MTV Urheilun tiedot: Lauri Korpikosken ja TPS:n kiistassa kyse jättimäisistä rahasummista – näin unelmaliitto päättyi umpisolmuun

Kuuden vuoden sopimuksen tehneen Lauri Korpikosken ja TPS:n välisessä kiistassa ei näy sopuratkaisua. Lonkkavaivoista kärsinyt Korpikoski, 35, on suljettu ulos SM-liigajoukkueen toiminnasta, ja MTV Urheilun tietojen mukaan osapuolten näkemykset tilanteen ratkaisusta eroavat vahvasti toisistaan. Miten tähän pisteeseen on tultu?

Toukokuun 21. päivänä 2018 varmistui uutinen, josta oli huhuttu jo jonkin aikaa. TPS:n oma kasvatti ja 609 NHL-ottelun hyökkääjä Lauri Korpikoski palaa kotiin.

Korpikoski oli lähtenyt parikymppisenä valloittamaan Pohjois-Amerikkaa New York Rangersin organisaatioon, mutta hän oli käynyt näyttämässä taitojaan Turussa vuonna 2012. ”Korppari” häikäisi ja jätti varjoon jopa itsensä Mikko Koivun.

Kannattajat olivat innoissaan. Korpikoski olisi itse oikeutettu uusi kapteeni, ja hänestä tulisi seuran uuden nousun ykkösmoottori.

Korpikoskesta odotettiin persoonaa, joka ottaisi uransa lopettaneen Tomi Kallion johtajanviitan harteilleen. Seurajohto kaavaili hänestä pelaajaa, joka olisi TPS:lle yhtä tärkeä kuin Lasse Kukkonen Oulun Kärpille. 

Sopimuksen pituus herätti hämmästystä. Kuuden vuoden diili oli yli 30-vuotiaalle pelaajalle erityisen pitkä, mutta samalla se toisi turvaa.

Lauri olisi täällä ilonamme pitkään.

Kaikki näytti kirkkaalta.

Kun eletään vuoden 2021 syyskuuta, Korpikoski on sivussa joukkueen vahvuudesta. Korpikosken ja HC TPS Oy:n lakimiehet käyvät keskustelua sopimuksen mahdollisesta purkamisesta.

Miten tässä näin kävi?

Suolistosairaus, sydänvika ja lonkka

Jo ensimmäinen kausi alkoi vaikeuksien keskellä, kun Korpikoskella todettiin keväällä krooninen tulehduksellinen suolistosairaus IBD. Laitahyökkääjä menetti yhdeksän kiloa painoa ja peruskunto laski. Kaiken lisäksi hän joutui syksyllä sairaalahoitoon kahdeksaksi päiväksi sydänlihastulehduksen takia.

Korpikoski pelasi ensimmäisellä kaudellaan vain neljä runkosarjan ottelua ja kolme pudotuspeliä.

Seuraava kausi sujui jo lupaavammin, ja Korpikoski pystyi pelaamaan kapteenina 48 ottelua.

Viime kauden alussa Korpikoski oli joukkueen johtavia pelaajia ja paras pistemies, mutta joukkue ei ollut lähellekään pudotuspelitahdissa.

Korpikoski sai yhden syöttöpisteen kotipelissä Ässiä vastaan 28. marraskuuta. Joukkue oli silloin 12. sijalla taulukossa.

Nyt näyttää vahvasti siltä, että se jää Korpikosken viimeiseksi otteluksi kasvattajaseurassaan.

Juttu jatkuu kuvan alla

Halusi suoraan pudotuspeleihin

Korpikosken lonkka oli alkanut vaivata, ja hän kävi leikkauksessa tammikuussa. TPS tiedotti, että kausi on ohi. Korpikoski itse totesi, että hän toipuu vielä aikanaan täyteen pelikuntoon. 

Iltalehti raportoi aiemmin, että leikkauksen jälkeinen kontaktikielto päättyi huhtikuun alkupuolella. Hyökkääjä olisi halunnut palata pitkän toipumisjakson jälkeen suoraan TPS:n pudotuspeleihin, mutta seurajohto ei suhtautunut suopeasti ajatukseen.

Korpikosken paikka löytyi A-nuorten harjoituksista.

TPS oli saanut hyvän hengen päälle loppukaudesta ja kaatanut Pelicansin ensimmäisellä kierroksella. Seuraavana vastassa olisi HIFK. Korpikoskella ei ollut jääharjoituksia alla joukkueen kanssa, ja koronakaranteenit olisivat vaikeuttaneet myös joukkueen mukaan hyppäämistä.

Iltalehti kertoi myös, että Korpikoski olisi halunnut mukaan vielä finaalisarjaan Rauman Lukkoa vastaan. MTV Urheilun vahvistamien tietojen mukaan osa pelaajista yritti puhua Korpikoskea mukaan.

TPS hävisi finaalisarjan, mutta kausi oli kokonaisuutena erittäin onnistunut.

Kun yhteiset kesäharjoitukset alkoivat, Korpikoski oli mukana joukkueen kanssa kolme päivää ennen jäämistä uudelle sairauslomalle.

Juttu jatkuu kuvan alla

TPS:n ehdotus ei kelvannut

Viimeistään kesän jälkeen TPS:n ja Korpikosken leirit ovat olleet täysin eri linjoilla hänen asemastaan ja oikeuksistaan seurassa.

TPS:n tiedotuslinja asiasta on ollut erittäin niukka. Ensin seura ilmoitti, että Korpikoski on sairauslomalla 12.9. asti. Uuden tiedotteen mukaan sairausloma jatkuu lokakuun 10. päivään asti.

On selvää, että pattitilanteeseen on tultava ratkaisu, mielellään mahdollisimman pian. Ilmoituksia sairauslomasta ei voi lykätä ikuisuuksiin eteenpäin.

Korpikoski ei ole virallisesti enää mukana TPS:n toiminnassa. Siitä saatiin esimakua jo CHL:n alussa, kun hän putosi virallisesta kokoonpanosta.

Korpikoski on pitänyt kuntoa yllä itsenäisesti, ja hänet on muun muassa nähty Turussa Parkin kentällä rullaluistelemassa.

Keskustelua jatkosta käydään nyt lakimiesten välityksellä, mutta näkemykset ovat kaukana toisistaan. Pelaaminen toisessa seurassa on yksi mahdollisuus, mutta Korpikosken viime vuosien loukkaantumis- ja terveyshuolet vähentänevät kiinnostuneiden määrää.

Neuvotteli itse TPS-sopimuksen

Korpikoski on käyttänyt TPS-aikanaan paljon aikaa neuvottelupöydän ääressä.

Korpikoski kävi MTV Urheilun tietojen mukaan sopimusneuvottelut TPS:n kanssa ilman varsinaista jääkiekkoagenttia. Hänellä oli apunaan oma lakimiehensä. 

Mukana neuvotteluissa olivat ainakin urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki ja TPS:n pääomistajiin kuuluva, Supercell-yrityksellään rikastunut Ilkka Paananen.

Kun raamit ja kokonaissumma oli saatu sovittua, keskustelua käytiin lähinnä peruspalkan ja bonuksien välisestä suhteesta. Molemmat osapuolet halusivat pitkää sopimusta, yhden tai kahden vuoden diiliä ei oltu sorvaamassa edes lähtökohtaisesti.

MTV Urheilun saamien vahvistettujen tietojen mukaan korvaus on SM-liigan mitassa valtava: Korpikoski tienaa jokaisesta kuudesta kaudestaan 300 000 euroa bruttona. 

Koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitukset tekivät tuhojaan SM-liigapaikkakunnilla jo keväällä 2020, myös Turussa. Korpikoski oli ollut itse neuvottelemassa pelaajien edustajana palkkaleikkauksista, jotka julkistettiin toukokuussa 2020.

– Seura on tiukassa tilanteessa, ja halusimme ilman muuta kantaa vastuumme, hän kommentoi silloin tiedotteessa.

Rahaa pöydällä iso määrä

Korpikosken sopimus ulottuu kevääseen 2024 asti, joten rahaa pöydällä on SM-liigaseuran mitassa merkittävä määrä.

Vaikka taustalla on Supercellin ansiosta maksukykyä, HC TPS Turku Oy:n näkökulmasta hukkaan heitetyt eurot eivät tee hyvää kannattavuudelle. Viime tilikauden tulos oli 2,6 miljoonaa euroa tappiollinen.

TPS on joutunut painimaan sopimusasioiden kanssa lähimenneisyydessä muutenkin. Välimiesoikeus päätti tammikuussa 2020 TPS:n irtosanoneen laittomasti Jonne Virtasen sopimuksen ja määräsi maksamaan tälle 12 kuukauden palkkaa vastaavan summan.

Korpikoski on tienannut Capfriendly-sivuston mukaan pelkästään NHL-urallaan arviolta 15,9 miljoonaa dollaria eli noin 13,5 miljoonaa euroa.

Juttu jatkuu kuvan alla

Kela korvaa seuralle

Korpikosken oikeusturva on tapauksessa vahvalla pohjalla. Kiteytetysti sanottuna TPS on tapauksessa ahtaammassa raossa. 

Korpikoski on oikeutettu saamaan loukkaantumisajaltaan sopimuksessa määrätty palkka. 

TPS saa osan Korpikoskelle maksettavasta palkasta Kelalta 300 sairauslomapäivän ajan. Jos pelaaja on ollut samasta vaivasta sivussa edellisen kahden vuoden aikana, kaikki päivät lasketaan mukaan. 

Kelan prosenttiosuus pienenee suhteellisesti, mitä isommasta sopimuksesta on kyse. Mahdolliset pelaajan palkanleikkaukset ja rahastoinnit vähentävät Kelan korvauksen märää. Korpikosken palkalla Kelan korvaus on maksimissaan 5 838 euroa kuussa verottomana.

Jos sairausloma jatkuu 1.1.2022 jälkeen, TPS:n palkanmaksuvelvoite loppuu. Siinä tapauksessa, että nuo 300 päivää ovat täynnä, Korpikosken pitäisi hakea työkyvyttömyyseläkettä. 

Jos kyse ei ole tapaturmasta vaan pitkän ajan kuluessa sattuneesta vaivasta, vakuutusyhtiöltä ei heru korvausta. Näin ollen Korpikoskella ei ole myöskään mahdollisuutta päästä urheilijaeläkkeelle. Urheilijaeläke olisi maksimissaan 95 000 euroa vuodessa. 

Pitkä taistelu tulossa?

Suomen Jääkiekkoilijat ry ei kommentoi yksittäisten pelaajien tapauksia. Jos tapaus menee oikeuteen asti, onko pelaajayhdistys mitenkään osallisena prosessissa, vai onko kyseessä vain seuran ja pelaajan välinen asia? 

– Tämä katsotaan ja sovitaan jäsenen kanssa tapauskohtaisesti riippuen tapauksesta, toiminnanjohtaja Risto Kauppinen kertoi MTV Urheilulle. 

Molemmilla osapuolilla on oikeus purkaa pelaajasopimus vain erittäin painavasta syystä. Tällaisena voidaan pitää niin vakavaa laiminlyöntiä, ettei työsuhteen jatkamista voi edellyttää kohtuudella. 

Voi olla, että siitä kohtuuden rajasta voidaan vielä jossain vaiheessa käydä kovaa kamppailua. 

Kortit ovat ainakin vielä Korpikosken leirillä, mutta ne kannattaa pitää lähellä rintaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja