Kuka on vanginvaihdossa vapautettu "Kuoleman kauppias"?

0:19
Yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner vapautettiin venäläisvankilasta vanginvaihdossa venäläiseen asekauppias Viktor Butiin.

Yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner vapautettiin venäläisvankilasta vanginvaihdossa. Yhdysvaltain viranomaiset vapauttivat vastavuoroisesti venäläisen asekauppiaan Viktor Butin.

Jo heinäkuussa Yhdysvalloista kantautui tietoja, että Yhdysvallat tarjoitui kesäkuussa vaihtamaan venäläisen Butin Grinerin saamiseksi pois Venäjältä, kertoi New York Times.

Mutta kuka on tämä But?

Kuoleman kauppiaana tunnettu kansainvälinen asekauppias

Viktor Anatoljevitš But, englanninkielisessä lehdistössä Viktor Bout, on venäläinen asekauppias ja entinen neuvostoupseeri, joka syntyi entisessä Neuvostoliitossa Tadzikistanin alueella vuonna 1967.

Yhdysvallat syytti "Kuoleman kauppiaaksi" nimettyä Butia aseiden myynnistä diktaattoreille ja konfliktialueille kahden vuosikymmenen aikana. Butin epäillään myyneen aseita Afrikan, Lähi-idän ja Etelä-Amerikan konfliktialueille. YK:n ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan hän olisi myynyt aseita ainakin Afganistaniin, Angolaan, Kongoon, Liberiaan, Ruandaan, Sierra Leoneen ja Sudaniin.

Reuters mainitsee miehen taitaneen lukuisia kieliä. But osaa Reutersin mukaan puhua muun muassa englantia, arabiaa, ranskaa, portugalia ja persiaa. 

Yhdysvallat takavarikoi hänen rahtikoneensa ja jäädytti venäläisen tilit vuonna 2006.


But jäi lopulta kiinni Thaimaassa vuonna 2008 yritettyään myydä aseita liittovaltion agenteille, joita hän luuli kolumbialaisiksi Farc-sisseiksi. Hän lupasi toimittaa näille muun muassa ilmatorjunta-aseita ja tuhansia rynnäkkökivääreitä.

Hänen luovuttamisensa Yhdysvaltoihin kuitenkin kesti ja hänet luovutettiin Thaimaasta Yhdysvaltoihin vastaamaan syytteisiin marraskuussa 2010.

Nykyään viisikymppinen But tuomittiin lopulta 25 vuoden vankilatuomioon salaliitosta myydä aseita ihmisille, jotka ovat sanoneet aikovansa tappaa yhdysvaltalaisia.

Yhteydet Venäjän tiedustelupalveluun?

Venäjä on vaatinut Butin vapauttamista useita vuosia. Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen ja poliittisesti värittynyt. 

Samaa mieltä oli Butin vaimo Alla. Butin Yhdysvaltoihin luovuttamisen aikoihin Alla ilmoitti, että hänen mukaansa Butia käytetään nappulana USA:n ja Venäjän hallitusten välisessä poliittisessa pelissä.

Reutersin kuulemat asiantuntijat arvioivat, että miehellä lienee yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun. Reutersin haastattelema asiantuntija Mark Galeotti arvioi, että Venäjän tiedustelupalvelu haluaa näyttää, ettei se hylkää omiaan. 

Butin tarina ja rooli kansainvälisessä asekaupassa johti myös maineikkaisiin viihdetuotteisiin. Butin elämä inspiroi löyhästi vuonna 2005 ilmestynyttä ja Nicolas Cagen tähdittämää elokuvaa Lord of War.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja