Mainos

MTV Uutiset kiersi juhlapaikkoja: Tällaisen sotkun kesälaitumille rynnänneet juhlijat jättivät jälkeensä – "Kaikkein pahinta ovat ne lasipullot"

6:00
Kolea sää hieman hillitsi juhlintaa, mutta muoviroskaa, lasipulloja ja pizzalaatikoita löytyi pitkin Helsinkiä.

Koulujen päättäjäisviikonlopun juhlinta on sujunut pääosin rauhallisesti ympäri maan. Juhlakansa jätti kuitenkin jälkeensä pahan sotkun. 

Ville Alatyppö Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Starasta kertoo, että sotku on ollut aika tavanomainen koulujen päättäjäisviikonlopuksi. Kolea sää hieman hillitsi ulkona juhlimista, mutta muoviroskaa, lasipulloja ja pizzalaatikoita löytyi pitkin Helsinkiä.

– Kun pääsee kesälaitumille, niin kyllähän se riemuissaan oleva nuoriso sitä roskaa jättää, Alatylppö kertoo. 

– Kaikkein pahinta on ne lasipullot, joita tykätään rikkoa nuoruuden tunnoissa.

Muoviroskat ovat syrjäyttäneet lasinsirpaleet

Alatylpön mukaan roskien määrä on vähentynyt, jos vertaa vastaaviin juhlapäiviin 90-luvulla. Myös roskien materiaalit ovat vaihtuneet lasista muoviin.

Hän ei ole huomannut, että nuorten lisääntynyt kiinnostus ympäristöasioihin olisi näkynyt roskien määrässä juhlapäivien aikana. 

– Kyllähän nuo ympäristöasiat tuntuvat vähän taka-alalle jäävän juhlinnan lomassa, hän kertoo.

Roskaisten juhlapäivien ylivoimainen ykkönen on Alatylpön mukaan vappu. Sen jälkeen tulevat koulujen pättäjäiset ja pari viikonloppua ennen koulujen alkua. Myös isot konsertit ja tapahtumat lisäävät roskien määrää huomattavasti. 

Ennaltaehkäisy on hankalaa

Alatylpön mukaan Staralla ei juurikaan ole keinoja ehkäistä roskaamista etukäteen.

– Ainoa parannuskeino tällä hetkellä on, että mietimme etukäteen paikkoja, joissa ihmisiä liikkuu enemmän, Alatylppö kertoo. 

– Niille paikoille pyrimme lisäämään roskisten määrä ja tuomaan isompia roskiksia.

Alatylpön mukaan Staralla on huomattu, että lajitteluroskiksia ei tällaisia varten kannata laittaa. Roskat ohjeista huolimatta eivät päädy oikeille paikoilleen, joten se tuottaa Staralle enemmän kustannuksia kuin hyötyä.

Stara on varannut kymmeniä ylimääräisiä ihmisiä siivoustöihin. Helsinkiä siivotaan päättäjäisviikonlopun roskista Alatylpön mukaan vielä maanantaina. 

Ensimmäisenä siivotaan asemien ja bussiterminaalien ympäristö, jotta ihmiset pääsevät liikkumaan turvallisesti, eikä lasinsiruja ole ympäriinsä. Sen jälkeen lähdetään ahkeroimaan varsinaisille juhlapaikoille. 

– Viimeiset juhlijat tulivat meidän siivoojiamme vastaan aamuyöllä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja