyöt ovat käynnistyneet, kertoo kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ukrainalaisilta saamiensa tietojen perusteella.

IAEA:n mukaan voimalan dieselgeneraattorit ovat olleet toiminnassa keskiviikosta lähtien ja polttoainetta on tuotu lisää Venäjän hallussa pitämälle voimalalle.

Tshernobylin ydinvoimala on poissa käytöstä, mutta sähköä tarvitaan edelleen muun muassa voimalan jäähdytysjärjestelmiä varten. Voimalinjat vaurioituivat aiemmin tällä viikolla, eikä voimala ole tällä hetkellä yhteydessä ulkoiseen sähköverkkoon.

6.30: EPA julkaisi kuvia pommitetusta Zytomyrin kaupungista

Kuvatoimisto EPA on julkaissut kuvia pommitetusta Zytomyrin kaupungista. Kuvat on julkaisijan mukaan otettu perjantaina.

Koira nukkuu raunioissa Ukrainan sodassa.
Koira nukkuu päiväuniaan pommitetun koulun alueella.

Ihmisiä räjähdyskuopassa Ukrainan sodan aikana.
Räjähdykset jättivät jälkeensä paitsi raunioita, niin myös suuria kuoppia.

Raunioita käytiin kuvassa Ukrainan sodassa.
Myös siviilit kävivät kuvaamassa tuhoutunutta aluetta, jossa sijaitsi muun muassa lämmityskeskus ja bensa-asema.

Sotilas raunioiden keskellä Ukrainan sodassa.
Zytomyr sijaitsee Ukrainan pohjoisosassa.

5.52: Venäjän televisiossa poikkeuksellisesti kyseenalaistettu sotaa

Venäjän televisiossa on poikkeuksellisesti kyseenalaistettu Ukrainassa käytävää sotaa, josta virallinen Venäjä ei tosin vieläkään käytä sanaa sota.

Yleensä hyvin Kreml-myönteisen Vladimir Solovievin juontamassa keskusteluohjelmassa oli vieraana akateemikko Semyon Bagdasarov, joka pohti "pitääkö meidän päätyä uuteen, mutta pahempaan Afganistaniin".

Neuvostoliiton sota Afganistanissa kesti vuodet 1979–1989. Neuvostoliitto ei onnistunut tavoitteissaan, vaan joutui vetäytymään.

Lue lisää aiheesta täältä.

0:27
Venäjän propagandakoneisto sai taas uusia kierroksia: Ukrainan kehittää biologisia aseita ja käyttää muuttolintuja ja lepakoita niiden levittämiseen.

5.38: BBC: Venäjä rekrytoi palkkasotilaita taistelemaan Ukrainaan

BBC:n mukaan Venäjä rekrytoi palkkasotilaita taistelemaan Ukrainaan. Sopivien kandidaattien etsiminen tapahtuu sosiaalisessa mediassa ja viestiryhmissä.

Rekrytointi alkoi BBC:n lähteiden mukaan viikkoja ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Palkkasotilas kertoi BBC:lle, että heidät kutsuttiin yksityisessä Telegram-ryhmässä "piknikille Ukrainaan".

Palkkasotilaan mukaan rekrytointiperiaatteet ovat löyhentyneet.

– He palkkaavat kenet tahansa, nimetön palkkasotilas kertoi BBC:lle.

Tämä myös palkkasotilaan mukaan näkyy, sillä rekrytoidut henkilöt ovat nyt ammattitaidottomampia. BBC:n lähteen mukaan palkkasotilaita koulutetaan Etelä-Venäjällä alueella, joka on venäläisen sotilastukikohdan vieressä.

5.35: Tshernobylin ydinvoimalan voimalinjojen korjaustyöt ovat käynnissä

Ukraina on kertonut kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA:lle, että se on aloittanut Tsernobylin ydinvoima-alueelle kulkevien voimalinjojen korjaamisen.

IAEA tiedotti aiemmin, että se on menettänyt yhteyden Tsernobyliin, jossa sattui tuhoisa ydinvoimalaonnettomuus huhtikuussa 1986.

Ydinvoimala-alue on tällä hetkellä Venäjän joukkojen hallussa, totesi Ukraina keskiviikkona.

10:11
Mitä tiedetään Ukrainan ydinvoimasta ja tilanteen turvallisuudesta? Venäjä ottanut haltuunsa kaksi isoa ydinvoimayksikköä.

4.53: Venäjä pommittanut siviilialueita Mykolaivin satamakaupungissa

Venäjä on pommittanut siviilialueita Mykolaivin satamakaupungissa. Yhdysvaltaislehti New York Timesin mukaan kaupungissa oli hiljaista usean päivän ajan, mutta venäläisjoukot avasivat tulen jälleen perjantai-iltana. 

Tulituksen tielle joutui muun muassa ostoskeskuksen parkkipaikka, kertoi alueen kuvernööri Vitaliy Kim Telegram-viestissä. Kuvernöörin mukaan pommitukset veivät sähköt usealta asuinalueelta. Paikallisviranomaisten mukaan myös kaupungissa sijaitseva syöpäsairaala olisi joutunut tulituksen kohteeksi. New York Timesin näkemä video tukee väitettä.

1:53
Kiova valmistautuu hyökkäykseen lähipäivinä, Venäjä tuomassa Lähi-idästä taistelijoita

4.43: Zelenskyi: Pormestarin kaappaus merkki venäläisvalloittajien heikkoudesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Telegram-kanavallaan julkaistussa videopuheessaan, että Melitopolin pormestarin kaappaus on merkki venäläisvalloittajien heikkoudesta.

–  He eivät löytäneetkään kätyreitä, jotka luovuttaisivat kaupungin ja vallan valtaajille. Siksi he ovat ottaneet käyttöön uudenlaisen terrorin, jossa poistetaan fyysisesti paikallisviranomaisia.

4.35: Venäläisjoukot kaapanneet Melitopolin kaupungin pormestarin

Venäläisjoukot ovat kaapanneet ukrainalaisen Melitopolin kaupungin pormestarin Ivan Fedorovin, kertoo Ukrainan ulkoministeriö Facebook-viestissään.

Uutiskanava CNN kertoo, että kaappauksesta julkaistulla videolla aseistautuneet miehet taluttavat Fedorovia pois kaupungin hallintorakennuksesta perjantaina.

Ulkoministeriön mukaan pormestarin kaappaus rikkoo Geneven sopimuksissa mainittua kohtaa, joka kieltää siviiliväestön ottamista panttivangiksi.

4.30: Deutsche Bank ilmoitti eilen perjantaina vetäytyvänsä Venäjältä

Saksan suurin liikepankki Deutsche Bank ilmoittaa vetäytyvänsä Venäjältä. Saksalaispankki liittyy kasvavaan kansainvälisten yhtiöiden joukkoon, jotka ovat sulkeneet liiketoimintojaan Venäjällä protestina Ukrainan sodalle.

7:41
Suomen Pankki kertoo Venäjän hyökkäyksen talousvaikutuksista Suomeen - mitä on luvassa?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja