MTV Uutiset oikeudessa: Kuopion kouluhyökkääjän mukaan teko ei ollut erityisen julma – puolustus vertasi tilannetta Turun terrori-iskuun

4:48
Katso videolta MTV Uutisten toimittajan raportti: Miekkahyökkäyksen uhrin äiti kirjoitti riipaisevan kirjeen oikeudelle: ”Elämän synkin päivä”

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on käsitelty lähes kaksi viikkoa Kuopion viime syksyistä koulusurmaa. Tänään oikeudessa kuultiin osapuolten loppulausunnot.

Syyttäjän mukaan Joel Marin toimi harkitusti ja suunnitelmallisesti ja tiesi mitä teki. Marinia syytetään murhasta ja lukuisista murhien yrityksistä sekä tuhotyöstä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Puolustus piti oman loppupuheenvuoronsa viimeisenä. 

Marinin asianajaja Matti Niiranen huomautti puheenvuoronsa aluksi, että murhan tunnusmerkistöön kuuluu vakaa harkinta ja todisteiden mukaan se näyttäisi täyttyvän tässä teossa.

– Joel Marin on ajatellut koulusurmaa pitkään ja itsetuhoisia ajatuksia hänellä on ollut vielä pitempään. Hänellä oli tavoitteena tässä teossa laajennettu itsemurha, missä hän olisi kuollut itsekin, Niiranen sanoi.

Asianajaja huomautti kuitenkin, että Marin myös harkitsi useasti teosta luopumista. Viimeisen kerran Marin pohti teon peruuttamista vielä edellisenä iltana ennen hyökkäystä.

Myöntää kolme murhan yritystä

Miekalla iskemisen ja lyömisen voidaan puolustuksen mukaan katsoa olevan tekotapana raaka, mutta oikeus saa arvioida tätä.

– Teko ei kuitenkaan ole ollut erityisen julma. Sellaista eivät ole asianomistajatkaan kuvailleet, paitsi yksi heistä, Niiranen sanoi.

Puolustuksen mukaan Marin myöntää kuolonuhrin kohdalla murhan ja lukuisat pistohaavat. Osa haavoista on tosin syntynyt vasta uhrin kuoleman jälkeen.

Marin myöntää myös kolme murhan yritystä.

Häntä syytetään 20:stä murhan yrityksestä, koska syyttäjän mukaan kaikki luokassa olleet olivat yhtälailla vaarassa ja riskissä joutua hyökkäyksen kohteeksi.

– Marin itse on kertonut yrittäneensä lyödä opettajaa kaulaan, mikä täyttää murhan yrityksen tunnusmerkistön.

Osa murhan yrityksistä kiistetään

Puolustuksen mukaan kaikkien asianomistajien kohdalla syytteet murhan yrityksistä eivät täyty, koska Marinilla ei ollut mahdollisuutta surmata kaikkia, kun opiskelijat pakenivat luokasta.

– Lievempiä vammoja saaneet eivät olleet hengenvaarassa, Niiranen totesi.

Puolustus kiistää murhan yritykset heidän osalta, jotka eivät loukkaantuneet hyökkäyksessä.

– Henkilörajoitukset tulee siis tehdä niin, että vain he ovat murhan yrityksen asianomistajia, jotka ovat saaneet vammoja tai osumia miekasta.

Vertasi tapausta Turun terrori-iskuun

Puolustus vertasi Kuopion miekkahyökkäystä Turun terrori-iskuun, joka tapahtui elokuussa 2017.

– Turussakin oli torilla huomattavasti enemmän ihmisiä, kuin mitä heitä oli asianomistajina oikeudessa. Kuitenkin kaikki torilla olivat potentiaalisessa vaarassa. Osa jopa seurasi tekijää ja heidän vaaransa joutua uhriksi oli jopa suurempi kuin heidän, jotka pakenivat Kuopiossa koululuokasta, Niiranen huomautti.

Puolustuksen mukaan Turun tapauksessa oikeudessa asianomistajina jutussa olivat vain he, jotka loukkaantuivat iskussa.

Tuhotyö kiistetään

Joel Marin kiistää syytteen tuhotyöstä. Puolustuksen mukaan luokassa sytytetty tulipalo oli pieni eikä tilanteessa ollut yleistä vaaraa eikä vaaraa palon leviämisestä.

– Tulipalon sytyttäminen täyttää vahingonteon tunnusmerkistön, Niiranen sanoi.

Poliiseihin kohdistuvat murhan yritykset Marin myös kiistää.

– Marin on kertonut tavoitteekseen, että hän saa poliisit surmaamaan itsensä. Henkirikoksen onnistuminen tuollaisessa tilanteessa on olematon.

Tuomio vuosissa

Puolustus käsitteli lyhyesti loppulausuntonsa päätteeksi vastaajan mielentilaa suljetuin ovin.

Puolustuksen mukaan Marin tulisi tuomita alentuneesti syyntakeisena rangaistukseen.

– Tuomio tulisi antaa vuosissa, ei elinkautisena. Ymmärrämme, että tuomio tulee olemaan yli 10 vuotta vankeutta, Niiranen totesi lopuksi.

Oikeus antaa tuomionsa perjantaina 13. marraskuuta.

Oikeudenkäynti on päättynyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja